Η δυσκολία στην επικοινωνία των κωφών ανθρώπων που χρησιμοποιούν τη νοηματική γλώσσα και εκείνοι που δεν την καταλαβαίνουν μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της, χάρη σε μια νέα wearable τεχνολογία που αναπτύσσεται στο Πανεπιστήμιο Texas A & M.
Η συσκευή ενσωματώνει ένα σύστημα αισθητήρων που καταγράφει την κίνηση του χεριού, χειρονομίες, καθώς και το ηλεκτρομυογράφημα ή EMG σήματα που παράγονται από τους μυς του καρπού κατά την γραφή.
"Αποκωδικοποιούμε τις μυϊκές δραστηριότητες του καρπού. Μερικές από αυτές προέρχονται από τα δάχτυλα έμμεσα,για παράδειγμα αν κάποιος κρατήσει σφιγμένη τη γροθιά μου ή τεντώσει την παλάμη του η ενεργοποίηση των μυών να είναι λίγο διαφορετική, "είπε ο Roozbeh Jafari, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Texas A & M.
Δεν είναι όμως μόνο αυτές οι δυσκολίες που παρουσιάζονται στους ερευνητές και αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκλησή για αυτούς. Η μικρορύθμιση της συσκευής για να επεξεργαστεί και να μεταφράσει τα διαφορετικά σήματα με ακρίβεια, σε πραγματικό χρόνο, απαιτεί περίπλοκους αλγορίθμους. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν δύο άνθρωποι που να γράφουν ακριβώς ίδια, αποτέλεσε το λόγο που σχεδιάστηκε το σύστημα για να μάθει από τον χρήστη του.
"Όταν φοράτε το σύστημα για πρώτη φορά το σύστημα λειτουργεί με κάποιο βαθμό ακρίβειας. Αλλά, όταν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το σύστημα πιο συχνά, το σύστημα μαθαίνει από τη συμπεριφορά σας και θα προσαρμόσει τα δικά της μοντέλα μάθησης για να σας ταιριάζει, " πρόσθεσε ο Τζαφαρί .
Επί του παρόντος, η συσκευή μπορεί να στέλνει τη μετάφραση της νοηματικής γλώσσας σε έναν υπολογιστή ή smartphone μέσω Bluetooth. Εξελίσσοντας την, οι ερευνητές ελπίζουν να μικρύνουν περισσότερο τη συσκευή έτσι ώστε να μπορεί να φορεθεί στον καρπό των χρηστών, όπως ένα ρολόι και το πρόγραμμα να αποκρυπτογραφήσει ολοκληρωμένες προτάσεις και όχι μόνο μεμονωμένες λέξεις. Οι ερευνητές θέλουν επίσης να ενσωματώσουν μια συνθετική φωνή ομιλητή, μια αναβάθμιση που θα μπορούσαν ενδεχομένως να δώσει στα 70 εκατομμύρια κωφάλαλων σε όλο τον κόσμο μια νέα φωνή.