Τις τελευταίες εξελίξεις στην ρομποτική είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά όσοι παραβρέθηκαν στην  Παγκόσμια Έκθεση Ρομπότ, The World Exhibition Beijing Robots, που  φιλοξενήθηκε στο Πεκίνο από τις 23-25 Νοεμβρίου.

Πολλοί  διεθνείς οργανισμοί και περισσότερες από 120 εταιρίες βρέθηκαν στην κινέζικη πρωτεύουσα για να παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις του κλάδου.

Η κινεζική εταιρία Tami Intelligence πρωτοπόρα στον κλάδο παρουσίασε το ανθρωποειδές ρομπότ Ξιάολουο. Έχει τη δυνατότητα να αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους, ακόμη και να μπορεί να παρουσιάζει σόου σε μια τηλεοπτική εκπομπή.


«Το ρομπότ μπορεί να πάρει πολλές εκφράσεις του ανθρώπινου προσώπου και η οθόνη που είναι εγκατεστημένη στα μάτια του, δίνει μια καλή αίσθηση αλληλόδρασης στον κόσμο. Μπορεί να κάνει τις κινήσεις του ανθρώπινου σώματος, δηλαδή μπορεί να μιμηθεί τις κινήσεις σας, όταν βρίσκεστε μπροστά του. Αναγνωρίζει εάν είστε άνδρας ή γυναίκα, μπορεί να πει την ηλικία σας και να δει αν είστε χαρούμενος και πόσο χαρούμενος είστε» τόνισε ο Λιού Μπογί, υπεύθυνος του προϊόντος στην εταιρία Tami Intelligence.



Τις μεγαλύτερες εντυπώσεις όμως κέρδισε το ρομπότ Geminoid F που μοιάζει με γυναίκα του Εργαστηρίου Ισιγκούρο Χιρόσι του Πανεπιστημίου της Οσάκα. Οι επισκέπτες της έκθεσης συνωστίζονταν γύρω του για να βγάλουν φωτογραφίες και να του μιλήσουν. Οι κατασκευαστές του υποστηρίζουν ότι δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένο.


«Φυσικά, ο τελικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, αντί να παρουσιάσουμε που μπορούμε να φτάσουμε, χρησιμοποιώντας αυτό το ρομπότ. Είναι όμως ακόμη δύσκολο, καθώς το σύστημα αναγνώρισης φωνής δεν δουλεύει, ειδικά σε ένα τόσο θορυβώδες περιβάλλον που βρισκόμαστε» εξήγησε ο Κοχέι Ογκάουα, δάσκαλος στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα.



Ένα μεγάλο μέρος της έκθεσης ήταν αφιερωμένο στα ρομπότ που προορίζονται για βιομηχανική χρήση. Δεν είναι λίγες οι εταιρίες που λανσάρουν ρομποτικές καινοτομίες με στόχο τη μείωση της ανθρώπινης εργασίας. Παράλληλα παρουσιάστηκαν και οι μελλοντικές τάσεις στο χώρο για τους επίδοξους επενδυτές.