Μια από της μεγαλύτερες καταναλώσεις ενέργειας της  μπαταρίας για ένα smartphone την πραγματοποιεί η  οθόνη του, η οποία είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι μειώνουν τη φωτεινότητα της. Αλλά όταν είστε έξω στον ήλιο, είναι δύσκολο να δείτε τι υπάρχει στην οθόνη χωρίς να ενεργοποιήσετε τη φωτεινότητα  το οποίο βέβαια θα σας κοστίσει πολύτιμο χρόνο στη  διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Η Bodle Technologies έρχεται  να το αλλάξει αυτό. Με συνεργασία του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης, η εταιρεία έχει δημιουργήσει μια νέα οθόνη που χρησιμοποιεί το υλικό αλλαγής φάσης, η οποία βασίζεται σχεδόν σε μηδενική κατανάλωση ενέργειας, ενώ εξακολουθεί να προσφέρει μια ζωντανή εμφάνιση στο άμεσο ηλιακό φως. Η τεχνολογία ωθεί ηλεκτρικούς παλμούς σε διαφανή στρώματα για να επιτύχει όλες τις γωνίες θέασης όταν η οθόνη βρίσκεται σε έντονο ηλιακό φως.

Μιλώντας στην Telegraph, ο Δρ Peiman Hosseini, ιδρυτής της Bodle Technologies, είπε ότι οι οθόνες αυτές μπορούν  να δημιουργήσουν μια νέα αγορά.

"Θα πρέπει να φορτίσετε ένα smartwatches κάθε βράδυ, στην καλύτερη περίπτωση. Αλλά αν είχατε ένα SmartWatch με μια οθόνη  που δεν χρειάζεται πολλή ενέργεια, θα μπορούσατε να το επαναφορτίσετε απλά μια φορά την εβδομάδα », δήλωσε ο Peiman Hosseini.


Η εταιρεία ψάχνει να εμπορευματοποιήσει τις οθόνες, οι οποίες έχουν εφαρμογές και  για έξυπνα παράθυρα. Το υλικό μπορεί να μπλοκάρει τα υπέρυθρα κύματα για να κρατήσει ένα κτίριο δροσερό χωρίς την ανάγκη για κλιματισμό. Ωστόσο,  η Bodle δεν δίνει περισσότερες πληροφορίες  για  ποια ή ποιες θα είναι οι εταιρίες που θα φέρουν  το προϊόν στην αγορά.


Η οθόνη θα κάνει ένα τεράστιο αντίκτυπο στον κλάδο των κινητών, αν μειώσει  την ενέργεια που απαιτείται για να τροφοδοτηθεί μια οθόνη smartphone. Ωστόσο η μείωση  της ενέργειας που χρησιμοποιεί μια οθόνη θα επηρεάσει σημαντικά την αγορά, καθώς τα περισσότερα smartwatches πρέπει να φορτώνονται κάθε μια ή δύο μέρες, ενώ τη νέα αυτή τεχνολογία, μπορεί να χρειαστεί μόνο να φορτίζετε τη συσκευή σας κάθε εβδομάδα.

Η εταιρεία έχει λάβει ένα μεγάλο ποσό της χρηματοδότησης πόρων από την Oxford Sciences Innovation και το ταμείο καινοτομίας, ενώ σύμφωνα με την Telegraph, αναμένετε η κατασκευή πρωτοτύπων μέσα σε 12 μήνες από τώρα.