Στον απόηχο της μεγαλύτερης έκθεσης τεχνολογίας στον κόσμο η CES, που πραγματοποιήθηκε στο Las Vegas πριν από δύο εβδομάδες, έδειξε ότι ο κόσμος μας πραγματικά αρχίζει να αλλάζει.

Στην πρώτη προτίμηση του κοινού στάθηκε η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας, με τις εταιρείες του είδους να υπόσχονται ένα "καλύτερο" κόσμο μέσα από το πάντρεμα της εικονικής και πραγματικής χώρο-τοπικής τοποθέτησης.


Ένα project που επιτρέπει στον πραγματικό μας κόσμο να υπάρξουν "αντικείμενα" της εικονικής πραγματικότητας, δίνοντάς μας την δυνατότητα να επεξεργαζόμαστε και να ελέγχουμε εφαρμογές απλά κουνώντας τα ιδικά χειριστήρια ή με χειρονομίες των χεριών μας.

Τα τεχνολογικά νέα του αυτοκινήτου και της αυτοκίνησης είναι η στροφή των κατασκευαστριών εταιρειών στα "έξυπνα" αυτοκινούμενα οχήματα.


Με πρωτοπόρο στο τομέα την Google πριν μερικά χρόνια, όλο και περισσότερες εταιρείες, όπως η Toyota, Honda, και η γερμανική BMW έδειξαν ότι τα αυτοκινούμενα οχήματα θα αποτελούν ρεαλιστικές προτάσεις στην παγκόσμια αγορά του αυτοκινήτου μέσα στα επόμενα χρόνια. Φόβος βέβαια των κατασκευαστών είναι τα κενά ασφαλείας που παρατηρούνται στους υπολογιστές αυτών των οχημάτων καθώς τα καθιστά ευάλωτα στις επιθέσεις των hackers. Έτσι οι εταιρείες προσπαθούν να αναπτύξουν αλγόριθμους που να μην αφήνουν κενά για νέες μορφές ανάπτυξης της  ηλεκτρονικής εγκληματικότητας, από την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων έως ακόμα για ηλεκτρονικές απαγωγές.

Η ανάπτυξη της τεχνικής νοημοσύνης σε εφαρμογές κινητών τηλεφώνων, όπως ο Siri και η Cortana έδωσε την αφορμή για την διερεύνηση και ανάπτυξη τεχνικών ευφυών ρομποτικών μηχανών πιο φιλικών προς την καθημερινότητα του ανθρώπου. Ο κλάδος της ρομποτικής, που για πολλούς εδώ και χρόνια περιοριζόταν επιτυχώς στην βιομηχανία, πλέον υπόσχεται πολλά για την καθημερινή συμβίωση μας με τις μηχανές.


Ευφυείς αλγόριθμοι παρέχουν την δυνατότητα σε ρομπότ να αναγνωρίζουν τις εκφράσεις του προσώπου μας την ένταση και τον τόνο της φωνής μας, ενώ η ανάπτυξη της μικρο- ηλεκτρονικής υπόσχεται γρηγορότερες, ακριβείς  αντιδράσεις αφού αυξάνεται ο ρυθμός επεξεργασίας δεδομένων και η λήψη αποφάσεων. Έτσι ρομπότ, θα είναι υπεύθυνα για τις καθημερινές εργασίες στην καθαριότητα και στη προετοιμασία του γεύματος του σπιτιού μας ή ακόμα στην φύλαξη και φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων στο χώρο τους.

Αν και τα γνωρίσαμε σαν παιχνίδια, τα drones ξεπερνούν τον αρχικό τους ρόλο και εισβάλουν στην καθημερινότητα μας δυναμικά. Τα πρώτα drones με την δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού, έκαναν την εμφάνιση τους σε αυτή την έκθεση είτε σαν προσωπικό μέσο μεταφοράς, είτε με την δυνατότητα μεταφοράς συνεπιβάτη, και στον ρόλο taxi ή ασθενοφόρου.


Η δυνατότητα τους να πλοηγούνται αυτόματα ή η χαμηλή απαίτηση πλοήγησης, αφού μπορούν να πετάξουν ακόμα και από άτομα χωρίς να έχουν γνώσεις πιλότου και αεροναυσιπλοίας υπόσχεται ότι ίσως θα είναι τα επόμενα οχήματα που θα κινούνται γύρο μας. Μπορεί ακόμα να βρίσκονται, τέτοιες εφαρμογές, σε πειραματικό στάδιο, αλλά οι κατασκευαστές υπόσχονται ότι γρήγορα θα υπάρξουν έτοιμες οι γραμμές παραγωγής τους και το νομοθετικό πλαίσιο που να το επιτρέπει. 

Στην έκθεση του Las Vegas το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού στράφηκε σε μικρο-συσκευές και νέων gadget όπως τα smartwatch και γενικά σε συσκευές που μπορούν να αποτελέσουν είτε αξεσουάρ κάποιου smartphone ή tablet είτε ακόμα προς τα νέα μοντέλα έξυπνων συσκευών που συνδυάζουν την λειτουργία laptop και tablet ή γενικά έχουν σαν γνώμονα την φορητότητα και την ευκολία, ενώ οι έξυπνες οθόνες και tv είχαν την τιμητική τους.


Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι η πτώση των πωλήσεων που παρουσίασε το 2015 η αγορά των PC και φορητών υπολογιστών, παρότι  οι δύο κολοσσοί των λειτουργικών συστημάτων Microsoft και Apple παρουσίασαν μέσα στην χρονιά που μας πέρασε νέα λειτουργικά συστήματα πολλά υποσχόμενα.
Μπορείτε να πάρετε μια γεύση από την έκθεση CES και να θαυμάσετε, έστω μέσα από αυτό το ολιγόλεπτο βίντεο,  τον "μαγικό" κόσμο της τεχνολογίας.