Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Southampton δείχνει ότι το κοινό είναι εκτεθειμένο, εν αγνοία του, σε αερομεταφερόμενους υπερήχους.

Η μελέτη διαπίστωσε αύξηση της έκθεσης σε υπερήχους σε τοποθεσίες όπως σιδηροδρομικοί σταθμοί, μουσεία, βιβλιοθήκες, σχολεία και αθλητικά γήπεδα, στα οποία υπήρξαν παράπονα όπως ναυτία, ζάλη, ημικρανία, και κόπωση.

Ένας υπέρηχος, και μάλιστα σε δημόσιους χώρους μπορεί να παραχθεί από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των ηχείων, αισθητήρες θυρών ή από μια μεγαφωνική εγκατάσταση.

Για αρκετά χρόνια, οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν συχνή επαφή στην επαγγελματική τους ζωή με υπερήχους μέσω βιομηχανικών συσκευών στον καθαρισμό ή σε γεωτρήσεις, έχουν αναφερθεί παρόμοια αρνητικά συμπτώματα.

Αν και δεν υπήρξε επαρκής η έρευνα για να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την θέση αυτή, ωστόσο ο καθηγητής Tim Leighton λέει ότι ισχύουσες κατευθυντήριες γραμμές και η ερευνητική γνώση για τα επιτρεπτά και ασφαλή επίπεδα υπερήχων είναι ανεπαρκείς για να αντιμετωπιστεί η σημερινή μαζική έκθεση ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων σε αυτά.

Χρησιμοποιώντας έξυπνα τηλέφωνα και tablets εξοπλισμένα με μια εφαρμογή που παρήγαγε ένα φασματογράφημα της ανάγνωσης από μικρόφωνο, ο καθηγητής Leighton σύλλεξε  ήχους πολύ υψηλής συχνότητας / υπερηχητικών πεδίων (VHF/US) από σε μια σειρά δημοσίων  κτιρίων, σε μια χρονική στιγμή που είχαν καταληφθεί από εκατοντάδες ανθρώπους. Τα ευρήματα στη συνέχεια κατατάχθηκαν σε μια βαθμονόμηση.

Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι ένας στους 20 ανθρώπους ηλικίας 40-49 ετών έχουν εκτεθεί στα κατώτατα όρια τα οποία είναι τουλάχιστον τα 20 ντεσιμπέλ ( dB) με τους ισχυρότερους στα 20 kHz από εκείνη του μέσου όρου των 30-39 ετών. Επιπλέον, πέντε τοις εκατό της ηλικιακής ομάδας 5 έως 19 χρόνων παρουσιάζει να έχει ένα όριο στα 20 kHz που είναι 60 dB πιο ισχυρή από τη ενδιάμεση τιμή της ηλικιακής ομάδας των 30-39 ετών .

"Η έλλειψη έρευνας  δεν σημαίνει ότι μπορεί  να αποδειχθεί ή να διαψευσθεί ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία ή έστω τη δυσφορία. Ωστόσο, είναι σημαντικό ότι οι πάσχοντες είναι σε θέση να προσδιορίσουν την πραγματική αιτία των συμπτωμάτων τους, είτε αυτά προκύπτουν από έκθεση σε VHF/ US   ή όχι ".

Πηγη:Science