Γυρίζετε στο σπίτι μετά από μια κοπιαστική μέρα στην δουλειά σας και το laptop, το tablet, ή το smartphone που διαθέτετε  συνδέεται αυτόματα με το ασύρματο δίκτυο του σπιτιού σας. Πόσο ασφαλείς όμως είναι τα προσωπικά δεδομένα σας στο οικιακό δίκτυο;

Τις περισσότερες φορές λαμβάνουμε ποικίλα μέτρα ασφαλείας για να προστατέψουμε το σπίτι  και την προσωπική μας ζωή, όπως ένας απλός συναγερμός ή μια κάμερα ασφαλείας, από τους επίδοξους και ανεπιθύμητους εισβολείς. Ίσως όμως να ξεχνάμε ένα βασικό κομμάτι της προσωπικής μας ασφάλειας, αυτό της ασφάλειας του web δικτύου που διαθέτουμε.

Ο τρόπος ζωής καθώς και οι ανάγκες των μελών της οικογένειας μας, υποχρεώνει μέσα σε ένα δίκτυο να συνυπάρχουν πολλές και διαφορετικές συσκευές. Από τις "κλασικές" δηλαδή τα κινητά μας έως και κάποιες που δεν υποπτευόμαστε όπως η wi-fi φωτογραφική μας μηχανή.

Τα σφάλματα και τα κενά ασφαλείας του λογισμικού τους επιτρέπουν στους επίδοξους hackers να παραβιάσουν με ευκολία τέτοιου είδους συσκευές. Έτσι η λήψη των κωδικών, η παραβίαση τους, και η υποκλοπή των περιεχομένων, να αποτελούν μια ουσιαστικά, ρουτίνα. 

Όσο αναπτύσσετε το  Internet of Things δηλαδή η συνδεσιμότητα συσκευών στο διαδίκτυο όπως ραδιόφωνα, τηλεοράσεις κάμερες ακόμα και το ψυγείο μας τόσο εκτεθειμένοι είμαστε σε επιθέσεις. Αν και οι κατασκευαστές καθησυχάζουν λέγοντας για την υψηλή ασφάλεια που μπορεί να παρέχουν ωστόσο τα κενά στον πυρήνα των λογισμικών τους επιτρέπουν την παραβίαση τους. Για παράδειγμα πολλοί πιστεύουν ότι μια WI-FI κάμερα που δεν την χρησιμοποιούμε, αλλά παραμένει ενεργή, δεν "στέλνει"ή λαμβάνει δεδομένα από το internet. Με την εγκατάσταση ενός απλού λογισμικού sniffing ελέγχου της κίνησης του δικτύου σας θα εκπλαγείτε το τι κάνει η κάμερα σας. Εκτός του check-in στο διαδίκτυο, πραγματοποιεί λήψη ενημερώσεων λογισμικού ακόμα και  τροφοδοσία διαφημίσεων, ή  ακόμα  εγκατάσταση περιεχομένου εφαρμογών. Ότι κάνει ή έχετε εσείς ρυθμίσει να κάνει, το tablet σας ή το smartphone που διαθέτετε.

Προστατέψετε το οικιακό σας δίκτυο.

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μια σειρά από χρήσιμα tips για την ασφάλεια του οικιακού σας δικτύου.
1) Χρησιμοποιήστε λογισμικό anti-virus και firewall. Κρατήστε το  όσο ενημερωμένο γίνεται.

2) Ενημέρωση σχετικά με το firmware στο router σας. Αλλάξτε τα προεπιλεγμένα ονόματα διαχειριστή και τους κωδικούς πρόσβασης. Log out όταν τελειώσετε τη ρύθμιση αυτή. Απενεργοποιήστε WPS.

3) Βεβαιωθείτε ότι τα λειτουργικά συστήματα για προσωπικούς υπολογιστές, φορητούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες διατηρούν τις ενημερώσεις τους μέχρι και σήμερα.

4) Να είστε καχύποπτοι στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φέρουν συνημμένα, ακόμα και από άτομα που γνωρίζετε.

5) Ελέγξτε την ασφάλεια των καθαρά-συνδεδεμένων συσκευών, όπως κάμερες IP, μονάδες δικτύου και άλλες «έξυπνες» συσκευές. Εάν είναι δυνατόν, απενεργοποιήστε τις διασυνδέσεις τους στο διαδίκτυο.
 

6) Επειδή όλα ξεκινούν με ένα mail, προσοχή στο phishingΟι εκστρατείες αυτές χρησιμοποιούν στοχευμένα και  προσεκτικά επιλεγμένα  μηνύματα που μοιάζουν σαν να έχουν σταλεί από  ανθρώπους που γνωρίζετε  ή θα θέλατε να γνωρίσετε. Τα ονόματα των αποστολέων για αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συχνά υποκλέπτονται   από δικτυακούς τόπους κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook ή το LinkedIn. Στο να υποκύψουμε στην ματαιοδοξία μας και στην προτροπή να ανοίξουμε το συνημμένο που φέρει το μήνυμα, απλά ξεκλειδώνουμε την "πόρτα" στον hacker, και στην εκτέλεση μιας μακροεντολής που ξεκινά την συλλογή στοιχείων και δεδομένων από τη συσκευή σας.

IT Special Advisor