Το να διορθώσουμε τα σφάλματα (bugs) σε ένα κώδικα που εκτελεί μια διεργασία συνήθως δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού απαιτεί την επαναπληκτρολόγηση μέρους αυτού καθώς και μια σειρά νέων ελέγχων από την μεριά του προγραμματιστή.

Στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Μηχανικών Υπολογιστών και Ανάπτυξης  Γλωσσών  Προγραμματισμού σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του  ΜΙΤ παρουσίασαν ένα νέο σύστημα επισκευών επικίνδυνων σφαλμάτων λογισμικού το οποίο αυτόματα πραγματοποιεί την διόρθωση σφαλμάτων του λογισμικού και την  λειτουργικότητα του, καθιστώντας έτσι πιο ασφαλείς τις εφαρμογές.

Πρόκειται για το σύστημα  CodePhage το οποίο δεν απαιτεί  πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα των εφαρμογών των οποίων η λειτουργικότητα μπορεί να είναι δανεική από άλλο μέρος του κώδικα.
Αντ 'αυτού, αναλύει την εκτέλεση των εφαρμογών και χαρακτηρίζει τα είδη των ελέγχων ασφαλείας που εκτελούν. Κατά συνέπεια, μπορεί να εισαγάγει ελέγχους από εφαρμογές γραμμένες σε διαφορετικές  γλώσσες προγραμματισμού, εκτός από εκείνη στην οποία γράφτηκε το πρόγραμμα. 

Μόλις εισάγεται ο κώδικας σε μια εφαρμογή, το CodePhage μπορεί να προσφέρει ένα επιπλέον "μαξιλάρι" ανάλυσης που εγγυάται ότι το σφάλμα θα  έχει επισκευαστεί.

"Το  CodePhage είναι ένα υβριδικό σύστημα που παίρνει τα καλύτερα συστατικά από όλες τις εφαρμογές. Βρίσκει εκείνο το κομμάτι του κώδικα και το βάζει αυτόματα μαζί με ό,τι άλλα κομμάτια κώδικα χρειάζεστε για να κάνετε το πρόγραμμα εργασίας σας πετυχημένο, στο σημείο που θα εντοπίσει το πρόβλημα.
δήλωσε  ο καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών του ΜΙΤ Στέλιος Σιδηρόγλου-Ντούσκος και  ερευνητής στο Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης  (CSAIL) που οδήγησε στην ανάπτυξη του CodePhage.

Ουσιαστικά το  CodePhage είναι μια "αποθήκη μοσχευμάτων κώδικα" όπου κατόπιν ανάλυσης της λειτουργικότητας του προγράμματος μας και εντοπισμού των bugs, τοποθετεί στα καίρια σημεία, το κατάλληλο "μόσχευμα". Το γεγονός ότι λειτουργεί τόσο καλά σε αυτό που κάνει  προκαλεί έκπληξη, δίνοντας την ελπίδα στους ερευνητές να επεκτείνουν την λειτουργία του CodePhage και σε άλλους κλάδους της πληροφορικής.

Πηγή: ΜΙΤ

IT Special Advisor