Η εκτύπωση έχει διανύσει πολύ δρόμο από την εποχή του Johannes Gutenberg. Τώρα, οι ερευνητές έχουν αναπτύξει μια νέα μέθοδο που χρησιμοποιεί πλάσμα για την εκτύπωση με νανοϋλικά σε ένα αντικείμενο 3D ή εύκαμπτη επιφάνεια, όπως χαρτί ή ύφασμα. Η τεχνική αυτή θα μπορούσε να είναι ευκολότερη και φθηνότερη για την κατασκευή συσκευών όπως wearable χημικών και βιολογικών αισθητήρων, ευέλικτων συσκευών μνήμης και μπαταρίες, και ολοκληρωμένα κυκλώματα.
Μία από τις πιο κοινές μεθόδους για την εναπόθεση νανοϋλικών- όπως ένα στρώμα των νανοσωματιδίων ή νανοσωλήνων - πάνω σε μία επιφάνεια είναι με έναν εκτυπωτή inkjet παρόμοιο με ένα συνηθισμένο εκτυπωτή που υπάρχει σε ένα γραφείο. Παρόλο που χρησιμοποιούν καθιερωμένη τεχνολογία και είναι σχετικά φθηνή, εκτυπωτές inkjet έχουν περιορισμούς. Δεν μπορείτε να εκτυπώσετε σε υφάσματα ή άλλα εύκαμπτα υλικά, πόσο μάλλον αντικείμενα 3D.
Ορισμένα νανοϋλικά μπορούν να εκτυπωθούν χρησιμοποιώντας τεχνικές εκτύπωσης αεροζόλ. Αλλά το υλικό πρέπει να θερμαίνεται αρκετές εκατοντάδες βαθμούς για να παγώσει σε ένα λεπτό και να υλοποιήσει ένα λείο φιλμ. Αυτό όμως είναι αδύνατο για την εκτύπωση σε ύφασμα ή άλλα υλικά που μπορεί να κάψει, καθώς ένας ακόμα παράγοντας όπως το υψηλότερο κόστος για τα υλικά που μπορούν να δεχθούν τη θερμότητα είναι αποτρεπτικός.
Η μέθοδος πλάσμα προσπερνάει αυτό το βήμα θέρμανσης και λειτουργεί σε θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Η συσκευή παράγει ένα πλάσμα ιόντων ηλίου, τα οποία στη συνέχεια οδηγούνται μέσω ενός ακροφυσίου στο χαρτί. Το πλάσμα εστιάζει τα νανοσωματίδια επάνω στην επιφάνεια του χαρτιού, σχηματίζοντας ένα ενοποιημένο στρώμα χωρίς οποιαδήποτε ανάγκη για επιπλέον θέρμανση.
Επειδή η μέθοδος χρησιμοποιεί ένα απλό ακροφύσιο, είναι ευέλικτο και μπορεί να κλιμακωθεί εύκολα. Για παράδειγμα, ένα σύστημα που έχει πολλά ακροφύσια σαν της ντουζιέρας, επιτρέπει την εκτύπωση σε μεγάλες περιοχές ή, ένα εύκαμπτο ακροφύσιο θα μπορούσε να δράσει σαν ένα λάστιχο, για ελεύθερη ψέκαση νανοϋλικών και την δημιουργία αντικειμένων 3D.
Η νέα αυτή τεχνολογία εκτύπωσης με plasma, αποτελεί μια ανατρεπτική μέθοδο κάνοντας ευκολότερη, γρηγορότερη και φτηνότερη την εκτύπωση 3D αντικειμένων και με οποιοδήποτε υλικά αφού έχουν όλα την δυνατότητα να παράγουν πλάσμα ανεξάρτητα της φυσικής τους μορφής είτε είναι στερεά, υγρά ή αέρια.
Πηγή: NASA
Δημοσίευση σχολίου