Quantum Spin Liquid
Σίγουρα αν θα σας ρωτούσαν ποιες είναι οι καταστάσεις της ύλης θα λέγατε τρεις. Στερεά, Υγρή και Αέρια. Μια νέα όμως κατάσταση της ύλης ανακάλυψαν οι επιστήμονες, αν και υπήρξαν υπόνοιες εδώ και 40 χρόνια πριν για την ύπαρξή της, τώρα την επιβεβαίωσαν. Αυτή η μυστηριώδη κατάσταση, γνωστή ως Quantum Spin Liquid (κβαντική ρεύση υγρού), αναγκάζει τα ηλεκτρόνια -που μέχρι τώρα πιστεύεται ότι είναι αδιαίρετα δομικά στοιχεία της φύσης - να τα σπάσει σε κομμάτια.

H Quantum Spin Liquid είναι μια μυστηριώδεις κατάσταση της ύλης που πιστεύεται ότι κρύβεται σε ορισμένα μαγνητικά υλικά, αλλά δεν είχε μέχρι στιγμής γίνει ορατή ή δεν είχε παρατηρηθεί σοβαρά στη φύση. Ερευνητές, συμπεριλαμβανομένου φυσικοί από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, μέτρησαν τις πρώτες εμφανίσεις αυτών των κλασματικών σωματιδίων, γνωστά ως Majorana φερμιόνια, σε ένα δισδιάστατο υλικό με δομή παρόμοια με το  graphene(γραφένιο). Τα πειραματικά αποτελέσματα τους στέφτηκαν με  επιτυχία και συνδυάζονται με ένα από τα κύρια θεωρητικά μοντέλα για ένα υγρό κβαντικό σπιν, που είναι γνωστό ως μοντέλο Kitaev. Τα αποτελέσματα αναφέρονται στο περιοδικό Nature Materials.

"Αυτή είναι μια νέα κβαντική κατάσταση της ύλης, η οποία έχει προβλεφθεί, αλλά δεν είχε ποτέ επιβεβαιωθεί πριν," είπε ο Δρ Johannes Knolle της Cavendish Laboratory του Κέιμπριτζ, ένας από τους συν-συγγραφείς της έρευνας.


"Σε ένα τυπικό μαγνητικό υλικό, τα ηλεκτρόνια και καθένα από αυτά, συμπεριφέρονται σαν μικροσκοπικοί μαγνήτες. Όταν ένα υλικό ψύχεται σε μία αρκετά χαμηλή θερμοκρασία,  θα υποχρεώσει τους "μαγνήτες" να τακτοποιηθούν σε μεγάλες σειρές, έτσι ώστε όλοι οι βόρειοι μαγνητικοί πόλοι να δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση. Αλλά σε ένα υλικό που περιέχει αυτή την νέα  κατάσταση της ύλης, ακόμη και αν  ψύχεται στο απόλυτο μηδέν, οι "μαγνήτες" δεν θα ευθυγραμμιστούν, αλλά αποτελούν μια ακανόνιστη "σούπα" που προκαλείται από κβαντικές διακυμάνσεις." συμπλήρωσε  ο Δρ Johannes Knolle.

Αυτή η νέα κατάσταση της ύλης είναι ένα σημαντικό βήμα για την κατανόηση της κβαντικής ύλης, και των νέων προοπτικών που ανοίγονται σε όλα τα επιστημονικά πεδία καθώς και των εφαρμογών τους στην φυσική, πληροφορική και αστροφυσική κτλ.

Πηγή :Sciene

IT Special Advisor