Η Microsoft μεταφέρει προσωπικά δεδομένα μας στις ΗΠΑ

Η Microsoft έγινε τη Δευτέρα η πρώτη μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας των ΗΠΑ που θα μεταφέρει τις πληροφορίες των χρηστών στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιώντας τη νέα διατλαντική συμφωνία εμπορικών δεδομένων λύνοντας τα εμπόδια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Οι μεταβιβάσεις δεδομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιούνται από ένα νομικό κενό που από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, όταν το ανώτερο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακύρωσε το πλαίσιο Safe Harbour επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να μετακινούν εύκολα τα προσωπικά δεδομένα πέρα ​​από τον Ατλαντικό, χωρίς το πλαίσιο των αυστηρών κανόνων μεταβίβασης δεδομένων της ΕΕ.


Η νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων της ΕΕ απαγορεύει στις εταιρείες τη μεταφορά δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε χώρες που θεωρούνται ότι έχουν ανεπαρκή προστασία της ιδιωτικής ζωής,  οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια από αυτές, εκτός αν έχουν συσταθεί οι κατάλληλες νομικές δομές ή να χρησιμοποιείται ένα πλαίσιο όπως το Safe Harbour.

 
Η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα εγγραφεί στην  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων Shield, το νέο πλαίσιο που συμφωνήθηκε από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, τον Φεβρουάριο για να καλύψει το κενό που άφησε η Safe Harbour για τη διασφάλιση των 260 δισεκατομμύρια δολαρίων εμπορικών ψηφιακών  υπηρεσιών της, πέρα ​​από τον Ατλαντικό, έτσι ώστε να  συνεχίσει ομαλά.


Η επικύρωση της εταιρείας στο πλαίσιο  Προστασίας  Προσωπικών Δεδομένων Shield έρχεται εν μέσω κριτικής από ομάδες προστασίας της ιδιωτικής ζωής εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για την αποτυχία
των ΗΠΑ να εφαρμόσει τις πρακτικές επιτήρησης, και μία ημέρα πριν από την  διήμερη συνάντηση των ρυθμιστικών αρχών προστασίας δεδομένων της ΕΕ εγκρίνει την απόφαση.

 Αποκαλύψεις από τον πρώην μυστικό πληροφοριοδότη  Edward Snowden για το μαζικό κυβερνητικό  πρόγραμμα παρακολούθησης των ΗΠΑ, προκάλεσε οργή στην Ευρώπη και έθεσε σε κίνηση τη νομική πρόκληση που τελικά οδήγησαν στην ακύρωση του  Safe Harbour.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαπραγματεύθηκε το πλαίσιο, εξ ονόματος της ΕΕ, κάλεσε τις εταιρείες να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις των αρχών προστασίας των δεδομένων του μπλοκ των 28-μέλων της  και να βοηθήσουν το πλαίσιο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων 
Shield  να  επιβιώσει σε μια μελλοντική  πρόκληση.

Οι εταιρείες που πραγματοποιούν μεταφορά δεδομένων ανθρώπινου δυναμικού θα έπρεπε να υποβάλλονται  στη δικαιοδοσία των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών, αλλά τώρα είναι απλώς  προαιρετική. Οι κύριοι φορείς επιβολής του πλαισίου θα είναι το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ και η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου.


IT Special Advisor