Το λεπτότερο και ταχύτερο εύκαμπτο τρανζίστορ του κόσμου
Μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison, κατάφερε να κατασκευάσει το λεπτότερο και ταχύτερο εύκαμπτο τρανζίστορ που υπάρχει αυτή την στιγμή στον κόσμο.

Πρόκειται για τους τον Ζενκιάνγκ (Jack) Ma, τον Lynn H. Matthias Καθηγητής Μηχανικής Διακεκριμένος καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, και τον ερευνητή Jung-Hun Seo. Η ομάδα αυτή σε συνεργασία και άλλων επιστημόνων και ερευνητών, πρωτοπόρησε αφού εισήγαγε μια μοναδική μέθοδο που θα μπορούσε να επιτρέψει στους κατασκευαστές την δημιουργία τρανζίστορ υψηλής απόδοσης με ασύρματες δυνατότητες σε τεράστια ρολά από εύκαμπτο πλαστικό με μεγάλη ευκολία και χαμηλό οικονομικό κόστος.

Αυτό το εύκαμπτο τρανζίστορ μπορεί να λειτουργήσει σε συχνότητες των 38GHertz ενώ είναι ικανό να αντεπεξέλθει έως  και στην "ασύλληπτη" ταχύτητα των 110GHertz, κάνοντας έτσι ένα μεγάλο άλμα στην επιστήμη της Πληροφορικής μιας και η συχνότητα μεταφράζετε σε ταχύτητα.

Για την μέθοδο κατασκευής χρησιμοποίησαν σε νανοκλίμακα  συμβατικές λιθογραφικές μεθόδους εκτύπωσης  δέσμης ηλεκτρονίων, που χρησιμοποιούν το φως και τις χημικές ουσίες, πάνω σε ένα μοτίβο ευέλικτου τρανζίστορ ξεπερνώντας όμως δυσκολίες, όπως τη διάθλαση του φωτός, και την ανακρίβεια που συνεπάγεται και  που οδηγεί σε βραχυκυκλώματα των διαφόρων επαφών, καθώς και την ανάγκη να κατασκευαστεί το κύκλωμα με πολλαπλά περάσματα.

Ο επικεφαλής της ομάδας καθηγητής  Ma ανάφερε ότι, με την μέθοδο αυτή  θα μπορούσε εύκολα να αυξηθεί η κλίμακα των τρανζίστορ για χρήση, σε μια τεχνολογία που ονομάζεται roll-to-roll επεξεργασίας (σκεφτείτε ένα γιγαντιαίο, με σχέδια μοτίβο,  ​​από φύλλα πλαστικού σε μέγεθος αυτού του τραπεζιού), και ότι θα επιτρέψει στους κατασκευαστές ημιαγωγών να επαναλάβουν το μοτίβο σε μια μαζική κατασκευή σε διάφορε συσκευές που απαιτούν εύκαμπτο πλαστικό.

Η Nanoimprint μέθοδος και γενικά  το έργο υποστηρίχθηκε από τη Υπηρεσία Επιστημονικής Έρευνας της  Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Πηγή:Science

Posted by Angelos Drakopoulos
IT Special Advisor