Μια διεθνής ομάδα με επικεφαλής τον Ιάπωνες ερευνητές έκανε έναν 3D χάρτη που περιλαμβάνει 3000 γαλαξίες σε 13000000000 χρόνια φωτός από τη Γη, και διαπίστωσε ότι η γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν εξακολουθεί να ισχύει. Από τότε που ανακαλύφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ότι το σύμπαν διαστέλλεται με επιταχυνόμενο ρυθμό, οι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν το γιατί. Η μυστηριώδης σκοτεινή ύλη θα μπορούσε να ευθύνεται για αυτό , ή η θεωρία του Αϊνστάιν της γενικής σχετικότητας, η οποία λέει ότι η βαρύτητα προκαλεί στρέβλωση χώρου και του χρόνου.

Για να δοκιμάσει τη θεωρία του Αϊνστάιν, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Kavli στο Ινστιτούτο Φυσικής και Μαθηματικών ο Ερευνητής (Kavli IPMU) Teppei Okumura, Kavli IPMU καθώς και ο  Επίκουρος Καθηγητής Chiaki Hikage, του Πανεπιστημίου του Τόκιο στο  Τμήμα Αστρονομίας, ο καθηγητής Tomonori Totani, και μαζί με το Πανεπιστήμιο Tohoku αστρονομικό Ινστιτούτο ο αναπληρωτής Καθηγητής Masayuki Akiyama και του Τμήματος Αστρονομίας Αναπληρωτής Καθηγητής Fumihide Iwamuro από το Πανεπιστήμιο του Κιότο και ο καθηγητής Kouji Ohta, χρησιμοποιούν  δεδομένα σε FastSound Έρευνα για περισσότερους από 3000 μακρινούς γαλαξίες με την  ανάλυση ταχυτήτων και η ομαδοποίηση τους.

Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι ακόμη και τώρα στο σύμπαν, η γενική σχετικότητα είναι έγκυρη, δίνοντας περαιτέρω υποστήριξη ότι η διαστολή του σύμπαντος θα μπορούσε να εξηγηθεί από μια κοσμολογική σταθερά, όπως προτείνεται από τον Αϊνστάιν στη θεωρία του της γενικής σχετικότητας.

"Δοκιμάσαμε τη θεωρία της γενικής σχετικότητας περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο μέχρι τώρα. Είναι ένα προνόμιο να είμαστε σε θέση να δημοσιεύσουμε τα αποτελέσματά μας 100 χρόνια μετά τον Αϊνστάιν που πρότεινε τη θεωρία του," είπε ο Okumura.

Κανείς δεν ήταν σε θέση να αναλύσει τους γαλαξίες περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά, αλλά η ομάδα κατάφερε να σπάσει αυτό το φράγμα, χάρη στον FMO (Fiber Multi-Object φασματογράφο) στο τηλεσκόπιο Subaru, το οποίο μπορεί να αναλύσει τους γαλαξίες 12,4 - 14.700.000.000 έτη φωτός μακριά. Ο Prime Focus φασματογράφος, υπό είναι κατασκευή, αναμένεται να είναι σε θέση να μελετήσει γαλαξίες ακόμα πιο μακριά.
(via) University of Tokyo

IT Special Advisor