Οι αλγόριθμοι και πώς επηρεάζουν την ζωή μας.


Από τα ψώνια μέσα από το internet στο διάδρομο ενός αεροδρομίου, οι αλγόριθμοι είναι παντού στη σύγχρονη ζωή. Βρίσκονται πίσω από την επιτυχία των γιγάντων τεχνολογίας, όπως η Google, και έχουν σώσει ζωές όταν ταιριάζουν νεφροπαθείς με όργανα δωρητών. Ως δια μαγείας αυτές οι αόρατες, μαθηματικές διαδικασίες μας έχουν δώσει γρήγορες και ακριβείς απαντήσεις σε μια σειρά σύνθετων προβλημάτων.

Στο απλούστερο επίπεδο του ένας αλγόριθμος είναι μια σειρά από οδηγίες, όπως ένα διάγραμμα ροής ή συνταγή τροφίμων, η οποία μπορεί να ακολουθηθεί για την επίλυση ενός συγκεκριμένου προβλήματος. Η απίστευτη ποικιλία από πολύπλοκες εργασίες στους υπολογιστές μας μπορεί να πραγματοποιηθεί με αλγόριθμους. Καθώς οι υπολογιστές έχουν γίνει το κεντρικό μέρος  για τη ζωή μας, οι αλγόριθμοι έχουν γίνει όλο και πιο σημαντικοί.
Λοιπόν, πώς αυτές οι σιωπηλές διαδικασίες βήμα-βήμα, που τις περισσότερες φορές εκφράζεται σε κώδικα υπολογιστή, μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή μας;

Στην Αναζήτηση 

Υπάρχουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο ιστοσελίδες στον κόσμο, αλλά χρησιμοποιώντας τις μηχανές αναζήτησης όπως το Google και το Bing μας δίνουν αποτελέσματα σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Αυτό είναι δυνατό μόνο λόγω των αλγορίθμων. Έχουν αλλάξει τη ζωή μας από τη διαλογή μέσα από την απεραντοσύνη του internet και δίνοντάς μας στην εκάστοτε περίπτωση, στιγμιαία αποτελέσματα.
Το PageRank είναι ένας τέτοιος αλγόριθμος. Λειτουργεί δίνοντας σε κάθε ιστοσελίδα μια τιμή με βάση το πόσο πολλές άλλες ιστοσελίδες απευθύνονται σε αυτή, και από το πόσο καλά κατατάσσονται αυτές οι ίδιες. Ένας καλός αλγόριθμος είναι αξίας εκατομμυρίων για τις εταιρείες τεχνολογίας - ο αλγόριθμος PageRank ήταν σημαντική για την επιτυχία της Google. Και είναι οι αλγόριθμοι που λειτουργούν πίσω από τις προτάσεις "Μπορείτε επίσης να δείτε" σε ιστοσελίδες όπως το Amazon, το YouTube και Netflix. Είναι καλά φυλαγμένο μυστικά, όπως είναι οι οδηγοί της επιτυχίας και της κερδοφορίας αυτών των δικτυακών τόπων.

Στις Πτήσεις 

Η λειτουργία σε ένα μεγάλο αεροδρόμιο γίνεται πιο αποτελεσματική με τη χρήση αλγορίθμων. Αφού βεβαιωθείτε ότι εκατοντάδες αεροπλάνα και χιλιάδες επιβάτες είναι στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή, για να μην αναφέρουμε το προσωπικό της πτήσης, τα καύσιμα, τα γεύματα και τις αποσκευές, έχει γίνει πάρα πολύ περίπλοκη για τους ανθρώπους. Αλλά οι υπολογιστές μπορεί να χειριστούν αυτή την εργασία χρησιμοποιώντας αλγόριθμους. Σημαντικό επίσης, η βοήθεια στην ασφάλεια του αεροδρομίου χρησιμοποιώντας αλγοριθμικές ανίχνευσης προσώπου.

Δημιουργώντας χρήματα

Ταλαντούχοι μαθηματικοί εργάζονται σήμερα στον τομέα της χρηματοδότησης για τη δημιουργία ισχυρών αλγορίθμων. Παραδοσιακά, οι επενδυτικές αποφάσεις βασίστηκαν σε έρευνα και τη διαίσθηση, αλλά τώρα είναι οι αλγόριθμοι που  τους οδηγούν. Στην «αλγοριθμική συναλλαγή», ένας αλγόριθμος είναι συνδεδεμένος απευθείας σε μια ηλεκτρονική αγορά και η συναλλαγή πραγματοποιείται χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση. Σε ένα μεταβαλλόμενο και πολύπλοκο περιβάλλον της παγκόσμιας αγοράς ο αλγόριθμος μπορεί να προβλέψει, που μπορούν να παραχθούν τα περισσότερα χρήματα, πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από κάθε ανθρώπινο ον.

Σε Τέχνη και Γράμματα 

Ένας αλγόριθμος θα μπορούσε να μας κάνει καλλιτέχνη στην μουσική ή στην ζωγραφική; Δεν γνωρίζω αν πραγματικά θα μπορούσα αλλά έχουν χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία μουσικής, τη γραφή και την ζωγραφική που οι ειδικοί δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν από τα πρωτότυπα. Αλγόριθμοι ακόμα και στην δημοσιογραφία έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία ειδήσεων.

Σώζοντας ζωές

Η δύναμη των αλγορίθμων ήδη χρησιμοποιείτε από μεγάλα νοσοκομεία  για να σωθούν ζωές  ή με το "ταίριασμα" των νεφρών δοτών με τους αποδέκτες, αλλά ακόμα και με το να βοηθήσουν τους νευροχειρουργούς στη χαρτογράφηση ενός όγκου  του εγκεφάλου, καθιστώντας τη θεραπεία πιο ακριβή και αποτελεσματική.

Στο μάρκετινγκ 

Χρησιμοποιούμε αλγορίθμους ανίχνευσης προσώπου κάθε μέρα όταν προσθέτουμε με "ετικέτα" κάποιον στα κινητά μας τηλέφωνα , αλλά τώρα αυτοί οι αλγόριθμοι έχουν αναπτυχθεί σε πραγματικό χρόνο, στο λεγόμενο προσαρμοσμένο μάρκετινγκ. Η ιδέα είναι ότι, όπως βαδίζουμε προς μια πινακίδα, συγκεκριμένες διαφημίσεις εμφανίζονται. Ένας αλγόριθμος με την βοήθεια μιας φωτογραφικής μηχανής και ανίχνευσης προσώπου, επιτρέπει σε έναν υπολογιστή να συμπεράνει με ακρίβεια τη φυλή, την ηλικία, το φύλο ή ακόμα και την ταυτότητά σας! Κατά συνέπεια μπορεί να προσαρμόσει τις προβολές τις πινακίδας σύμφωνα με τα κριτήρια αυτά.

Το μέλλον είναι λαμπρό για τους αλγόριθμους καθώς η χρήση τους επεκτείνεται για να διεισδύσει σε κάθε γωνιά της ζωής μας. Από τον καθορισμό των ασφαλίστρων έως τον έλεγχο χωρίς οδηγό αυτοκινήτων οι αλγόριθμοι είναι εδώ και θα μείνουν. Όσο οι υπολογιστές γίνονται πιο ισχυροί και τα υποκείμενα μαθηματικά γίνονται όλο και πιο προηγμένα, η επιρροή τους στη ζωή όλων μας θα αυξάνει ακόμα και σε αντικείμενα που μέχρι τώρα τα βλέπουμε ως "ιδιαίτερα ανθρώπινα" καθήκοντα.

IT Special Advisor