Αν σκέφτεστε ότι μερικοί άνθρωποι γεννιούνται δημιουργικοί κι εσείς δεν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, καλό θα ήταν να αναθεωρήσετε.
Αυτό που κάνει ορισμένους ανθρώπους να είναι πιο δημιουργικοί από τους άλλους είναι ότι καλλιεργούν τη δημιουργικότητά τους. Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί λένε πως η δημιουργικότητα είναι πρωτίστως μια δεξιότητα που μαθαίνεται. Και όπως με κάθε δεξιότητα, έτσι και εδώ πρέπει να καταβάλετε προσπαθεί και κόπο.
Δεν επαρκεί η θέληση από μόνη της για να γίνετε δημιουργικοί - χρειάζεται καθημερινή αφοσίωση για να επέλθουν αυθεντικές σκέψεις και εκφραστικές ιδέες. Πολύ συχνά, βέβαια, το μεγαλύτερο εμπόδιο που βρίσκεται στο δρόμο σας είναι μερικές συνήθειές σας.
Παρακάτω θα δείτε οκτώ από τις χειρότερες συνήθειες που σκοτώνουν τη δημιουργικότητα. Αν τις αναγνωρίζετε στη ζωή σας, είναι καιρός να τις σταματήσετε.
1. Πρόωρη/βεβιασμένη κρίση
Για να γίνετε δημιουργικοί, θα πρέπει να επιτρέψετε στον εαυτό σας να γεννά ιδέες και να καινοτομεί ελεύθερα και χωρίς να κρίνει. Αν κρίνετε από πολύ νωρίς τις ιδέες σας, θα καταλήξετε να έχετε δεύτερες σκέψεις και να δημιουργείτε λιγότερα. Αφήστε τον αρχικό σας ειρμό σκέψεων να κυλήσει χωρίς περισπασμούς. Θα υπάρξει χρόνος αργότερα για να επιλέξετε και να διορθώσετε το καλύτερο.
2. Έλλειψη θάρρους.
Αν φοβάστε τις πιθανότητες ή το να ανακαλύψετε νέους δρόμους ή δειλιάζετε να διαλέξετε το δρόμο από όπου δεν έχει ταξιδέψει κανείς, θα δυσκολευτείτε να βρείτε την κύρια οδό. Η δημιουργικότητα απαιτεί θάρρος. Ο φόβος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της.
3. Αποφυγή της αποτυχίας
Δεν μπορείτε να είστε δημιουργικοί, ενώ φοβάστε την αποτυχία. Αν ο στόχος σας είναι να αποφεύγετε τις αποτυχίες και τα λάθη, θα κινηθείτε συντηρητικά, πράγμα που αντιτίθεται στη δημιουργικότητα.
4. Σύγκριση με τους άλλους.
Όταν συγκρίνεστε με τους άλλους, κλέβετε από τον εαυτό σας τη δική σας καινοτομία και φαντασία. Θέστε τα δικά σας standards δημιουργικότητας και μην μπαίνετε σε διαδικασία σύγκρισης. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να δημιουργήσει και να είναι διαφορετικός. Η μοναδική συνεισφορά που θα κάνετε ποτέ στον κόσμο θα έχει γεννηθεί από τη δημιουργικότητά σας.
5. Η αβεβαιότητα σας ταλαιπωρεί.
Πολλοί άνθρωποι φοβούνται την ασάφεια. Θέλουν να ξέρουν ότι τα πράγματα θα έχουν νόημα. Ωστόσο, η δημιουργικότητα προϋποθέτει ότι θα κάνετε στην άκρη την αβεβαιότητα. Η δημιουργικότητα είναι μια συνήθεια, και η καλύτερη δημιουργικότητα απορρέει από τις καλές συνήθειες που σας επιτρέπουν να χρησιμοποιείτε τη φαντασία σας και την καινοτομία σας. Για να γίνετε αληθινά δημιουργικοί πρέπει να απαλλαγείτε από το φόβο του λάθους.
6. Παίρνετε την κριτική πολύ προσωπικά.
Το feedback είναι πάντα καλό, το ίδιο και η κριτική αρκεί να μην την παίρνετε τόσο στα σοβαρά. Όλοι χρειαζόμαστε κάποιον που θα μας δώσει feedback: με αυτό τον τρόπο βελτιωνόμαστε. Ο φόβος της κριτικής σημαίνει παράλληλα και φόβο της εξέλιξης.
7. Έλλειψη αυτοπεποίθησης.
Ένας βαθμός αβεβαιότητας συνοδεύει πάντα κάθε δημιουργική δράση και ένα μέτρο αυτο-αμφιβολίας είναι υγιές, αλλά η παντελής έλλειψη αυτοπεποίθησης μπορεί να σας κοστίσει τις ικανότητές σας.
8. Ανάλυση παράλυση
Αυτή η απαίσια κατάσταση σας καθιστά ανίκανους να λάβετε αποφάσεις λόγω υπερφόρτωσης πληροφοριών. Κάθε δημιουργικός άνθρωπος πρέπει να αντιληφθεί πως η υπερβολική σκέψη μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος εχθρός της δημιουργικότητας.
Αν θέλετε να δημιουργήσετε, θυμηθείτε: όσο περισσότερο καλλιεργείτε τη δημιουργικότητά σας τόσο καλύτεροι θα γίνεστε.
Δημοσίευση σχολίου