Ένα νέο αυτοματοποιημένο ιπτάμενο όχημα AirMule, που η χρήση του θα είναι εκείνη του ασθενοφόρου ολοκλήρωσε την πρώτη σόλο πτήση του, προσφέροντας μια πιθανή λύση στην πρόκληση για αποστολές έρευνας και διάσωσης σε δύσβατα σημεία.

Η ολοκλήρωση αυτών των αποστολών σε ανώμαλο έδαφος ή σε εμπόλεμες ζώνες μπορεί να είναι δύσκολη, με ελικόπτερα σήμερα αλλά παραμένει η καλύτερη επιλογή μεταφοράς στις περισσότερες περιπτώσεις. Αλλά ο περιορισμός των ελικοπτέρων τόσο στον χώρο προσγείωσης , όσο και στην περίπτωση προσέγγισης σε εμπόλεμες ζώνες με εχθρικά πυρά πολλές φορές τείνουν την διάσωση αδύνατη ενώ εγκυμονούν κινδύνους και για το πλήρωμα του ελικοπτέρου.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ισραηλινή εταιρεία Urban Αεροναυτική ολοκλήρωσε μια δοκιμαστική πτήση, την πρώτη δοκιμή του AirMule , για ένα ρομποτικό όχημα που θα μπορούσε μια ημέρα να πάει όπου τα ελικόπτερα δεν μπορούν. 

Το όχημα διαθέτει ένα σύστημα λήψης αποφάσεων που μπορεί να καταλάβει τι πρέπει να κάνει, ανάλογα με τα δεδομένα που δέχεται από τους πολυάριθμους αισθητήρες που διαθέτει. Ωστόσο το όχημα ελέγχετε από απόσταση και είναι ικανό να φέρει τον εξοπλισμό ενός ασθενοφόρου, ενώ διαθέτει και σημαντική ασφάλεια στους επιβάτες του, αφού είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα αλεξίσφαιρης γόμωσης.  

Η Urban Αεροναυτική κατασκευάστρια εταιρεία δήλωσε ότι η πρώτη δοκιμαστική αυτή πτήση βαφτίστηκε με επιτυχία παρόλο που το όχημα AirMule, δοκιμάστηκε σε ανοιχτή περιοχή και η πτήση ήταν σε χαμηλό υψόμετρο με μέγιστη διάρκεια ενός λεπτού. "Είναι σαφές ότι η πτήση αυτή ήταν μόνο η αρχή από μια σειρά δοκιμών που θα γίνουν για βελτίωση της πλοήγησης, την αύξηση της ταχύτητας και της ευελιξίας" δήλωσαν υπεύθυνοι της εταιρείας. 

Παρόλα αυτά στην Urban δηλώνουν αισιόδοξοι και για το επόμενο διάστημα ίσως το όχημά τους να αποτελεί το μελλοντικό αποκλειστικό μέσο διάσωσης. 


IT Special Advisor