Το  2015, όταν οι αστρονόμοι ανακάλυψαν μια έντονη έξαρση σε ένα μακρινό γαλαξία, κατέγραψαν το πιο λαμπρό σουπερνόβα που παρατηρήθηκε ποτέ. Τώρα, οι αστροφυσικοί προσφέρουν μια εντελώς διαφορετική ερμηνεία με βάση τα νέα δεδομένα από την αστρονομική παρατήρηση για το SuperNova.

Τώρα, από το UC Santa Barbara αστροφυσικοί και μια ομάδα διεθνών συναδέλφων τους, δίνουν μια εντελώς διαφορετική ερμηνεία με βάση τα νέα δεδομένα της αστρονομικής παρατήρησης από το Cumbres Παρατηρητήριο Las (LCO), ένα παγκόσμιο δίκτυο ρομποτικών τηλεσκοπίων, και το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Από τα νέα στοιχεία προκύπτει ότι η εκδήλωση, που ονομάζεται ASASSN-15lh, είναι στην πραγματικότητα μια εκδήλωση παλιρροϊκής διαταραχής (TDE ) ή αλλιώς η καταστροφή ενός αστεριού από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα.

Χρησιμοποιώντας εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, που δεν ήταν διαθέσιμες όταν το  ASASSN-15lh ανακαλύφθηκε, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η εκδήλωση έλαβε χώρα στο κέντρο του γαλαξία όπου βρίσκεται η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα. Η μαύρη τρύπα που βρίσκεται σε αυτόν τον γαλαξία είναι πάνω από 100 εκατομμύρια φορές τη μάζα του ήλιου!

Όταν ένα αστέρι διαταράσσεται παλιρροιακά από μια τέτοια τεράστια μαύρη τρύπα - και δεν καταπίνεται  ολόκληρο - τότε η μαύρη τρύπα θα πρέπει να περιστρέφεται πολύ γρήγορα. Η ανακάλυψη αυτή σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένα TDE έχει χρησιμοποιηθεί για να εξεταστεί η περιστροφή μιας μαύρης τρύπας, μια ιδιότητα που είναι πολύ δύσκολο να μετρηθεί και χρησιμοποιείται για να αποδείξει την ύπαρξη των λεγόμενων μαύρων τρυπών Kerr.

Το ASASSN-15lh συνέβη όταν το αστέρι απομακρύνθηκε ενώ βρισκόταν πάρα πολύ κοντά στην υπερμεγέθη μαύρη τρύπα. Την στιγμή εκείνη σπαράσσεται από τις παλίρροιες που δημιουργούνται από την ακραία βαρύτητα. Το αστρικό υλικό που αποσπάτε τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη μαύρη τρύπα, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με τον εαυτό του με μεγάλη ταχύτητα και άρχισε να πέφτει μέσα αυτή. Αυτό κυκλοφόρησε άφθονες ποσότητες ενέργειας ενώ παράχθηκε άφθονη ποσότητα φωτός που οι  αστρονόμοι  παρατήρησαν  ως ASASSN-15lh.
Πηγή:Science
IT Special Advisor