Δέκα αναδυόμενες τεχνολογίες, που έχουν το δυναμικό να μεταμορφώσουν την παγκόσμια οικονομία και κοινωνία τα επόμενα 10 έως 15 χρόνια, ξεχωρίζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, σε αυτό το "Top 10" οφείλουν να επενδύσουν οι χώρες ανά τον κόσμο, προκειμένου να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας προς όφελος των πολιτών.

Οι δέκα αναδυόμενες τεχνολογίες σχετίζονται με: Το Internet of Things (IoT), την Τεχνητή Nοημοσύνη, την Ανάλυση Μεγάλων Δεδομένων, τις Νευρο-Τεχνολογίες, τα Νανο-Υλικά, τη Συνθετική Βιολογία, τους Μικροδορυφόρους και Νανοδορυφόρους, τις προωθημένες τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, τη βιομηχανική παραγωγή με προσθετική διαδικασία-τρισδιάστατη εκτύπωση και την τεχνολογία Blockchain.
 Δέκα αναδυόμενες τεχνολογίες έχουν το δυναμικό να μεταμορφώσουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες τα επόμενα 10 έως 15 χρόνια

Τις δέκα τεχνολογίες με τη μεγαλύτερη επιρροή σε οικονομία και κοινωνία κατηγοριοποιεί η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ “Προοπτικές για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία 2016” (OECD Science, Technology and Innovation 2016), την οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ. Συνολικά, σύμφωνα με την έκθεση, οι επιδόσεις του πλανήτη σε θέματα χρηματοδότησης σε Ε&Α επιδεινώνονται, με τη δημόσια χρηματοδότηση να υποχωρεί, λειτουργώντας ως απειλή για την ανταγωνιστικότητα διεθνώς, αποδυναμώνοντας, ταυτόχρονα, τη δυνατότητα της οικονομίας να παράγει καινοτομία προς όφελος της κοινωνίας.
Παγκόσμιες επιδόσεις

Μάλιστα, οι δαπάνες για Ε&Α, που πραγματοποιούνται από δημόσια ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια, κατέγραψαν πτώση το 2014 στις χώρες του ΟΟΣΑ για πρώτη φορά από το 1981 που άρχισε να συντάσσεται η έκθεση. Την ίδια στιγμή, οι κρατικές δαπάνες για Ε&Α, επίσης, υποχωρούν σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, δίνοντας προτεραιότητα σε πολιτικές, όπως η δημόσια υγεία και ασφάλιση. Δεν είναι τυχαίο ότι χώρες όπως η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα συνεχίζουν να επενδύουν περισσότερα κονδύλια για Ε&Α, ενώ στον αντίποδα άλλες, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ισπανία, καταγράφουν μείωση των σχετικών δαπανών.
Ελληνικές επιδόσεις

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η χώρα παραμένει στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ στις κρατικές  δαπάνες για δραστηριότητες Ε&Α. Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι, αν και σταδιακά αυξάνονται οι δαπάνες της χώρας για Ε&Α ως ποσοστό του ΑΕΠ, 0,96% το 2015 από 0,67% το 2008, η Ελλάδα παραμένει ακόμη στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης. Η έκθεση σημειώνει ότι, παρά τις δυσκολίες της οικονομίας της, η χώρα επιχειρεί, μέσα από μια “στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης” (2014-2020), να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες του συστήματός παραγωγής καινοτομίας της. “Αν και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ της εκπαίδευσης και της έρευνας είναι ισχυρές και ακμαίες, το δημόσιο ερευνητικό σύστημα, ως σύνολο, είναι σε μεγάλο βαθμό απομονωμένο από τον παραγωγικό τομέα. Τα δημόσια ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια δεν τείνουν να αξιοποιήσουν εμπορικά τα ερευνητικά αποτελέσματά τους. Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού, “ο επιχειρηματικός τομέας έχει ανεπαρκή απόδοση σε δραστηριότητες Ε&Α”, “η οικονομική ύφεση έχει προκαλέσει απώλεια ανθρωπίνου δυναμικού για Ε&Α” και “οι συνθήκες για καινοτομία στην Ελλάδα απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν ευνοϊκές”.
Πηγή:sepe.gr

IT Special Advisor