Ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να γίνει ένας πρώτης τάξεως σεφ.Μια ομάδα μηχανικών στο πανεπιστήμιο Κολούμπια με επικεφαλής τον καθηγητή Ρομποτικής Χοντ Λίπσον φιλοδοξεί να συνοδεύσει και τα γεύματά μας στην… ψηφιακή εποχή, δημιουργώντας έναν εκτυπωτή που, πολύ απλά, θα… μαγειρεύει.
«Εξακολουθούμε να μαγειρεύουμε σαν άνθρωποι των σπηλαίων. Μαγειρεύουμε πάνω από τη φωτιά και χρησιμοποιούμε πρωτόγονα εργαλεία. Όταν, όμως, αυτή η τεχνολογία μπει στην κουζίνα μας, αυτό που θα συμβεί θα είναι μια επανάσταση. Όταν μιλάω γι’ αυτό στον κόσμο, βλέπω ότι οι αντιδράσεις τους έχουν να κάνουν εν πολλοίς με την ηλικία τους. Κάποιοι λένε ‘οκ, είναι μια πολύ κακή ιδέα, εγώ θέλω να τα κάνω όλα με το χέρι, με τον παλιό καλό τρόπο’. Όμως οι νεότερες γενιές το θεωρούν κάτι πολύ φυσικό να μαγειρεύεις με τη βοήθεια ενός λογισμικού», λέει ο Λίπσον.
Το καλύτερο μέρος για να δοκιμαστεί αυτή η τεχνολογία και να διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα θα ήταν η κουζίνα ενός εστιατορίου στο Μανχάταν.
Μη έχοντας συνταγές στη διάθεσή του, ο Λίπσον απευθύνθηκε στον Νεοϋορκέζο σεφ Ερβέ Μαλιβέρ.
Φοιτητές μηχανολογίας και σεφ ένωσαν τις δυνάμεις τους για έναν διήμερο μαραθώνιο τρισδιάστατης εκτύπωσης με τα λάπτοπ δίπλα στα μάτια της κουζίνας.
Όμως ο Μαλιβέρ δεν δείχνει να πείθεται: «Αναπτύξαμε διαφορετικές γεύσεις με λαχανικά, με πολέντα, με κοτόπουλο, με ψάρι και μπορέσαμε να τυπώσουμε. Η μόνη μου ανησυχία, ως σεφ, είναι η αλλαγή της συνεκτικής ουσίας, της υφής. Διότι στο τέλος κάνεις τα πάντα πουρέ».
Δοκιμές έγιναν επίσης με αυγοσαλάτα, μους σολομού και σουφλέ σοκολάτας και γενικά με οτιδήποτε μπορεί να βγει από το ακροφύσιο του εκτυπωτή.
Η πρόκληση ήταν να βρεθούν οι σωστές δομές και μορφές για τη συνοχή των συστατικών, αλλά και να δοκιμαστούν οι διαφορετικές θερμοκρασίες.
«Για διακόσμηση ναι, χρησιμοποίησα τον εκτυπωτή για να φτιάξω μια διακόσμηση σε ένα πιάτο, έκανα πουρέ λαχανικών, πουρέ κάστανου. Έφτιαξα ένα μικρό φύλλο σε 3D κι έπειτα το ένωσα με ένα ψάρι ή με κοτόπουλο που είχε φτιαχτεί κανονικά. Για διακοσμητικά στοιχεία ενός πιάτου, ναι, ίσως. Αλλά το να το κάνεις με κρέας, μάλλον δεν νομίζω, δεν συμφωνώ», λέει ο Μαλιβέρ.
Η ερευνητική ομάδα έχει ήδη δημιουργήσει μια πρωτότυπη συσκευή, η οποία φέρει πολλαπλές κεφαλές με φαγητό, για να τυπώνει συνταγές που δεν του είναι γνωστές. Έτσι, ο εκτυπωτής θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμος σε αλλεργικούς ή σε φανατικούς της υγιεινής διατροφής.
Οι χρήστες θα μπορούν να αγοράζουν ξεχωριστές κεφαλές και να τυπώνουν, για παράδειγμα, το δικό τους ψωμί με χαμηλές θερμίδες ή ένα κέικ χωρίς ζάχαρη.
Ο καθηγητής Λίπσον πιστεύει πως οι δυνατότητες είναι άπειρες και πως η τεχνολογία θα επιτρέπει στον κόσμο να σχεδιάζει, να τυπώνει, ακόμη και να αποστέλλει τις γαστριμαργικές του ιδέες.
Όπως λέει, «με τον τρόπο αυτό ίσως να έχουμε πρόσβαση σε πιάτα που δεν μπορούμε να φτιάξουμε εμείς ή να αγοράσουμε ή δεν μπορούμε να πληρώσουμε κάποιον να μας τα μαγειρέψει. Θα μπορούμε να μοιραζόμαστε φαγητό με φίλους μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Ίσως κάποιες συνταγές να γίνονται viral και να μπορούμε να τις δοκιμάζουμε εκείνη τη στιγμή. Και φυσικά, θα μπορούμε να συνδυάζουμε τη διατροφή με προσαρμοσμένα προγράμματα υγείας, με βάση βιομετρικά στοιχεία, με τρόπους που σήμερα δεν διαθέτουμε».
Όσο για το πότε θα μπορούμε να… τυπώνουμε το γεύμα μας; Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η συσκευή είναι λίγο ως πολύ έτοιμη και πως τα εναπομείναντα βήματα έχουν να κάνουν περισσότερο με το μάρκετινγκ παρά με την τεχνολογία.
«Εξακολουθούμε να μαγειρεύουμε σαν άνθρωποι των σπηλαίων. Μαγειρεύουμε πάνω από τη φωτιά και χρησιμοποιούμε πρωτόγονα εργαλεία. Όταν, όμως, αυτή η τεχνολογία μπει στην κουζίνα μας, αυτό που θα συμβεί θα είναι μια επανάσταση. Όταν μιλάω γι’ αυτό στον κόσμο, βλέπω ότι οι αντιδράσεις τους έχουν να κάνουν εν πολλοίς με την ηλικία τους. Κάποιοι λένε ‘οκ, είναι μια πολύ κακή ιδέα, εγώ θέλω να τα κάνω όλα με το χέρι, με τον παλιό καλό τρόπο’. Όμως οι νεότερες γενιές το θεωρούν κάτι πολύ φυσικό να μαγειρεύεις με τη βοήθεια ενός λογισμικού», λέει ο Λίπσον.
Το καλύτερο μέρος για να δοκιμαστεί αυτή η τεχνολογία και να διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα θα ήταν η κουζίνα ενός εστιατορίου στο Μανχάταν.
Μη έχοντας συνταγές στη διάθεσή του, ο Λίπσον απευθύνθηκε στον Νεοϋορκέζο σεφ Ερβέ Μαλιβέρ.
Φοιτητές μηχανολογίας και σεφ ένωσαν τις δυνάμεις τους για έναν διήμερο μαραθώνιο τρισδιάστατης εκτύπωσης με τα λάπτοπ δίπλα στα μάτια της κουζίνας.
Όμως ο Μαλιβέρ δεν δείχνει να πείθεται: «Αναπτύξαμε διαφορετικές γεύσεις με λαχανικά, με πολέντα, με κοτόπουλο, με ψάρι και μπορέσαμε να τυπώσουμε. Η μόνη μου ανησυχία, ως σεφ, είναι η αλλαγή της συνεκτικής ουσίας, της υφής. Διότι στο τέλος κάνεις τα πάντα πουρέ».
Δοκιμές έγιναν επίσης με αυγοσαλάτα, μους σολομού και σουφλέ σοκολάτας και γενικά με οτιδήποτε μπορεί να βγει από το ακροφύσιο του εκτυπωτή.
Η πρόκληση ήταν να βρεθούν οι σωστές δομές και μορφές για τη συνοχή των συστατικών, αλλά και να δοκιμαστούν οι διαφορετικές θερμοκρασίες.
«Για διακόσμηση ναι, χρησιμοποίησα τον εκτυπωτή για να φτιάξω μια διακόσμηση σε ένα πιάτο, έκανα πουρέ λαχανικών, πουρέ κάστανου. Έφτιαξα ένα μικρό φύλλο σε 3D κι έπειτα το ένωσα με ένα ψάρι ή με κοτόπουλο που είχε φτιαχτεί κανονικά. Για διακοσμητικά στοιχεία ενός πιάτου, ναι, ίσως. Αλλά το να το κάνεις με κρέας, μάλλον δεν νομίζω, δεν συμφωνώ», λέει ο Μαλιβέρ.
Η ερευνητική ομάδα έχει ήδη δημιουργήσει μια πρωτότυπη συσκευή, η οποία φέρει πολλαπλές κεφαλές με φαγητό, για να τυπώνει συνταγές που δεν του είναι γνωστές. Έτσι, ο εκτυπωτής θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμος σε αλλεργικούς ή σε φανατικούς της υγιεινής διατροφής.
Οι χρήστες θα μπορούν να αγοράζουν ξεχωριστές κεφαλές και να τυπώνουν, για παράδειγμα, το δικό τους ψωμί με χαμηλές θερμίδες ή ένα κέικ χωρίς ζάχαρη.
Ο καθηγητής Λίπσον πιστεύει πως οι δυνατότητες είναι άπειρες και πως η τεχνολογία θα επιτρέπει στον κόσμο να σχεδιάζει, να τυπώνει, ακόμη και να αποστέλλει τις γαστριμαργικές του ιδέες.
Όπως λέει, «με τον τρόπο αυτό ίσως να έχουμε πρόσβαση σε πιάτα που δεν μπορούμε να φτιάξουμε εμείς ή να αγοράσουμε ή δεν μπορούμε να πληρώσουμε κάποιον να μας τα μαγειρέψει. Θα μπορούμε να μοιραζόμαστε φαγητό με φίλους μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Ίσως κάποιες συνταγές να γίνονται viral και να μπορούμε να τις δοκιμάζουμε εκείνη τη στιγμή. Και φυσικά, θα μπορούμε να συνδυάζουμε τη διατροφή με προσαρμοσμένα προγράμματα υγείας, με βάση βιομετρικά στοιχεία, με τρόπους που σήμερα δεν διαθέτουμε».
Όσο για το πότε θα μπορούμε να… τυπώνουμε το γεύμα μας; Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η συσκευή είναι λίγο ως πολύ έτοιμη και πως τα εναπομείναντα βήματα έχουν να κάνουν περισσότερο με το μάρκετινγκ παρά με την τεχνολογία.
Δημοσίευση σχολίου