Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με την δημιουργία πινάκων σε μια βάση δεδομένων και θα διερευνήσουμε ιδιότητες όπως αυτή του πρωτεύοντος κλειδιού, και ξένου κλειδιού.

Για να δημιουργήσουμε ένα πίνακα σε μια υπάρχουσα βάση δεδομένων, η βασική εντολή είναι CREATE TABLE . Ωστόσο θα πρέπει να καθορίσουμε το όνομα του πίνακα, καθώς και τα ονόματα των πεδίων, όπως επίσης και τις ιδιότητες που θα έχουν τα πεδία. Δίνουμε στην αρχή ένα μικρό παράδειγμα,
CREATE TABLE table_name
(
column_name1 data_type(size),
column_name2 data_type(size),
column_name3 data_type(size),
....
);
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πούμε ότι, το column_name αντιπροσωπεύει το όνομα της στήλης ή πεδίου, ενώ το data_type αφορά τον τύπο των δεδομένων που θα καταχωρούμε στην στήλη (π.χ. varchar, integer, decimal, date κτλ). Όσον αφορά το size δεν είναι τίποτα άλλο παρά από το μέγεθος που θα έχει το πεδίο, δηλαδή πόσοι αριθμοί ή χαρακτήρες θα χωρά.

Παράδειγμα

CREATE TABLE Persons ( PersonID int, LastName varchar(255), FirstName varchar(255), Address varchar(255), City varchar(255) );
Ιδιότητα PRIMARY KEY
Με το παραπάνω παράδειγμα έχουμε ένα πίνακα για καταχώρηση προσώπων-ατόμων.
Σε κάθε πίνακα θα πρέπει να καθορίζουμε πιο θα είναι το πρωτεύων κλειδί, εκείνο δηλαδή το πεδίο που θα εξασφαλίζει μοναδικές εγγραφές μέσα στον πίνακα. Σαν πρωτεύων κλειδί ορίζουμε συνήθως το πεδίο εκείνο του πίνακα που είμαστε σίγουροι ότι κατά την χρήση της βάσης δεδομένων μας δεν θα υπάρξουν διπλο-εγγραφές μέσα σε αυτό. 

Για παράδειγμα ένας άνθρωπος έχει ένα και μοναδικό αριθμό φορολογικού μητρώου ή έναν μοναδικό αριθμό ταυτότητας, ή ένα μοναδικό αριθμό-κωδικό πελάτη κτλ. Συνεπώς ο ορισμός ενός πεδίου πχ. διεύθυνση, για πρωτεύων κλειδί, δεν ενδείκνυται αφού στη ίδια διεύθυνση μπορεί να υπάρξει και ένα άλλο πρόσωπο πχ. η σύζυγος του πελάτη μας.
Ιδιότητα NOT NULL
Με την χρήση της ιδιότητας αυτής ορίζουμε σε ένα πεδίο ότι δεν επιτρέπουμε να δέχεται τιμές null δηλαδή το κενό. Ουσιαστικά το πεδίο που θα έχει την ιδιότητα αυτή δεν θα μπορεί να μένει ασυμπλήρωτο.
Ιδιότητα UNIQUE
Ουσιαστικά με το unique καθορίζουμε την μοναδικότητα των εγγραφών μέσα σε ένα πεδίο.
Το πεδίο που έχει ιδιότητα primary key έχει και αυτή.
Παράδειγμα συμπληρωμένο
CREATE TABLE Persons
(
P_Id int NOT NULL,
LastName varchar(255) NOT NULL,
FirstName varchar(255),
Address varchar(255),
City varchar(255),
CONSTRAINT pk_PersonID PRIMARY KEY (P_Id,LastName)
);
Ιδιότητα Foreign Key(ξένο κλειδί)
Ουσιαστικά το πεδίο που θα είναι ξένο κλειδί σε ένα πίνακα, αποτελεί το πρωτεύων κλειδί ενός άλλου πίνακα. Με λίγο πιο "μαθηματικοποιημένη "ορολογία : στο σύνολο πεδίων μιας σχέσης το οποίο χρησιμοποιείται για να `αναφέρεται’ σε μια πλειάδα άλλης σχέσης σαν `λογικός δείκτης’
(αντιστοιχεί στο κύριο κλειδί μιας άλλης σχέσης). π.χ.
CREATE TABLE Orders
(
O_Id int NOT NULL,
OrderNo int NOT NULL,
P_Id int,
PRIMARY KEY (O_Id),
CONSTRAINT fk_PerOrders FOREIGN KEY (P_Id)
REFERENCES Persons(P_Id)
);
Αν πιστεύετε ότι κάτι παραπάνω θα μπορούσαμε να συμπληρώσουμε ή έχουμε παραλείψει τότε γράψτε μας στα σχόλια να το συμπεριλάβουμε σε αυτό το tutorial.

IT Special Advisor