hackers-epaggelma-perizitito
Από το 2018 θα γίνει υποχρεωτική σε όλες τις χώρες της ΕΕ η αναφορά μιας επίθεσης εντός 72 ωρών από τη στιγμή που θα εκδηλωθεί. Ουσιαστικά οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν ένα αδήλωτο πόλεμο.

Ο φόβος για ένα  μεγάλο χτύπημα από χάκερ που ίσως ρίξει το ίντερνετ για 24 ώρες μέσα στο 2017 έστρεψε πολλές εταιρείες στο να αυξήσουν την ψηφιακή τους ασφάλεια καθιστώντας το κόστος της ψηφιακής εγκληματικότητας να έχει αυξηθεί κατά 200% , ενώ αναλογιζόμενοι το τι  φοβούνται περισσότερο οι χρήστες του internet μεγάλες εταιρείες αρχίζουν δειλά δειλά,να πραγματοποιούν προσλήψεις στο χώρο της τεχνολογίας με βάση τις ικανότητες και όχι μόνο την εργασιακή εμπειρία.
Στα επαγγέλματα του μέλλοντος που έχουν να κάνουν με την τεχνολογία, προσθέτονται , επαγγέλματα που μέχρι πρότινως κάποιος να μην τα υπολόγιζε καν για επάγγελμα.
Σήμερα  όμως έχουν εξαιρετικά μεγάλη ζήτηση, όπως για παράδειγμα αυτό του hacker.

Όπως αναφέρει η Corriere della Sera, πλέον οι hackers δεν είναι εκτός νόμου. Έχουν γίνει πιο «κυριλέ» – κάποιοι πάνε στη δουλειά με σακάκι και γραβάτα, ενώ εμφανίζονται στο οργανόγραμμα της επιχείρησης ως Responsible security of Chief information officer. Αλλοι έχουν προσληφθεί σε πρωθυπουργικά γραφεία, όπως ο ιταλός Ντιέγκο Πιατσεντίνι στο Παλάτσο Κίτζι. Και είναι και εκείνοι που δεν αποκαλύπτουν το παρελθόν τους όταν περνάνε από συνεντεύξεις επειδή κάποιες εταιρίες φοβούνται ότι θα τους υπεξαιρέσουν από βίτσιο όλα τους τα αρχεία – πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι.

Παρά τις επιφυλάξεις κάποιων εταιριών, πάντως, το γεγονός είναι ένα: το hack ως επάγγελμα  νομιμοποιείται και γίνεται περιζήτητο. Υπάρχουν μάλιστα και γραφεία ευρέσεως εργασίας. Θέσεις εργασίας υπάρχουν πάντως τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Η Γερμανία και η Βρετανία, λένε οι πληροφορίες, έχουν ήδη συγκροτήσει στρατούς ολόκληρους από χάκερ, ενώ τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και η Ιταλία. Ειδικά στη Βρετανία, στη βιομηχανία της ψηφιακής ασφάλειας έχουν δημιουργηθεί 58.000 εργασίας.
Η ζήτηση για χάκερ αυξάνεται με τέτοιο ρυθμό ώστε κάποια επιλεγμένα σχολεία θα διδάσκουν το μάθημα του χάκινγκ τέσσερις ώρες την εβδομάδα σε 5.700 14χρονους μαθητές.

Στους κύκλους και στους χώρους των χάκερ κυκλοφορεί μια ατάκα: «Εάν σου μιλήσει κάποιος για ψηφιακή ασφάλεια, σημαίνει ότι δεν έχει καταλάβει πως έχουν μπει ήδη στο σπίτι του». Γιατί η πραγματικότητα είναι πως οι επιθέσεις μετριούνται σε χιλιάδες κάθε χρόνο. Κι ότι οι εταιρίες δεν έχουν καταλάβει πως οι ψηφιακοί εγκληματίες μπορούν να επιτεθούν σε οποιονδήποτε και από οπουδήποτε. Όπως φαίνεται, δεν το είχε καταλάβει ούτε το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ. Και το κατάλαβε την τελευταία στιγμή η Deutsche Bank όταν απέτρεψε μια ψηφιακή κομπίνα που θα της στοίχιζε ένα δισ. μόνο και μόνο επειδή παρατηρητικός υπάλληλος εντόπισε γραμματικά λάθη σε κάποιες εντολές που υποτίθεται ότι προέρχονταν από το πιστωτικό σύστημα του Μπαγκλαντές.

Οι επιθέσεις στις τράπεζες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κατά 64%. Και στους υπόλοιπους τομείς; Από το 2018 θα γίνει υποχρεωτική σε όλες τις χώρες της ΕΕ η αναφορά μιας επίθεσης εντός 72 ωρών από τη στιγμή που θα εκδηλωθεί. Και το πράγμα θα πάει ως εξής: Οι χάκερ με τα φούτερ θα επιτίθενται. Κι εκείνοι με τις γραβάτες θα αμύνονται.
Εσείς πόσο έτοιμοι είστε στις νέες αυτές προκλήσεις; Περιμένουμε απαντήσεις και τα σχόλια σας.


Θέλετε να λαμβάνετε πρώτοι τις ενημερώσεις μας; εγγραφείτε τώρα
IT Special Advisor