Η φορολογική υπηρεσία της Ιταλίας επιβεβαίωσε ότι η Google είναι έτοιμη να πληρώσει 306 εκατομμύρια ευρώ (335 εκατομμύρια δολάρια) για την κάλυψη των φόρων για τα έτη 2009 έως 2015.

Η εταιρεία προέβη σε παρόμοια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από ένα χρόνο, παρέχοντας 185 εκατομμύρια δολάρια στις βρετανικές φορολογικές αρχές.

Ο Sergio Mazzei, εκπρόσωπος της ιταλικής υπηρεσίας εσόδων, δήλωσε ότι η Google θα αρχίσει τώρα να πληρώνει φόρο στην Ιταλία με βάση τα έσοδα που πραγματοποιεί εντός της χώρας.

Η Google και άλλοι παγκόσμιοι γίγαντες όπως η Apple (AAPL, Tech30) και η Starbucks (SBUX) έχουν κατηγορηθεί ότι μεταφέρουν τα κέρδη από τις πωλήσεις τους εκτός εθνικών συνόρων για να αποφύγουν την πληρωμή υψηλών ποσοστών εταιρικού φόρου. Δημιούργησαν περιφερειακά αρχηγεία σε χώρες όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και οι Κάτω Χώρες, όπου οι φόροι είναι πολύ χαμηλότεροι.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις για το ζήτημα αυξάνονται και οι ηγέτες του κόσμου έχουν αρχίσει να ακολουθούν τις επιταγές των ψηφοφόρων για άρση της φορολογικής ασυλίας.

Η μεγαλύτερη διαμάχη σε ευρωπαϊκό έδαφος αφορά το ποσό ρεκόρ των 13 δισ. ευρώ (14,2 δισ. δολ.), φόρο που η Ιρλανδία έχει διαταχθεί να απαιτήσει από την Apple. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχετική δήλωση αναφέρει ότι η ιρλανδική κυβέρνηση βοήθησε τον τεχνολογικό κολοσσό να μειώσει τεχνητά τη φορολογία για περισσότερο από 20 χρόνια.

Οι γαλλικές φορολογικές αρχές έχουν επίσης κυνηγήσει τη Google, και η αστυνομία έχει εισβάλει στα γραφεία της στη χώρα. Ο υπουργός Οικονομικών, Michel Sapin, είπε πέρυσι ότι η Γαλλία δεν θα διαπραγματευτεί με την Google, αλλά θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό. «Δεν κάνουμε συμφωνίες όπως η Βρετανία», ανέφερε ο Sapin. Σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής κυβέρνησης, η Google οφείλει 1,6 δισ. ευρώ (1,8 δισ. δολάρια) σε μη καταβληθέντες φόρους. 

Η Ιταλία - η οποία έχει υψηλότερο συντελεστή φορολογίας μόλις πάνω από 31% - συμφώνησε επίσης για παρόμοια φορολογική συμφωνία με την Apple το 2015, αξίας 318 εκατομμυρίων ευρώ (348 εκατομμύρια δολάρια). Η πληρωμή πραγματοποιήθηκε για την κάλυψη των μη καταβληθέντων φόρων στη χώρα από το 2008 έως το 2013.

Και το βασικό ερώτημα που γεννάτε ...στην Ελλάδα τι κάνουμε; 

Πηγή:CNN