Είναι πιθανό να υπάρχει ζωή πέρα από τον πλανήτη μας Γη; Που μπορεί να βρίσκεται και τι θα σήμαινε αυτό για μας;
Σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν είμαστε μόνοι. Ο γαλαξίας μας διαθέτει περίπου 10 δισεκατομμύρια άστρα εκ των οποίων οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένα στα δύο πιθανών να κρύβει κάποια μορφή ζωής σε κάποιο πλανητικό σύστημα όπως συμβαίνει και με το δικό μας ηλιακό σύστημα. Όμως αυτή η διατύπωση δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά μια αισιόδοξη φαντασία.
Μέχρι και σήμερα από το σύνολο των εξωπλανητών που έχει ανακαλυφθεί κανένας δεν διαθέτει όλα τα κριτήρια εκείνα ώστε να φιλοξενεί ζωή ή να έχει αναπτυχθεί ζωή πάνω σε αυτόν. Οι περισσότεροι με τριπλάσια και τετραπλάσια μάζα και βαρύτητα από την Γη θα συνθλιβόταν κάθε έμβιο όν στην επιφάνεια τους ενώ άλλοι διαθέτουν ατμόσφαιρα από τοξικά αέρια αποτρεπτικά για την ανάπτυξη ζωής ή η θερμοκρασία τους είναι τέτοια που άλλοτε θα "έψηνε" ή θα "κατέψυχε" κάθε έμβιο όν, αναλόγως πόσο κοντά ή μακρυά βρίσκεται η τροχιά του από το άστρο τους.
Βέβαια οι επιστήμονες ανακαλύπτοντας όλο και περισσότερους "αφιλόξενους" κόσμους περιορίζουν την προσδοκία της ανακάλυψης ευφυών όντων, σε μερικά και ίσως ξεχασμένα απολιθωμένα βακτήρια. Φυσικά η επιβεβαίωση της ύπαρξης ζωής, ακόμα και σε βακτηριδιακή μορφή, θα γινόταν με την επιτόπια μελέτη αυτών των κόσμων, κάτι που οι αποστάσεις στο γαλαξία μας και μόνο, την καθιστούν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, και αυτό για τα επόμενα 10.000 με 12.000 χρόνια από σήμερα.(τόσο τουλάχιστον χρειαστήκαμε για να περάσουμε από την ανακάλυψη της φωτιάς στο πρώτο διαστημικό όχημα).
Σύμφωνα με το "αισιόδοξο" σενάριο είναι να μας "βρει" και όχι να "βρούμε" την οποιαδήποτε εξωαστρική μορφή ζωής.
Μάλιστα εγκεκριμένοι επιστήμονες, όπως ο Στήβεν Χώκινγκ, πιστεύουν ότι μια συνάντηση με εξωγήινη ευφυή μορφή ζωής μπορεί να γίνει σύντομα, προχωρώντας και πιο πέρα την πεποίθησή τους, εκφράζοντας αμφιβολίες ακόμα και για το σκοπό της "επισκέψεώς"τους!
Τι όμως πραγματικά σημαίνει κάτι τέτοιο και κατά πόσο είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί;
Εξετάζοντας το γνωστότερο μοντέλο "πλανήτη-με-ευφυή-ζωή" θα διαπιστώσουμε ότι μόνο 1 στους 10 πλανήτες του αστρικού μας συστήματος μπορεί και διαθέτει μορφή ζωής. Τηρώντας απλά την αναλογία αυτή, τότε μόνο 1δισεκατομμύριο άστρα του γαλαξία μας θα μπορούσαν να έχουν την ίδια τύχη, ενώ εφαρμόζοντας τα επιστημονικά κριτήρια, θεωρητικά τουλάχιστον, τα μισά, δηλ. 500 εκατομμύρια από αυτά, θα ήταν ικανά για ανάπτυξη ευφυών όντων και εξωγήινων πολιτισμών.
Έχοντας στο μυαλό μας το μοντέλο εξέλιξης στην νεαρή Γη μας, ακολούθησε 5 περιόδους ανάπτυξης: την Αρχεοζωική , Προτεροζωική, Παλαιοζωική, Μεσοζωική, και Καινοζωική. Σήμερα η Γη μας διανύει την Καινοζωική περίοδο που ξεκίνησε πριν από 65εκατομμύρια χρόνια. Κατά συνέπεια μόνο (το1/5 των 500 εκατομμυρίων)τα 100εκατομμύρια άστρα θα πρέπει είναι στην ίδια περίοδο με εμάς. Παρόλα αυτά η Καινοζωική περίοδος χωρίζεται σε άλλες 3 περιόδους και σε 7 εποχές. Η πιο πρόσφατη εποχή, η εποχή του Ολόκαινου που ξεκίνησε πριν 10.000-12.000 χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, πιθανών να χαρακτηρίζει τουλάχιστον 4.761.905 αστρικά συστήματα, που τα όντα τους να έχουν την ίδια εξελικτική πορεία με την έμβια ζωή στη Γη και με τους ανθρώπους.
Ας υποθέσουμε ότι ο εξωγήινος αυτός πολιτισμός θα πρέπει να είναι τουλάχιστον μια με δύο εποχές (12.000-24.000 χρόνια) πιο εξελιγμένος σε τεχνολογία και επιστήμη από όσο είμαστε εμείς σήμερα, για να πραγματοποιήσει ένα ενδο-γαλαξιακό ταξίδι (έλεγχο του χωροχρόνου, μέσα από "σκουληκότρυπες" κτλ.) αναζήτησης και εξερεύνησης για ευφυή ζωή. Λαμβάνοντας ένα υποθετικό αλλά υπέρ- αισιόδοξο σενάριο, θα περιόριζε στο 1/2 το αριθμό των αστρικών συστημάτων δηλαδή σε 2.380.952 ικανούς πολιτισμούς για ένα τέτοιο ταξίδι.
Τώρα ας δούμε το ταξίδι ενός εξωγήινου πολιτισμού με δύο υποθέσεις.
Α) Αν κατανάλωνε μόνο ένα μήνα για εξερεύνηση σε κάθε αστρικό σύστημα που επισκεπτόταν θα ήθελε έως 396.825 χρόνια για να βρεθεί στην Γη. Μοιράζοντας την χρονική αυτή περίοδο στα τέσσερα (χωρίζοντας σε τέσσερα τμήματα τον γαλαξία μας) ο εξωγήινος πολιτισμός αν είχε την τύχη με το μέρος του θα μπορούσε να μας επισκεφτεί σε 99.206 χρόνια. Με άλλα λόγια και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα συναντούσε τον γήινο πολιτισμό του παρόντος ή έναν γήινο πολιτισμό, αν υπήρχε ακόμα, κατά πολύ πιο εξελιγμένο από τον ίδιο τον ταξιδιώτη.
Β) Αν κατανάλωνε μόνο μια μέρα για εξερεύνηση σε κάθε αστρικό σύστημα που επισκεπτόταν θα ήθελε στην καλύτερη περίπτωση 3.262 χρόνια αναζήτησης πριν να επισκεφτεί τη Γη. Σε μια τέτοια περίπτωση και με υπαρκτή την πιθανότητα αυτή, θα υπήρχαν 3 δυνατές περιπτώσεις σύμφωνα με τους επιστήμονες αλλά και τις συνωμοσιολογικές απόψεις:
1) Να έχουν έρθει στο παρελθόν. Πιθανότατα πριν από 3.262 έως 25.000 χρόνια το ανθρώπινο είδος δεν θα αποτελούσε και ότι καλύτερο για επικοινωνία με αυτόν τον αναπτυγμένο πολιτισμό. Αν και παρόλο το χαμηλό ενδιαφέρον, θελήσουν ξανά επιστρέψουν, τότε για αυτό μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε άλλα 9.786 έως 300.000 χρόνια από σήμερα.
2) Να είναι ήδη εδώ. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα. Είτε έχουν έρθει έγκαιρα ώστε δεν μπορούμε εύκολα να τους αντιληφθούμε ως κατώτερα όντα από αυτούς, είτε δεν μπορούμε να τους αναγνωρίσουμε γιατί είναι "προϊστορικοί" σε σχέση με μας.
3) Να μην έχουν έρθει ακόμα. Τότε απλά περιμένουμε έχοντας ένα "ραντεβού" που τρέχει από 3.000 έως 25.000 χρόνια από τώρα. Αν και σύμφωνα με τον Χώκινγκ η ανθρωπότητα έχει ακόμα άλλα 10.000 χρόνια ζωής τότε το καλό που τους θέλω είναι να συντομεύουν. Μπορεί τελικά να μην συναντηθούμε στην Γη αλλά ίσως να συναντηθούμε κάπου εκεί έξω σε μια δικιά μας διαστρική εξερεύνηση.
Σε αυτή την κατ' άλλα πολύ απλή ανάλυση δεν λαμβάνουμε σημαντικές παραμέτρους όπως την διαστολή του σύμπαντος, τις αποστάσεις, το χρόνο και την ταχύτητα. Θεωρούμε ότι ο υποθετικός εξωγήινος πολιτισμός μας ταξιδεύει, προς διευκόλυνση μας, μέσα από τις χωροχρονικές σκουληκότρυπες έτσι τα μεγέθη αυτά είναι μηδενικά.
Ωστόσο ακόμα και έτσι, οι ελπίδες να μας εντοπίσουν είναι ελάχιστες. Αναλογιζόμενοι τον αριθμό των ικανών πολιτισμών για τα διαστρικά ταξίδια και του αριθμού των αστέρων που θα πρέπει να επισκεφθούν, τότε η πιθανότητα να μας εντοπίσει κάποιος πολιτισμός είναι 0,0002 ή 0,2 0/000. Δηλαδή είναι πιο πιθανό να κερδίσουμε παραπάνω από μια φορά το τζακποτ ενός λαχείου κατά την διάρκεια της ζωής μας παρά να συναντήσουμε εξωγήινους.
Πηγές: .wikipedia, mixanitouxronou, nasa, cnn, science, ibtimes
Δημοσίευση σχολίου