ERASMUS+ Οδηγός Επιβίωσης

Οι φοιτητές που έλαβαν υποτροφία ERASMUS και θα μεταβούν σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού θεωρούνται «πρεσβευτές» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και η συνολική τους παρουσία και επίδοση αντικατοπτρίζουν την εικόνα του Ιδρύματος αλλά και της χώρας μας γενικότερα. Όσο πιο μεθοδευμένα οργανώσετε το ταξίδι σας, τόσο λιγότερα προβλήματα θα αντιμετωπίσετε στη συνέχεια. Για κάθε απρόοπτο που ενδεχομένως θα συναντήσετε στη χώρα υποδοχής μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή ακόμη, σε επείγουσες καταστάσεις, με το Προξενείο ή την Ελληνική Πρεσβεία.
 

Πριν από την αναχώρηση:

1. Επιβεβαιώστε την κράτηση του δωματίου σας (αν είστε φοιτητές ERASMUS με χρονική διάρκεια παραμονής μεγαλύτερη των 6 μηνών, ενδεχομένως να δικαιούστε δωμάτιο σε φοιτητική εστία).

2. Ενημερωθείτε για την ημερομηνία εγγραφών στο ίδρυμα Υποδοχής.

3. Φροντίστε για την ανανέωση, εφόσον χρειάζεται, των ταξιδιωτικών σας εγγράφων (ταυτότητα/ διαβατήριο).

4. Φροντίστε για την έκδοση θεώρησης/visa εφόσον απαιτείται (π.χ. Τουρκία).

5. Τακτοποιήστε την ασφαλιστική σας κάλυψη στο εξωτερικό. Προμηθευτείτε οπωσδήποτε την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (Ε.Κ.Α.Α.) από τον ασφαλιστικό οργανισμό στον οποίο είστε εγεγραμμένοι (σημειώστε πως η Ε.Κ.Α.Α. δεν ισχύει για την Τουρκία, όπου θα πρέπει να φροντίσετε για ιδιωτική ασφάλιση). Σε περίπτωση που δεν δικαιούστε Ε.Κ.Α.Α., θα πρέπει να προβείτε στη σύναψη ιδιωτικής ασφάλισης (για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ατυχήματα και γενική αστική ευθύνη υπέρ τρίτων) για το διάστημα που θα βρίσκεστε στο εξωτερικό.

6. Αγοράστε εγκαίρως τα (αεροπορικά) εισιτήρια για να πετύχετε φθηνότερες τιμές.

7. Επιβεβαιώστε το επιτρεπόμενο βάρος αποσκευών (από την αεροπορική εταιρεία) για να μην κληθείτε να πληρώσετε επιπλέον χρεώσεις.

8. Ενημερωθείτε για τις καιρικές συνθήκες και πάρτε μαζί σας τον απαραίτητο ρουχισμό.

9. Τακτοποιήσετε πλήρως τις τραπεζικές σας συναλλαγές (πιστωτικές κάρτες εν ισχύ) και ορίστε εξουσιοδοτημένο άτομο για την παραλαβή της υποτροφίας σας.

10. Αγοράστε έναν ταξιδιωτικό οδηγό για την χώρα και την πόλη υποδοχής και μελετήστε τον πριν φύγετε.

11. Εξασκηθείτε λίγο στην γλώσσα που ομιλείται στη χώρα υποδοχής, παρότι κατέχετε γλωσσική επάρκεια.

12. Πάρτε μαζί σας μερικές φωτογραφίες διαβατηρίου. Θα σας χρειαστούν οπωσδήποτε (π.χ. στην έκδοση φοιτητικής ταυτότητας, πάσου, άδειας παραμονής κλπ.)

13. ...και Καλό Ταξίδι!

Κατά την άφιξή και την παραμονή σας στο εξωτερικό:

1. Διαβάστε προσεκτικά τα έντυπα που συμπληρώνετε κατά την εγγραφή σας.

2. Αναζητήστε εκπτωτικές κάρτες για τις μετακινήσεις σας με τα μέσα μαζικής μεταφοράς (σε περίπτωση που δεν δικαιούστε πάσο).

3. Τηρήστε απλούς κανόνες για την προσωπική σας ασφάλεια, π.χ. φροντίστε να είστε με παρέα κατά τις νυκτερινές ώρες και ιδίως όταν βρίσκεστε σε άγνωστα σημεία, μην αφήνετε εκτεθειμένα τα προσωπικά σας είδη και γενικά μην τραβάτε την προσοχή με την εμφάνισή σας ή με τη συμπεριφορά σας χωρίς λόγο.

3. Σε περίπτωση που πέσετε θύμα κλοπής, αναφέρετέ το αμέσως στην αστυνομία και το Ίδρυμα υποδοχής. Σε σοβαρές περιπτώσεις τραυματισμού θα πρέπει να ειδοποιηθεί το Ελληνικό προξενείο ή η Ελληνική πρεσβεία.

4. Εκμεταλλευτείτε την παραμονή σας και μάθετε περισσότερα σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας που σας φιλοξενεί. Γνωρίσετε τους συμφοιτητές σας και καλλιεργήστε φιλικές και συναδελφικές σχέσεις.

Μετά την επιστροφή σας:

Μην αμελήσετε να προσκομίσετε όλα τα δικαιολογητικά και έντυπα που απαιτούνται για την τελική τακτοποίηση του φακέλου και την αποπληρωμή της υποτροφίας σας.