Η επερχόμενη κατάργηση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Τίτλοι τέλους για το ΕΑΠ. Η επερχόμενη κατάργηση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
Μόλις ένα 24ώρο  πέρασε από την ενημέρωση των φοιτητικών σχετικά με την επικείμενη συγχώνευση του ΕΑΠ με το ΤΕΙ Δυτικής Πελοποννήσου και τα πρώτα σύννεφα διαφαίνονται πάνω από το ΕΑΠ.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ.Βασίλης Καρδάσης  υπερασπίστηκε το έργο που έχει πράξει για την λειτουργία του Ιδρύματος παρουσιάζοντας εσκεμμένα μια εικόνα ενός παρηκμασμένου και γερασμένου Πανεπιστημίου.

Συγκεκριμένα χαρακτήρισε ως “απαράδεκτα” τα προγράμματα σπουδών του ΕΑΠ, το διδακτικό υλικό καθώς έστρεψε τα βέλη του κατά των επιλογών που είχαν γίνει στο παρελθόν ακόμα και για μέλη ΣΕΠ.

Ο πρόεδρος του ΕΑΠ  κ.Βασίλης Καρδάσης   έβαλε εμμέσως πλην σαφώς τους τίτλους τέλους του Ελληνικού ανοικτού Πανεπιστημίου παρουσιάζοντας την πρότασή του ως την μοναδική βιώσιμη πρόταση για την συνέχιση λειτουργίας του ΕΑΠ ως αυτόνομο ίδρυμα, υπερασπιζόμενος την συγχώνευση με το ΤΕΙ Δυτ. Πελοποννήσου, ενώ παράλληλα παρουσίασε τους "διαπραγματευτικούς" άξονες της συγχώνευσης με το Υπουργείο.

Συγκεκριμένα αυτοί είναι:

  1. Αυτοδιοίκητο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο
  2.  Δημιουργία νέων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων και κατάργηση των υφιστάμενων παλαιότερων προγραμμάτων σπουδών που αυτή την στιγμή διέπουν το ΕΑΠ.
  3. Παλαιότερα Προγράμματα σπουδών που δεν θα καταργηθούν, θα αναμορφωθούν σύμφωνα με το νέο πρότυπο σπουδών του πανεπιστημίου που θα έχει.
  4. Αυτονομία του πανεπιστημίου ως αυτοδιοικούμενο στο πρότυπο των συμβατών πανεπιστημίων
  5. Αφομοίωση των καθηγητών του ΤΕΙ  στους κόλπους του ΕΑΠ. Ο αριθμός των καθηγητών από 40 μέλη ΔΕΠ θα ανάβει σε 120 με 130 καθηγητές.
  6. Αξιοποίηση στα προγράμματα σπουδών του ΕΑΠ της υλικοτεχνικής δομής του ΤΕΙ και των εργαστηρίων του

Ο κ. Βασίλης Καρδάσης κατά την ενημέρωσή του τόνισε δε ότι “το ίδρυμα ως έχει δεν μπορεί να προχωρήσει” .

 Η επερχόμενη κατάργηση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου


Ο πρόεδρος του ΕΑΠ έθεσε  ερωτήματα βιωσιμότητας του Πανεπιστημίου, δίνοντας βαρύτητα στην διαχείριση των εσόδων και των δαπανών του ιδρύματος από τους  προκατόχους του, αλλά κρατώντας θολό το τοπίο των υπαρχόντων εσόδων του Πανεπιστημίου. Ωστόσο επιβεβαίωσε ότι το ΕΑΠ δεν διατρέχει κανένα οικονομικό κίνδυνο με το αποθεματικό του να ανέρχεται σε 100.000.000 ευρώ!

Ο κ. Βασίλης Καρδάσης στην πρότασή του όρισε δύο “διακριτές περιοχές “ στην λειτουργία του νέου Ανοικτού Πανεπιστημίου που θα προκύψει από την συγχώνευση, αυτή της  εξ αποστάσεως παρακολούθησης και στην δια ζώσης ή συμβατικής. Για το εξ αποστάσεως ανέφερε ότι η είσοδος στο νέο  ΕΑΠ θα γίνεται με τον παρόντα τρόπο της αιτήσεως ενώ για το συμβατικού με πανελλαδικές εξετάσεις, γεννώντας αμφιβολίες για την βιωσιμότητα του Ανοικτού χαρακτήρα του Ιδρύματος.

 Ο Πρόεδρος του ιδρύματος ΕΑΠ παρουσίασε μια “πατέντα” λειτουργίας για να ξεπεράσει τις έντονες αντιδράσεις των φοιτητικών συλλόγων και φοιτητών “χρυσώνοντας το χάπι”.

Η υπεράσπιση  στη διατήρηση  αυτής της διακριτής λειτουργίας ως ιδέας, εκ μέρους του προέδρου, ουσιαστικά αποτελεί ένα “επικοινωνιακό τερτίπι”  για το τι  μέλλει να ακολουθήσει.

Σύμφωνα με τον νόμο κάθε συγχώνευση ΑΕΙ προϋποθέτει την δημιουργία ενός νέου ομογενούς ενιαίου πανεπιστημιακού φορέα. Αυτό συνεπάγεται την συμμόρφωση με την Υπουργική ένταξη του ιδρύματος στο νόμο πλαίσιο των ΑΕΙ. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί κατ' εξαίρεση στο ΕΑΠ αφού με την αποδοχή της  συγχώνευσης του με το ΤΕΙ ουσιαστικά και πρακτικά εντάσσεται σε αυτό το νόμο.

 Κατά συνέπεια οι διαβεβαιώσεις του Προέδρου κ.  Βασίλη Καρδάση   είναι κενές και δεν έχουν καμία αξία ίσως μόνο  ως ένα σχέδιο παραπλάνησης των φοιτητών προς αποδοχή της συγχώνευσης, αφού αυτό το “υβρίδιο”  δύο ταχυτήτων δεν προβλέπεται από την Υπουργική απόφαση για ένταξη  στον νόμο πλαίσιο των ΑΕΙ.

Ωστόσο ο εταίρος στη διαβούλευση που είναι το Υπουργείο δεν αφήνει κανένα μελανό σημείο


Ποια είναι η αλήθεια.


Σύμφωνα με το νόμο ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4485/2017 στο Άρθρο 5 της Εφημερίδας
της Κυβέρνησης περί "Ίδρυσης, συγχώνευσης, κατάτμησης, μετονομασίας, κατάργησης και μεταβολής έδρας Α.Ε.Ι. " αναφέρει σχετικά

...ιδρύονται, συγχωνεύονται, κατατέμνονται, μετονομάζονται και καταργούνται Α.Ε.Ι. και μεταβάλλεται η έδρα τους, όταν:

α) είναι αναγκαίο για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων αναγκών για την ανάπτυξη της ανώτατης εκπαίδευσης ή για την καλλιέργεια νέων επιστημονικών, καλλιτεχνικών και τεχνικών πεδίων ή πεδίων διεπιστημονικού χαρακτήρα, που κρίνονται απαραίτητα για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας και δεν καλύπτονται με επάρκεια από τα Α.Ε.Ι. που λειτουργούν
ή
β) επιβάλλεται από τον δυσανάλογα μεγάλο ή μικρό ετήσιο αριθμό φοιτητών ή αποφοίτων ανά μέλος Δ.Ε.Π. σε ένα Α.Ε.Ι.
ή
γ) η λειτουργία μεμονωμένων Α.Ε.Ι. όχι μόνο δεν δικαιολογείται επιστημονικά αλλά, αντιθέτως, δυσχεραίνει την έρευνα και τη διδασκαλία στα αντίστοιχα γνωστικά πεδία
ή
δ) συνάδει με τις οικονομικές και κοινωνικές αναπτυξιακές ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας ή μιας συγκεκριμένης περιφέρειας...."


Μπορείτε να κατεβάσετε το νόμο εδώ

Αν και δεν υφίσταται κανένας από τους παραπάνω λόγους, ωστόσο το ΕΑΠ εμπλέκεται σε αυτή την διαδικασία δια μέσου του προέδρου του και του ασκούντος  ανώτερου διοικητικού υπεύθυνου του Πανεπιστημίου που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας.
 
Το μοντέλο που θα επιβληθεί στο ΕΑΠ υπάγεται στην  ανοικτή διαβούλευση που έχει ξεκινήσει ως προσχέδιο νόμου κατάθεσης που προχωρά στην συγχώνευση Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Βορείου Ελλάδος με το Διεθνές Πανεπιστήμιο  όπου αναβαθμίζοντας τον ρόλο του και διευρύνοντας τους ορίζοντες του όχι μόνο σε μεταπτυχιακό επίπεδο που μέχρι τώρα ίσχυε, αλλά και με την ένταξη προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στην Ελληνική και αλλοδαπή γλώσσα.κρατώντας συνάμα το μοντέλο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Η Δημιουργία του νέου Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου ως Ενιαίου Φορέα Εκπαίδευσης.


Σύμφωνα με τα δεδομένα που επικρατούν μέχρι σήμερα το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο  ως έχει,  καταργείται.
  • Το Νέο ΕΑΠ εντάσσεται πλέων στο σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ και αποκτά αυτονομία και αυτοδυναμία όπως και τα συμβατικά μέχρι τώρα πανεπιστήμια, δημιουργία Συγκλήτου Πρυτανείας κτλ.

  • Πολλά από τα υφιστάμενα προγράμματα σπουδών του ΕΑΠ που δεν έχουν την βαρύτητα ή την ευελιξία αλλαγής ή ανταπόκριση επί των επαγγελματικών δικαιωμάτων, καταργούνται. Υπολογίζεται ότι το  30% εξ αυτών θα καταργηθούν  ενώ τα υπόλοιπα θα εκσυγχρονιστούν, με την ένταξη προγραμμάτων προερχόμενα από το ΤΕΙ.

  • Εμπλουτίζεται με νέα προγράμματα ενισχύοντας την εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο διάρκειας τουλάχιστον οκτώ (8) εξαμήνων.ενώ διατηρεί μέρος των διδακτορικών του.

  • Από το Τεχνολογικό Ίδρυμα Δυτ. Ελλάδος που καταργείται, αφού ουσιαστικά αφομοιώνεται από το ΕΑΠ, διατηρούνται μόνο τα εργαστήρια και γενικά το υλικοτεχνικό κεφάλαιο του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδος ή ένταξη αυτών στα νέα προγράμματα του Πανεπιστημίου.

  • Ο "Ανοικτός" χαρακτήρας του Πανεπιστημίου καταργείται και θεσπίζονται κριτήρια εισαγωγής φοιτητών όπως η σειρά κατάταξης και εισαγωγής με βάση το βαθμό του απολυτηρίου λυκείου  ή μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, όπως ισχύει σε άλλα πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ηλικιακή διαφοροποίηση που υφίσταται αυτή την στιγμή καταργείται.

  • Συγκεκριμένα δεκτοί θα γίνονται  κάτοχοι τίτλου απόλυσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (απολυτήριο λυκείου) ή ισότιμου ή αντίστοιχου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και επιλέγονται κατά προτεραιότητα οι υποψήφιοι με τον μεγαλύτερο βαθμό απολυτηρίου. Προαιρετικές επιπλέον προϋποθέσεις για την εγγραφή των προπτυχιακών φοιτητών είναι: η επαρκής γνώση μιας ξένης  γλώσσας κατά την διεξαγωγής του προγράμματος. Το επίπεδο γλωσσομάθειας που απαιτείται και τυχόν σχετική διαδικασία εξέτασης θα ορίζονται στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του ιδρύματος.

  • Φοιτητές που θα εγγραφούν στο Νέο ΕΑΠ με το βαθμό του απολυτηρίου τους,  μπορεί να επιβάλλονται δίδακτρα. Το ύψος της συμμετοχής τους  αυτής και των διδάκτρων, θα καθοριστεί καθώς και τα κοινωνικά κριτήρια και τα κριτήρια επίδοσης για τη χορήγηση υποτροφιών μερικής ή ολικής απαλλαγής τους, από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου, και με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

  • Φοιτητές που θα εγγραφούν μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων μπορεί και  απαλλάσσονται των διδάκτρων μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου, και με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

  • Μεταφέρεται αυτοδικαίως το ανωτέρω προσωπικό του ΤΕΙ στο δυναμικό του Πανεπιστημίου όπου θα απαρτίζεται τουλάχιστον από 120 μόνιμους καθηγητές(μέλη ΔΕΠ)  και 290 μόνιμους διοικητικούς υπαλλήλους.

  •  Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές, των Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. , καθώς και του ΕΑΠ   που δεν έχουν ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες από το πρόγραμμα σπουδών τους υποχρεώσεις για τη λήψη πτυχίου, εντάσσονται αυτοδίκαια στο Νέο ΕΑΠ. με δικαίωμα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Το ίδιο θα ισχύσει και για όλους τους εγγεγραμμένους φοιτητές του ΕΑΠ.

  •  Η εκπαιδευτική λειτουργία των Τμημάτων των Τ.Ε.Ι. συνεχίζεται μεταβατικά μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών, κατά την έναρξη ισχύος και λειτουργίας του Νέου ΕΑΠ, , οι οποίοι συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Τ.Ε.Ι. εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών Τμήματος Τ.Ε.Ι..

  • Προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών των Τμημάτων των Τ.Ε.Ι. συνεχίζονται έως την ολοκλήρωση του προγράμματος από τους εγγεγραμμένους φοιτητές έως και την έναρξη ισχύος και λειτουργίας του Νέου ΕΑΠ, οι οποίοι ολοκληρώνουν το πρόγραμμα και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών Τμήματος Πανεπιστημίου.

  • Η διεξαγωγή και η διδασκαλία των θεωρητικών μαθημάτων, θα ακολουθηθεί η υπάρχουσα,  μεθοδολογία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης εξ ολοκλήρου ή σε κάθε περίπτωση σε ποσοστό πάνω από ογδόντα τοις εκατό (80%) με την ανάπτυξη και αξιοποίηση κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού και μεθόδων διδασκαλίας, με δυνατότητα διεξαγωγής και ομαδικών συμβουλευτικών συναντήσεων.  Ο αριθμός των συναντήσεων αυτών θα καθορίζεται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος. Στις συναντήσεις συμμετέχουν ένας από τους διδάσκοντες και οι φοιτητές, οι οποίοι συμμετέχουν είτε δια ζώσης είτε μέσω ηλεκτρονικών χώρων επικοινωνίας και μάθησης. Η ολοκλήρωση των πειραμάτων και των εργαστηριακών δραστηριοτήτων θα διεξάγεται είτε εξ αποστάσεως είτε σε εργαστηριακές εγκαταστάσεις του ιδρύματος, που θα εξασφαλιστούν από την συγχώνευση με το ΤΕΙ.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας  ο προδιαγεγραμμένος πολιτικός χρόνος για το εγχείρημα των συγχωνεύσεων είναι μέχρι τέλος Μαρτίου, καθώς θα πρέπει να υπάρξει  άμεση νέα συνάντηση με τους Κοσμήτορες αφού πρώτα του στείλουν   συγκεκριμένη πρόταση για το μέλλον του ΕΑΠ.


Διαβάστε ακόμα: Στόχοι και θέσεις περί συγχώνευσης του ΕΑΠ

Όλη η ενημέρωση του Προέδρου του ΕΑΠ προς τους φοιτητές


Πηγή:ΕΑΠhelp