Εγκατάσταση Android σε PC ή laptop  

Αν διαθέτετε έναν παλιό υπολογιστή ξεχασμένο σας συρτάρια της ντουλάπας σας τότε είναι ευκαιρία να του δώσετε ζωή, κάνοντας το ένα ισχυρό πολυμηχάνημα με το να εγκαταστήσετε Android Os στο σκληρό του δίσκο.

Αν και τα Windows αποτελούν το πλέον διαδεδομένο λειτουργικό σύστημα για pc και  laptop, η κοινή ομολογία και η εμπειρία μας έχει δείξει, ότι έχουν ένα βασικό μειονέκτημα που λέγεται “Συνεχόμενη χρήση” .Το λειτουργικό σύστημα Windows έχει σχεδιαστεί να δέχεται πληθώρα εγκαταστάσεων  και απεγκαταστάσεων εφαρμογών. Ωστόσο τα κατάλοιπα  των αρχείων
που αφήνουν  οι εφαρμογές δημιουργούν συγκρούσεις στην registry του υπολογιστή με αποτέλεσμα το λειτουργικό σύστημα πολλές φορές να τίθεται εκτός της ομαλής λειτουργίας του.

Ένας δεύτερος λόγος είναι οι αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος  μέσα από το Windows Update που  τις περισσότερες φορές δεν λαμβάνει  υπόψη το hardware που έχετε στον υπολογιστή σας, με αποτέλεσμα να δημιουργεί ασυμβατότητες λειτουργίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντώ κάτι τέτοιο, μετά από μία ενημέρωση των Windows, να σταματούν να λειτουργούν συσκευές ως μη  πλέον συμβατές ή να υπολειτουργούν ή να λειτουργούν διαφορετικά από ότι είχα μέχρι στιγμής συνηθίσει,ή χάνοντας ακόμα πλεονεκτήματα και ιδιότητες για τις οποίες είχαν αγοραστεί.

Αν λοιπόν διαθέτετε ένα τέτοιον υπολογιστή που  τον θεωρείται “τελειωμένο” προτού μπείτε στη διαδικασία και στο κόστος αγοράς ενός νέου, σκεφτείτε να τον μετατρέψετε και πάλι σε ένα ισχυρό μηχάνημα με την εγκατάσταση Android σε αυτό.

Γιατί Android OS


1. Ο πυρήνας του android είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να δέχεται πληθώρα εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων εφαρμογών χωρίς να τον επηρεάζει στις εσωτερικές διεργασίες του συστήματος.

2. Το λειτουργικό σύστημα android καταλαμβάνει το 95% της παγκόσμιας αγοράς, κυρίως σε συσκευές smartphone, με 3,1 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, αλλά  αυτό και μόνο, το καθιστά το πλέον διαδεδομένο λειτουργικό σύστημα σε συσκευές.

3. Πληθώρα εφαρμογών μέσα από το play store που μπορεί να μετατρέψει το  παλιό μηχάνημά σας σε ένα πλήρες και λειτουργικό πολυεργαλείο.

4. Ο υπολογιστής σας θα μένει πάντα ενημερωμένος με τελευταίες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος και των εφαρμογών του.


Απαιτήσεις  Εγκατάστασης Android OS σε PC ή laptop


Γενικά δεν υπάρχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις εγκατάστασης του Android στον υπολογιστή σας είτε είναι 32-bit ή 64-bit, μιας και οι προγραμματιστές έχουν προνοήσει και τις δύο αυτές εκδόσεις του συστήματος.  Αρκεί ο υπολογιστής ένας παλιός Intel, να διαθέτει ελάχιστο κενό χώρο στο σκληρό δίσκο 8Gb και ελάχιστη μνήμη  2Gb RAM. Ορισμένοι μάλιστα κατασκευαστές έχουν προνοήσει για τις κάρτες γραφικών δημιουργώντας εκδόσεις Android OS  ανάλογα με την παλαιότητα του υπολογιστή σας.

Κύριοι κατασκευαστές Android OS


1. Android-x86 (true android)
2. PrimeOS (windows friendly )
3. PhoenixOS (windows friendly )
4. Remix OS(δεν υποστηρίζει πλέον αναβάθμιση)

Τι πρέπει να γνωρίζετε.


  1. Αν θέλετε να κάνετε εγκατάσταση ενός Android OS στον υπολογιστή σας δοκιμαστικά, τότε αυτή θα πρέπει να γίνει σε διαφορετικό δίσκο από τον δίσκο που έχει ήδη το λειτουργικό σύστημα. Διαφορετικό δηλαδή από τον C:/ ώστε να έχετε τη δυνατότητα να το διαγράψετε χωρίς το φόβο μήπως και χάσετε κάποιο από τα υπάρχοντα αρχεία σας ή να επηρεάσει γενικά τη μέχρι τώρα λειτουργία του υπολογιστή σας.
  2. Όλοι σχεδόν οι κατασκευαστές Android OS υποστηρίζουν το Dual boot στον υπολογιστή έτσι ώστε να έχετε τη δυνατότητα να διαλέξετε  λειτουργία μεταξύ των Windows και  του Android OS κατά την εκκίνηση του υπολογιστή.
  3. Μέγεθος του data.image.Το αρχείο αυτό έχει να κάνει με το μέγεθος της εσωτερικής διαθέσιμης μνήμης του Android OS για αρχεία και εφαρμογές, οπότε επιλέξτε να είναι το ελάχιστο 32GB.
  4. Ο υπολογιστής σας να διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο είτε μέσω wifi είτε μέσω ethernet (καλωδιακή)

 

Εγκατάσταση Android OS


ΠΡΟΣΟΧΗ
Η διαδικασία θα διαγράψει ότι έχετε στον δίσκο σας!
Δημιουργήστε ένα backup των αρχείων σας προτού ξεκινήσετε.
Έχετε δύο επιλογές για να εγκαταστήσετε ένα  Android OS στον υπολογιστή σας.

1. Mε την χρήση ενός  usb flash disk 8Gb χειροκίνητα (απαιτεί το κατέβασμα αρχείου .iso για Android-x86 και RemixOS)

2. Με την χρήση ενός .exe αρχείου στον υπολογιστή σας. (απαιτεί κατέβασμα αρχείου installer wizard αν είναι διαθέσιμο για PrimeOs και PhoenixOS).

Αν είναι η πρώτη φορά θα επιχειρήσετε μία εγκατάσταση ενός νέου λειτουργικού συστήματος στον υπολογιστή σας, τότε προτείνουμε την εγκατάσταση του PrimeOS  ή του Phoenix OS που διαθέτουν installer wizard και η διαδικασία είναι Windows friendly .

 Εγκατάσταση με τη χρήση USB


Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα bootable USB flash Drive. Το μέγεθος του usb θα πρέπει ειναι τουλάχιστον 8Gb.
Για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει πρώτα να κατεβάσουμε ένα πρόγραμμα δημιουργίας bootable flash Drive. Για  αυτό σας προτείνουμε το Rufus .
Στην συνέχεια κατεβάστε στον υπολογιστή σας το αρχείο .iso του Android Os της αρεσκείας σας.
Συνδέστε το usb flash στον υπολογιστή σας και εκκινήστε το Rufus.


Στην θυρίδα "Συσκευή" επιλέξτε το flash drive σας και στην θυρίδα "Τύπος αρχείου" επιλέξτε το αρχείο iso που έχετε κατεβάσει. αφού πρώτα το αναζητήσετε μέσα από την επιλογή "ΕΠΕΛΕΞΕ".
Στην συνέχεια επιλέξτε "ΕΚΚΙΝΗΣΗ" και περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Όταν ολοκληρωθεί απλά κλείστε το Rufus και επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας χωρίς να αφαιρέσετε το usb.

Για να μπείτε στο BIOS του υπολογιστή σας κρατήστε πατημένο το F2 ή το Delete(ανάλογα με το μοντέλο) από το πληκτρολόγιο σας και επιλέξτε να κάνετε εκκίνηση (boot) από το flash drive. 

Επιλέξτε την εγκατάσταση του Android OS



Επιλέξτε το δίσκο σας που θα κάνετε την εγκατάσταση. Προσοχή να μην είναι ο δίσκος με ετικέτα windows.


Επιλέξτε αν θα διαμορφώσετε τον δίσκο καθαρίζοντάς τον από το περιεχόμενο του ,προτείνουμε διαμόρφωση NTFS


Επιλέξτε το Yes για εγκατάσταση dual booting στο μηχάνημά σας


Περιμένετε να ολοκληρωθεί η διαδικασία


 Σε περίπτωση που σας ζητηθεί να δώσετε το μέγεθος του αρχείου data  σε Mb θυμηθείτε να δώσετε τουλάχιστον την τιμή 32000 Mb



Περιμένετε να ολοκληρωθεί η εργασία δημιουργίας του data.image και σε λίγα λεπτά επανεκκινήστε το  υπολογιστή σας αφού πρώτα αφαιρέσετε το flash drive .


Τέλος στην οθόνη που θα σας εμφανιστεί επιλέξτε το νέο σας λειτουργικό... και καλή σας διασκέδαση !

Εγκατάσταση με installer wizrad 

παράδειγμα οδηγού.
Σε αυτή την περίπτωση  τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά.  Κατεβάστε το αρχείο .exe του αντίστοιχου Android OS της επιλογής σας στον υπολογιστή και τρέξτε το  από περιβάλλον Windows ως διαχειριστής (δεξί κλικ > εκτέλεση ως Διαχειριστής) .  Ακολουθήστε τον οδηγό βήμα προς βήμα έχοντας πάντα από την προσοχή σας για το σκληρό δίσκο που  θέλετε να γίνει η εγκατάσταση  καθώς και για το μέγεθος του αρχείου data image.

Καλή σας διασκέδαση και απολαύστε τον νέο σας υπολογιστή !