Ο μήνας Μάιος είναι ο τελευταίος μήνας της Άνοιξης και η αρχή του καλοκαιριού πράγμα που σημαίνει για τους περισσότερους ξεκούραση και χαλάρωση.
Όμως για αυτόν τον μήνα εσείς θα πρέπει να ξεκινήστε το διάβασμα και την μελέτη σας για την μεγάλη επανάληψη, αφού ο Ιούνιος προμηνύει εξετάσεις. Αναπολήστε την χρονιά και δείτε τα «ευαίσθητα σημεία» σας , κομμάτια της ύλης που δεν έχετε προλάβει να διαβάσετε ή δεν έχετε κατανοήσει πλήρως. Μην τα αγνοείτε γιατί το πιθανότερο μπορούν να αφορούν δύσκολα και σημαντικά μέρη της ύλης σας.
Προσπαθήστε να οργανώσετε από τώρα το διάβασμά σας κατηγοριοποιώντας την ύλη σας διαβαθμίζοντας την από την ευκολότερη προς την δυσκολότερη, δημιουργώντας σημειώσεις για αυτή. Η Δημιουργία σημειώσεων βοηθά πολλές φορές στο να γίνει πιο εντατική η επανάληψη σας ενώ ύλη που είχατε προσπεράσει ή παραλείψει γίνεται κτήμα σας, ενώ ταυτόχρονα υλοποιείτε και ένα υλικό που μπορείτε να έχετε μαζί σας σε εξετάσεις.
Σχετικά με την ΠΛΗ24
Κύριο αντικείμενο διαπραγμάτευσης της ενότητας είναι η java και ότι έχει σχέση με το προγραμματισμό σε αυτή. Άλλωστε όπως έχει αποδειχτεί σε όλα τα παλαιότερα θέματα εξετάσεων αποτελεί το 70% ή και ακόμα παραπάνω, της ύλης που εξετάζεστε, ενώ το υπόλοιπο 30% είναι διάφορα θέματα μεταγλωττιστών όπως Αναδρομική κατάβαση, first &follow, διακοσμημένα δένδρα.
Έτσι θα πρέπει να επικεντρωθείτε σε τρις βασικούς άξονες μελέτης :
1. Κατανόηση και μελέτη όλων των διαγραμμάτων UML και της αλληλεξάρτησης μεταξύ τους.
2. Υλοποίηση κληρονομικότητας κλάσεων απλών προγραμμάτων και υλοποίηση μεθόδων.
3. Μεθοδολογία ICONNIX( με βάρος στο Project Management)
Η υλοποίηση των τριών αξόνων, μεταφράζεται βαθμολογικά σε 7 με 7.5 στην καλύτερη περίπτωση, ή 4 έως 5 στην χειρότερη. Εδώ έρχεται να συμβάλει και το υπόλοιπο 30% των μεταγλωττιστών που γενικά θα σας δώσει πόντους και θα σας βοηθήσει να ανεβάσετε την βαθμολογία σας.
Σχετικά με την ΠΛΗ10
Στην ενότητα αυτή ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η κατανόηση και ο προγραμματισμός σε C.
Αν και ο δομημένος προγραμματισμός είναι η αρχή για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων σας στον προγραμματισμό, αποτελεί και τη βασική δυσκολία αφού τα περισσότερα θέματα των εξετάσεων πάντα σας ζητούν κάτι σε C για να κερδίσετε το σύνολο των μονάδων τους.
Η κατανόηση των βασικών στοιχείων του προγραμματισμού όπως, αμυντικός προγραμματισμός, διαπέραση πινάκων, βασικοί αλγόριθμοι όπως, μεγίστου και ελαχίστου, αναζήτησης και ταξινόμησης θα δώσουν ώθηση στην βαθμολογία σας. Βέβαια δεν μπορούμε να παραλείψουμε την ικανότητα δημιουργίας απλών προγραμμάτων, κλήσεων συνάρτησης, δομές, χρήση εντολών κτλ.
Η παραπάνω ύλη συχνά αντιπροσωπεύει το 50% με 60% των θεμάτων ενώ το υπόλοιπο 50% - 40% αντιστοιχεί στις πράξεις αριθμητικών συστημάτων, πύλες και πίνακες αληθείας, διάτρεξη δυαδικών δένδρων, και διαγράμματα ροής, που είναι σχετικά πιο απτά και βατά σε σχέση με την C. Αν δυσκολεύεστε στον προγραμματισμό τότε επικεντρωθείτε σε όλα τα υπόλοιπα ώστε να αντιμετωπίσετε εύκολα τα θέματα και να σας μείνει χρόνος για τα θέματα που αφορούν την C που πιστεύετε ότι μπορεί να σας δυσκολέψουν ή να σας αποσπάσουν περισσότερο χρόνο.
Οποιοδήποτε και αν είναι το «ατού» σας μην υποτιμήσετε κανένα θέμα αφού μπορεί να σας δώσει τους παραπάνω βαθμούς που θα θέλατε.
Σχετικά για τις εξετάσεις
Το μυστικό για πετυχημένες εξετάσεις είναι καλή μελέτη όλη την χρονιά, σωστή διαχείριση του χρόνου ενασχόλησης με ένα θέμα και το βασικότερο …ψυχραιμία.
Έχοντας ως δεδομένο ότι έχουμε μελετήσει, η σωστή διαχείριση του χρόνου είναι σημαντικό ατού. Μην σας τρομάξει ο όγκος τον θεμάτων. Συνήθως ένα ογκώδες θέμα δίνει περισσότερες πληροφορίες από ότι φαντάζεστε. Οργανώστε των χρόνο σας και αφιερώστε κάποια λεπτά στην αρχή για να διαβάσετε όλα τα θέματα των εξετάσεών σας. Το καθαρό μυαλό στην αρχή της εξέτασης θα σας δώσει την δυνατότητα να κατηγοριοποιήσετε τα θέματα ανάλογα με την δυσκολία τους ή ακόμα και να σας έρθουν στο μυαλό κάποιες πρώτες «λύσεις» ή τρόποι αντιμετώπισής τους. Κρατήστε τις αντίστοιχες σημειώσεις στο πρόχειρο αφού θα σας βοηθήσουν όταν θα έχετε κουραστεί από την επίλυση των θεμάτων και θα αποτελούν την πυξίδα σας για το τι θα κάνετε μετέπειτα.
Θέματα που αφορούν ύλη και δεν έχετε διαβάσει ή δυσκολεύεστε να βρείτε πρώτες λύσεις αφήστε τα για το τέλος. Το πιθανότερο να μην βρείτε ποτέ την λύση, αλλά μπορεί στην πορεία κάποια ιδέα ή επεξήγηση από τον καθηγητή σας να σας βοηθήσει για να βρείτε ένα τρόπο αντιμετώπισης τους.
Είναι εύλογα κατανοητό ότι η πίεση του χρόνου, η ιδέα της εξέτασης και η δυσκολία των θεμάτων να σας δημιουργήσει άγχος αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χάσετε την ψυχραιμία σας. Αν διαπιστώσετε ότι οδηγήστε σε «αδιέξοδο» με τον ψυχισμό σας, κάντε ένα διάλυμα. Είναι καλύτερο να «χάσετε» 5-10 λεπτά σε ένα διάλυμα παρά να προσπαθείτε να βρείτε απεγνωσμένα μια λύση κάνοντας συνέχεια επαναλήψεις προσπαθειών χωρίς αποτέλεσμα και χάνοντας χρόνο. Ξεκουράστε το μυαλό σας, μην σκέφτεστε τίποτα σχετικό με το θέμα που σας δυσκολεύει και ανασυνταχθείτε ψυχικά σκεπτόμενοι ευχάριστα πράγματα από την καθημερινότητά σας, ή το πώς θα θέλετε να περάσετε το καλοκαίρι σας.
Όταν επιστρέψετε από το διάλυμά σας να είστε σίγουροι ότι η λύση ήταν εκεί μπροστά σας και δεν την βλέπατε ή αν δεν μπορείτε να βρείτε κάτι σταματήστε να χάνετε χρόνο και ασχοληθείτε με το επόμενο θέμα σας. Άλλωστε τα θέματα είναι συνήθως έτσι δομημένα ώστε ένας φοιτητής να αφιερώσει για την απάντηση 30 με 36 λεπτά περίπου για το κάθε ένα. Αν για ένα θέμα έχετε αφιερώσει αυτόν τον χρόνο και δεν έχετε ακόμα κατασταλάξει σε μια λύση τότε εγκαταλείψετε άμεσα την προσπάθεια σας. Σκοπός είναι να ασχοληθείτε με όλα τα θέματα των εξετάσεων και όχι να περιοριστείτε σε μερικά από αυτά.
Το συχνό λάθος των φοιτητών είναι ότι πιστεύουν το αν γράψουν δυο ή τρία θέματα καλά, θα έχουν εξασφαλίσει την επιτυχία τους στις εξετάσεις. Μεγάλο λάθος, αφού στατιστικά είναι πολύ δύσκολο σε ώρα εξετάσεων να πετύχετε την ιδανική λύση ή την βέλτιστη δυνατή λύση. Συνεπώς θέματα που πιστεύετε ότι απαντήσατε ολόσωστα αργότερα να διαπιστώνετε ότι υπάρχουν παραλήψεις ή και μικρά λαθάκια που θα σας στερήσουν βαθμό. Η ενασχόληση με όλα τα θέματα στην χειρότερη περίπτωση να σας δώσει 0,5 ή 1 βαθμό παραπάνω από το αναμενόμενο, αλλά όταν είστε στο όριο της βάσης, ακόμα και το 0.5 είναι σωτήριο για σας.
Ξεκινήστε λοιπόν από τώρα με την επανάληψή σας και προετοιμαστείτε για τις εξετάσεις σας και όλα θα πάν καλά.
Καλή δύναμη.
Δημοσίευση σχολίου