Το να κάνουμε  γρηγορότερο τον παλιό υπολογιστή μας βασίζεται σε δύο βασικές και αλληλένδετες συνιστώσες.
Η μια αφορά το λογισμικό (Software)  και η άλλη το Υλικό (Hardware). Αν δεν διαθέτετε χρήματα για την αγορά ενός νέου υπολογιστή τότε αυτό το άρθρο θα σας δώσει ιδέες και τις λύσεις που χρειάζεστε.

Λογισμικό

1. Καθαρίστε τον Υπολογιστή σας.

Σίγουρα μετά από ένα ή δύο ή και παραπάνω χρόνια λειτουργίας του υπολογιστή σας, θα έχετε κάνει πάμπολλες εγκαταστάσεις και απεγκαταστάσεις εφαρμογών ή θα έχετε δημιουργήσει και διαγράψει αρκετά αρχεία σε αυτόν.
Αυτή η διαδικασία αφήνει "σκουπίδια" στον υπολογιστή σας, αρχεία δηλαδή που δεν διαγράφονται και οι διευθύνσεις τους παραμένουν στην Registry του  υπολογιστή σας ή στον σκληρό σας δίσκο.
Η ύπαρξη τέτοιων διευθύνσεων δεν εξυπηρετούν τίποτα αφού δεν χρησιμεύουν σε τίποτα και αφετέρου προκαλούν "συγκρούσεις" και επιβραδύνουν την λειτουργία εφαρμογών αναγκάζοντας τον υπολογιστή σας να διαβάζει ανώφελα αρχεία και άχρηστες διευθύνσεις.
Ο καθαρισμός της registry είναι ένα μια διαδικασία που επιβάλει γνώσεις αν δεν έχετε ένα εργαλείο καθαρισμού. Ένα από τα καλύτερα τέτοια εργαλεία είναι το CClearner μιας και συνδυάζει απλότητα και λειτουργικότητα. Ακόμα και στην δωρεάν διανομή του μπορείτε να ανιχνεύσετε τον υπολογιστή σας και να τον καθαρίσετε ή να επιδιορθώσετε τις λανθάνουσες αναφορές της registry χωρίς κόπο και με ασφάλεια. Μέσα από την ίδια εφαρμογή μπορείτε να καθαρίσετε τον σκληρό σας δίσκο να κάνετε απεγκαταστάσεις εφαρμογών κτλ.
Είναι ένα εργαλείο που θα σας το πρότεινα άφοβα και άλλωστε είναι δωρεάν, χωρίς καμία υποχρέωση αγοράς και δεν είναι trial version.

2. Διαγράψτε cookies και αρχεία πλοήγησης από τον browser σας.

Η συχνή πλοήγηση στο ίντερνετ φορτώνει τον υπολογιστή σας με αρχεία όπως  cookies, εικόνες κτλ. αφήνοντας έτσι πολλά και άχρηστα υπόλοιπα στον υπολογιστή σας. Μια διαγραφή ιστορικού του browser και των αρχείων αυτών, θα επιταχύνει την πλοήγησή σας αφού δεν υποχρεώνετε τον υπολογιστή  να ψάχνει κάθε φορά που φορτώνετε μια σελίδα στον δίσκο σας.
Μην ξεχνάτε ότι αυτήν την διαδικασία καθαρισμού θα πρέπει να επαναλαμβάνεται συχνά εφόσον και η πλοήγησή σας είναι συχνή μέσα στο internet.

3. Ανασυγκρότηση Δίσκου ή δίσκων.

Οι συχνές απεγκαταστάσεις ή τα ξαφνικά reboot  ή διακοπές ρεύματος ή οι απότομες αλλαγές κλήσης , αν πρόκειται για laptop, δημιουργούν κατεστραμμένους τομείς στον σκληρό σας δίσκο.(bad sector). Ακόμα, πράγμα που ίσως γνωρίζετε είδη, η αποθήκευση των αρχείων σας ή η εγκατάσταση των εφαρμογών σας δεν γίνεται σε συνεχόμενες θέσεις μνήμης αλλά διάσπαρτα μέσα στο δίσκο. Η ανασυγκρότηση δίσκου θα βοηθήσει, αφού θα σας ομαδοποιήσει τις διευθύνσεις σας, "τακτοποιώντας" τους sector του δίσκου ανά κατηγορίες περιεχομένου, υλοποιώντας  αναπροσδιορισμό των διευθύνσεων. Με άλλα λόγια τοποθετεί τα έγγραφα όλα μαζί, τα bad sector όλα μαζί κτλ.Έτσι δεν αναγκάζετε τον υπολογιστή σας να "ψάχνει" που είναι τα επόμενα bits του  αρχείου σας, από διεύθυνση σε διεύθυνση, μειώνοντας τον χρόνο ανάγνωσης και εύρεσης.

4. Απομάκρυνση εφαρμογών κατά την εκκίνηση του υπολογιστή.

Κατά την διάρκεια των χρόνων έχουμε εγκαταστήσει στον υπολογιστή μας εφαρμογές που μας ζητούσαν να ξεκινούν με την εκκίνηση των Windows. Τέτοιες εφαρμογές μπορεί να είναι διαμοιρασμού λογισμικού όπως το μTorrent ή το TeamViewer,  ή διάφοροι media player που κατά καιρούς έχουμε χρησιμοποιήσει. Εάν δεν χρησιμοποιείτε συχνά τέτοιου είδους εφαρμογές τότε δεν υπάρχει λόγος να "φορτώνονται" κατά την εκκίνηση. Για να απαλλαγείτε από αυτές μπορείτε να το κάνετε με δύο τρόπους. Πρώτον να εκκινήσετε το αρχείο msconfig από την εντολή Εκτέλεση των Windows και στην καρτέλα Εκκίνηση Στοιχείων να απενεργοποιήσετε τις αναφορές για τις εφαρμογές  που δεν σας ενδιαφέρουν άλλο. Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσα από το CClearner που αναφέραμε προηγουμένως. Όποιο τρόπο και να επιλέξετε μην ξεχνάτε ότι για να δείτε αποτέλεσμα θα πρέπει να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας.

Υλικό

1.Απομακρύνετε την σκόνη

Λίγοι είναι αυτοί , συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου , που από την αγορά του υπολογιστή τους έχουν ανοίξει την κεντρική μονάδα. Αν έχετε καιρό να το κάνετε τότε θα εκπλαγείτε, με το περιεχόμενο της. Η σκόνη ως γνωστό μπορεί να διεισδύσει παντού και να σκεπάσει το εσωτερικό του υπολογιστή σας. Ακόμα η ύπαρξη μικρό εντόμων στο σπίτι όπως αράχνες, ή μυρμήγκια θα λατρέψουν το ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον της μητρικής πλακέτας. Ετοιμαστείτε να συναντήσετε οτιδήποτε μέσα στον παλιό υπολογιστή σας!
Γενικά η κάλυψη με σκόνη των εσωτερικών κυκλωμάτων του υπολογιστή βοηθά στην άνοδο της θερμοκρασίας των μονάδων και κατά συνέπεια στην επιβράδυνση της λειτουργίας του. Απαλλαχτείτε λοιπόν από αυτή με ένα πινελάκι καθαρισμού, άλλωστε δεν είναι η θέση της πάνω στον επεξεργαστή σας.

2. Επιταχύνετε το startup του υπολογιστή

Εδώ η τεχνολογία υλικού κάνει θαύματα. Αγοράστε έναν δίσκο SSD και τοποθετήστε σε αυτόν τα Windows και όλες τις βαριές και μη εφαρμογές που διαθέτετε. Οι δίσκοι SSD ουσιαστικά είναι ένα μεγάλο και αξιόπιστο memorystick. Απαλλαγμένοι από τα μηχανικά μέρη των κλασικών δίσκων αποθηκεύουν τις πληροφορίες σε chips καθιστώντας την προσπέλαση τους άμεση και σε χρόνους εγγραφής και ανάγνωσης να τείνουν στο μηδέν. Χρησιμοποιώντας ένα τέτοιο δίσκο για boot drive θα δείτε τον γέρικο υπολογιστή σας να "πετάει". Τον παλιό σας δίσκο μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε μόνο για αποθηκευτικό χώρο των αρχείων που δημιουργείτε περιορίζοντας έτσι την συχνότητα λειτουργίας του.

3.Βελτιώστε τα γραφικά

Όσο αναπτύσσεται η τεχνολογία λογισμικού τόσο οι απαιτήσεις στα γραφικά της οθόνης μας αυξάνονται. Ακόμα και "απλές" εφαρμογές αναζητούν κάποια Mb παραπάνω για την ομαλή εμφάνισή τους.
Σε αυτό μπορείτε να έχετε σύμμαχο μια κάρτα γραφικών, αν δεν διαθέτετε είδη. Η πλειοψηφία των καρτών αυτών διαθέτουν δική τους μνήμη οπότε απελευθερώνουν πόρους από την RAM του συστήματός σας, και κατά συνέπεια θα έχετε ταχύτερη ανταπόκριση, καλύτερα γραφικά, χωρίς να επιβαρύνετε το σύστημά σας.
Τόσο για του ς δίσκους SSD όσο και για τις κάρτες γραφικών υπάρχουν σε πληθώρα τιμών ανάλογα τον κατασκευαστή και τις ταχύτητες επεξεργασίας που προσφέρουν. Μπορείτε επιλέγοντας με σύνεση και χωρίς υπερβολές να τα  αποκτήσετε χωρίς να επιβαρύνετε πολύ την τσέπη σας.

Αυτά λοιπόν ήταν κάποια tricks που μπορείτε να εφαρμόσετε στο  παλιό σας υπολογιστή και να έχετε θεαματικά αποτελέσματα, χωρίς υποχρεωτικά να επιβαρυνθείτε με την αγορά νέου.
Καλή συνέχεια σε ότι κάνετε και καλό computing.