Με βάση τα λεγόμενα της αναπληρώτριας  Υπουργό Παιδείας κ. Σία Αναγνωστοπούλου καταργείται η κλήρωση για την εισαγωγή φοιτητών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων και τις παρεμβάσεις που προτίθεται να προωθήσει το Υπουργείο στην εκπαίδευση.
Η κ. Αναγνωστοπούλου σύμφωνα με το dikaiologitika ανακοίνωσε την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για κατάργηση της εισαγωγής φοιτητών στο ΕΑΠ με κλήρωση χωρίς όμως να κάνει γνωστές τις περαιτέρω προθέσεις της κυβέρνησης. O Βουλευτής κ. Κωστας Γαβρόγλου, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο επίσης των προγραμματικών δηλώσεων είχε προτείνει την κατάργηση της κλήρωσης για την είσοδο στο ΕΑΠ που ισχύει μέχρι σήμερα για την εγγραφή των φοιτητών.

 Αφού ανέφερε την σπουδαιότητα και το ρόλο του ΕΑΠ σημείωσε ότι πρέπει να αναβαθμιστεί και να αυξηθεί το ακαδημαϊκό προσωπικό του κυρίως από νέους επιστήμονες και όχι από ήδη υπηρετούντα μέλη πανεπιστημιακών.

Σημείωσε ακόμα ο κ. Γαβρόγλου ότι: «Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο είναι ένα τρόπος να ανοιχτούμε στην κοινωνία, είναι ένας τρόπος να δείξουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο, αλλά είναι και ένας θεσμός που κρύβει μια τεράστια δυναμική. Η μεγάλη πρόκληση για την Κυβέρνηση και την Αριστερά γενικότερα δεν είναι μόνον τα τεχνικά ζητήματα. Είναι να πάρει και εκείνες τις πρωτοβουλίες για να αλλάξουν οι νοοτροπίες».

 Η δήλωση αυτή έγινε με αφορμή την έναρξη του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία που ήδη έχει ανακοινώσει ο Υπουργός Παιδείας κ. Φίλης  

Στην ίδια πλεύση και ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ιδρύματος καθηγητής Βασίλης Καρδάσης από εκδήλωση για το  ΕΑΠ στην Κομοτηνή.  
Σε αυτό το πλαίσιο τη νέα διοίκηση απασχολεί το θέμα της κλήρωσης, τρόπος με τον οποίο εισάγονται οι φοιτητές στο πανεπιστήμιο. 
«Αναζητούμε τρόπους να καταργήσουμε την κλήρωση, γιατί είναι κοινωνικά άδικο. Κάποιος μπορεί να υποβάλλει υποψηφιότητα πέντε και δέκα φορές και να μην κληρώνεται, και κάποιος άλλος να κληρωθεί με την πρώτη. Ναι μεν είναι ένα ίσο σύστημα, υπό την έννοια ότι δεν επηρεάζεται στο βαθμό εισαγωγής με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αλλά κατά τα άλλα είναι ένα άδικο σύστημα». 

Ακόμα τόνισε  «Από τη στιγμή που υπάρχει μία οικονομική συνδρομή από τους φοιτητές, δεν καταλαβαίνω γιατί το ΕΑΠ θα πρέπει να έχει τις πόρτες του κλειστές για όσους θέλουν να σπουδάσουν στα τμήματα του; Εάν μπορεί να υποστηρίξει από διοικητικές υποδομές, από διδάσκοντες και εκπαιδευτικά βοηθήματα τον κόσμο, τότε γιατί να μην μπαίνουν όλοι;», ξεκαθαρίζοντας όμως, ότι οι αλλαγές είναι υπό συζήτηση.