Κάποιοι νευροεπιστήμονες προειδοποιούν ότι οι υπολογιστές σήμερα δεν θα μπορέσουν ποτέ να καταλάβουν πραγματικά τι λέμε, διότι δεν λαμβάνουν υπόψη το πλαίσιο μιας συζήτησης και το τρόπο που την κάνουν οι άνθρωποι.
Συγκεκριμένα, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Berkeley, ο μεταδιδακτορικός Arjen Stolk και συνάδελφοι του αναφέρουν ότι, οι μηχανές δεν αναπτύσσουν την ίδια κοινή αντίληψη των ανθρώπων, σε ότι αφορά τον τόπο και την κατάσταση που είναι το κλειδί για την ανθρώπινη επικοινωνία. Σε ένα τέτοιο κοινό έδαφος, ένας υπολογιστής δεν μπορεί να δουλέψει, αλλά συγχέονται.
"Οι άνθρωποι έχουν την τάση να σκέφτονται να επικοινωνούν με ανταλλαγή γλωσσικών σημείων ή χειρονομίες, λησμονώντας ότι μεγάλο μέρος της επικοινωνίας είναι το κοινωνικό πλαίσιο, σχετικά με το ποιος είστε και με ποιόν επικοινωνείτε ", αναφέρει ο Stolk.
Συνεχίζοντας ο Stolk την σκέψη του είπε "η λέξη "τράπεζα", για παράδειγμα, θα μπορούσε να ερμηνευθεί ένας τόπος με διαφορετικό τρόπο, εάν κρατάτε μια πιστωτική κάρτα, αλλά με διαφορετικό τρόπο, αν κρατάτε μια φιάλη αίματος. Χωρίς το κοινό πλαίσιο, αν κάνουμε ένα "V" με δύο δάκτυλα θα μπορούσε να σημαίνει τη νίκη, το νούμερο δύο, ή απλά "αυτά είναι οι δύο δάχτυλα."
Όλες αυτές οι διαφορές είναι πολύ ζωτικής σημασίας για την κατανόηση του ενός από τον άλλο, ίσως περισσότερο από τα λόγια και τα σήματα που εφαρμόζονται στους υπολογιστές, και πολλοί νευροεπιστήμονες έχουν επικεντρωθεί ως το κλειδί για την επικοινωνία. Στην πραγματικότητα, σαν άνθρωποι μπορούμε να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον, ακόμα και χωρίς γλώσσα, χωρίς λόγια αρκεί τα σήματα επικοινωνίας μας να έχουν μια κοινή έννοια.
Ο Stolk υποστηρίζει ότι οι επιστήμονες και οι μηχανικοί θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στις συμφραζόμενες αναφορές της αμοιβαίας κατανόησης, βασίζοντας το επιχείρημά του για την πειραματική απόδειξη από σαρώσεις του εγκεφάλου, που οι άνθρωποι επιτυγχάνουν τη μη λεκτική αμοιβαία κατανόηση χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστική και νευρικούς αισθητήρες.
Τα ρομπότ και οι υπολογιστές, από την άλλη πλευρά, συνομιλούν με βάση μια στατιστική ανάλυση του νοήματος μιας λέξης. Για παράδειγμα εάν χρησιμοποιείται συνήθως τη λέξη «τράπεζα» νοείται ένα μέρος για την εξαργύρωση μιας επιταγής, τότε αυτό θα είναι το υποτιθέμενο νόημα σε μια συνομιλία, ακόμη και όταν η συζήτηση είναι για κάτι άλλο.
Σε περιπτώσεις όπως ο Siri της Apple ή η Cortana της Microsoft επικεντρώνονται στην Δυναμική Στατιστική, αλλά η επικοινωνία δεν είναι απλά στατιστικά αποτελέσματα. "Η Δυναμική Στατιστική μπορεί φαινομενικά να παρουσιάζει μια μορφής επικοινωνία, αλλά δεν είναι το πώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί. Αν θέλουμε οι υπολογιστές να επικοινωνούν μαζί μας, θα χρειαστεί μια γνωστική αρχιτεκτονική που καταγράφει και ενημερώνει διαρκώς το εννοιολογικό χώρο και να μοιράζεται με το έτερο της επικοινωνίας κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας. "
Υποθετικά, η δυναμική του εννοιολογικού πλαισίου θα επιτρέπει στους υπολογιστές για την επίλυση των εγγενώς διφορούμενων σημάτων επικοινωνίας που παράγονται από ένα πραγματικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένου και του σχεδιασμού πληροφορίας που είναι αποθηκευμένες χρόνια νωρίτερα.
Stolk είπε ότι έγραψε μια νέα μελέτη για τις ελπίδες της μετακύλισης της έρευνας σε ένα νέο πλαίσιο, με έμφαση στην Εννοιολογική Ευθυγράμμιση δηλαδή την εξεύρεση αυτού του κοινού πλαισίου επικοινωνίας μεταξύ υπολογιστών και ανθρώπων.
Πηγή:Sciene
Δημοσίευση σχολίου