Μπορείτε να  στείλετε ένα μήνυμα πίσω στο χρόνο, αλλά κλειδώσετε το έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να διαβάσει ποτέ το περιεχόμενο του. Και αυτό επειδή μπορεί να είναι το κλειδί για την επίλυση στο παρόν δυσεπίλυτων προβλημάτων. Αυτό είναι το αίτημα της διεθνούς συνεργασίας που έχουν μόλις δημοσιεύσει  ένα έγγραφο στο npj Quantum Information.

Αποδεικνύεται ότι ένα μη ανοιγμένο μήνυμα μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Αυτό είναι αλήθεια, αν ο πειραματιστής "εμπλακεί" στο μήνυμα με κάποιο άλλο σύστημα στο εργαστήριο πριν από την αποστολή του θα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. 

"Εμπλοκή", είναι  ένα παράξενο φαινόμενο δυνατό μόνο στη σφαίρα της κβαντικής φυσικής, και δημιουργεί συσχετίσεις μεταξύ του χρόνου που ταξιδεύει το μήνυμα και στο χρόνο του εργαστηριού του συστήματος. Οι συσχετίσεις αυτές μπορούν να τροφοδοτήσουν  ένα κβαντικό υπολογισμό.

Περίπου πριν από δέκα χρόνια ερευνητής ο Dave Bacon, τώρα ανήκει στην  Google, έδειξαν ότι σε ένα χρόνο-ταξίδι ένας  κβαντικός υπολογιστής θα μπορούσε γρήγορα να λύσει μια ομάδα προβλημάτων, γνωστά ως NP-complete, που οι μαθηματικοί  εξεταστούν από κοινού ως σκληρά.

Το πρόβλημα ήταν, ότι ο κβαντικός υπολογιστής του  Bacon ταξίδευε γύρω από «κλειστές χρονικές καμπύλες". Αυτά τα μονοπάτια μέσα από το σύστημα  του χωροχρονικού δακτυλίου, οδηγούν πίσω στον εαυτό τους. Η Γενική Σχετικότητα επιτρέπει σε τέτοια μονοπάτια να υπάρχουν μέσα στο χωροχρόνο γνωστά και ως σκουληκότρυπες.

Οι φυσικοί βέβαια υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο πρέπει να σταματήσει και τις όποιες  ευκαιρίες που προκύπτουν, επειδή θα μπορούσε να απειλήσει την  «αιτιότητα» - δίνοντας το  κλασικό παράδειγμα, ότι κάποιος θα μπορούσε να ταξιδέψει πίσω στο χρόνο και να σκοτώσει τον παππού του, αναιρώντας την ίδια του την ύπαρξή.