Ένα νέο σύστημα για τη συλλογή οικιακών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων συναντά  προστασία της ιδιωτικής ζωής και των ατομικών ελευθεριών, ανέφερε η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA)  των ΗΠΑ, όπως δήλωσε την περασμένη  Παρασκευή.

Αν και το πρόγραμμα, το οποίο μερικοί  έχουν επικρίνει επειδή λένε ότι βάζει τους Αμερικανούς σε μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής από Ισλαμικού Κράτους και άλλες βίαιες ομάδες, έχει "ικανοποιητικά συμμορφωθεί"  με οκτώ  εγγυήσεις προστασίας απορρήτου που περιλαμβάνουν τη διαφάνεια, την εποπτεία, την ελαχιστοποίηση των δεδομένων και περιορισμού της χρήσης δεδομένων, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από την NSA Πολιτικών Ελευθεριών και το Γραφείο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Η NSA έληξε στα τέλη του περασμένου έτους, το καθημερινό σκούπισμα των εκατομμυρίων τηλεφωνικών μεταδόσεων Αμερικανών, αλλά όχι το περιεχόμενό τους, μετά από ψήφιση από  το Κογκρέσο ενός νόμου για μεταρρύθμιση ορισμένων από τις πρακτικές επιτήρησης της κυβέρνησης. Για την συλλογή των στοιχείων έγινε επίσης κριτική από υποστηρικτές της προστασίας δεδομένων και εταιρείες τεχνολογίας ότι είναι δύσπιστοι όσον αφορά την ευρεία εποπτεία της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο ενός προγράμματος αντικατάστασης που τέθηκε σε ισχύ στις 29 Νοέμβρη, η NSA και οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου πρέπει να έχουν δικαστική απόφαση και να ζητήσουν από τις εταιρείες επικοινωνιών όπως η Verizon Communications να επιτρέπουν την παρακολούθηση των αρχείων κλήσεων των συγκεκριμένων ατόμων ή ομάδων για μέχρι και έξι μήνες.

Ωστόσο οι επιφυλάξεις παραμένουν αφού λόγω των τεχνικών αναβαθμίσεων η NSA θα μπορεί να συλλέγει ένα μεγαλύτερο ποσοστό  κλήσεων και ηλεκτρονικών συνδιαλέξεων  από το παλιό, παρότι ανέφεραν ότι σαν γνώμονα έχουν την προστασίας της ιδιωτικής ζωής και την τήρηση των κανόνων περί  την  ατομική συμμετοχή, τον σκοπό, την ποιότητα και ασφάλεια των δεδομένων.

Πηγή : Reuters