Μια ομάδα τεχνολόγων που εργάζονται με τη Microsoft και άλλους, έχουν παράγει ένα 3D-τυπωμένο πίνακα ζωγραφικής στο ύφος του Ολλανδού ζωγράφου Ρέμπραντ.

Το πορτρέτο δημιουργήθηκε με βάση τα υπάρχοντα έργα του καλλιτέχνη αφού πρώτα αναλύθηκαν από έναν υπολογιστή. Ένα νέο έργο στη συνέχεια σχεδιάστηκε με γνώμονα να παρομοιάζει τόσο πολύ σε ένα  Rembrandt όσο το δυνατόν - παραπέμποντας στο πρωτότυπο πορτρέτο. Στη συνέχεια η  3D-εκτύπωση ανέλαβε να δώσει την ίδια υφή με μια ελαιογραφία.

"Θέλαμε πραγματικά να καταλάβουμε το πως αποκτά αυτή την  ματιά μια προσωπογραφία σαν αυτές του Ρέμπραντ",
δήλωσε στο BBC ο Εμμανουήλ Φλόρες, διευθυντής αυτού του έργου.
Αφού είχαν υποστεί ψηφιακή ανάγνωση δεδομένα, σχετικά με τα έργα ζωγραφικής του Ρέμπραντ, συγκεντρώθηκαν από τους υπολογιστές, και  ανακάλυψαν μοντέλα για το πώς ο Ολλανδός καλλιτέχνης  θα μπορούσε να διαμορφώσει την
χαρακτηριστική ματιά ενός ατόμου όπως στα πορτρέτα του.

Στη συνέχεια, αναπτύχθηκαν αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης η οποία θα μπορούσε να εξάγει ένα νέο πορτρέτο αντανακλώντας το ύφος του Ρέμπραντ. Τέλος, με μια 3D εκτύπωση για  ζωγραφική, εφαρμόστηκε με βάση το ύψος και το βάθος του χρώματος αντίστοιχα με αυτά που εφαρμόζει στα έργα του Ρέμπραντ, και που θα μπορούσε να μιμηθεί το τελικό αποτέλεσμα.
"Στόχος μας ήταν να κάνουμε μια μηχανή που λειτουργεί σαν Ρέμπραντ," είπε ο κ Φλόρες. "Θα καταλάβετε καλύτερα τι κάνει ένα αριστούργημα ...αριστούργημα. Ωστόσο δεν νομίζω ότι μπορούμε να υποκαταστήσουν τον Ρέμπραντ. Ο Ρέμπραντ είναι μοναδικός"

Το διετές πρόγραμμα, με τίτλο "The Next Rembrandt", ήταν μια συνεργασία μεταξύ της Microsoft, την οικονομική εταιρεία ING, το Delft University of Technology και δύο ολλανδικά μουσεία τέχνης - Mauritshuis και Rembrandthuis.

Πηγή: BBC

IT Special Advisor