Σε μια νέα ανακάλυψη προχώρησαν οι επιστήμονες τις τελευταίες μέρες για την "φύση" των αστρικών συστημάτων. Για πρώτη φορά κατάφεραν να αποκτήσουν ευκρινείς και καθαρές εικόνες ενός συστήματος με τρεις ήλιους και ένα πλανήτη-γίγαντα αερίων σαν τον Δία,
Σε απόσταση 685 χρόνια φωτός από τη Γη, βρίσκετε το αστρικό σύστημα Kelt-4AB που τώρα οι επιστήμονες κατάφεραν να φωτογραφίσουν έχοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα τόσο για τον πλανήτη συνοδό όσο και για την τροχιά του και κατά πόσο αυτή επηρεάζετε σε ένα σύστημα τριών ήλιων.
Ο πλανήτης είναι περίπου ενάμισι φορές το μέγεθος του Δία, ενώ βρίσκετε σε μικρή απόσταση και περιστρέφεται γύρω από κεντρικό άστρο του συστήματος κάθε τρεις ημέρες. Παράλληλα με τα άλλα δύο αστέρια που βοήθησαν στον εντοπισμό της τροχιάς του, ο πλανήτης πραγματοποιεί περιστροφή κάθε 30 χρόνια στο ένα , ενώ ταυτόχρονα είναι σε τροχιά γύρω από το κεντρικό άστρο -ενώ στο άλλο άστρο η περιστροφή του υπολογίζεται σε μία φορά κάθε 4.000 χρόνια.
"Αυτή η ανακάλυψη έχει επιπτώσεις για την κατανόηση του σχηματισμού των πλανητών και της εξέλιξης",δήλωσε ένας από τους αστροφυσικούς της ομάδας που συμμετείχαν στη ανακάλυψη.
Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι γίγαντες αερίου όπως ο Δίας θα βρίσκονται μακριά από τα αστέρια καθώς και η τροχιά τους γύρο από αυτά, σαν τον Δία στο ηλιακό μας σύστημα. Αλλά όταν ο πρώτος "καυτός"-Δίας ανακαλύφθηκε το 1995, αποδείχθηκαν ότι αυτές οι υποθέσεις δεν ήσαν σωστές.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η παρουσία πολλαπλών αστεριών σε ένα σύστημα θα μπορούσε να μας δώσει μια ιδέα για το πώς οι πλανήτες εγκατασταθούν τελικά σε τροχιές τους. Ωστόσο εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο πλανήτης σχηματίζεται μακριά από το άστρο τους, αλλά στη συνέχεια με κάποιο τρόπο μεταναστεύει κοντά στα αστέρια του. Παρόλα αυτά όμως δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν πώς σταματά αυτή τη μετεγκατάσταση της τροχιάς του.
Δημοσίευση σχολίου