Μια απρόσμενη ανακάλυψη επιστημόνων εδώ στην Γη αλλάζει τα δεδομένα για την εξωγήινη ζωή και την ύπαρξη της στο σύμπαν. Ίσως να υπάρχει ζωή ακόμα και στους πιο "αφιλόξενους" κόσμους ανατρέποντας τα μέχρι τώρα δεδομένα και τα πιστεύω της επιστημονικής κοινότητας.
Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα παράξενο μικρόβιο που βρέθηκε βαθιά σε ένα ορυχείο χρυσού στη Νότια Αφρική θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για το πώς η ζωή θα μπορούσε να επιβιώσει σε φαινομενικά μη κατοικήσιμα περιβάλλοντα μέσα στο σύμπαν. Πρόκριτε για το Desulforudis audaxviator, ένα ραβδόμορφο βακτήριο που ευδοκιμεί σε βάθος 2,8 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της Γης σε ένα βιότοπο που στερείται από τα πράγματα που τροφοδοτούν τη συντριπτική πλειοψηφία της ζωής στη Γη, το φως, το οξυγόνο και τον άνθρακα. Αντ 'αυτού, αυτό το βακτήριο παίρνει ενέργεια και "τρέφεται" από ραδιενεργό ουράνιο στα βάθη του ορυχείου.
Desulforudis audaxviator |
Είναι πραγματικά το κάτι εξαιρετικό αν σκεφτούμε ότι όλη η αλυσίδα της ζωής στον πλανήτη μας παίρνει ενέργεια από τον Ήλιο. Τα φυτά και ορισμένα βακτήρια αναπτύσσονται μέσα από την φωτοσύνθεση δίνοντας τροφή με την σειρά τους στα ζώα και σε άλλους οργανισμούς. Όμως με το D.audaxviator δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Το συγκεκριμένο βακτήριο αντλεί την ενέργειά του από τα πετρώματα ουρανίου και από την αποσύνθεση πυρήνων ουρανίου σε διαλείμματα του θείου και του νερού που υπάρχουν στα πετρώματα. Το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που παράγεται από αυτή τη διαδικασία εξαντλείται σε δυνάμεις αναπαραγωγής και εσωτερικών διαδικασιών του βακτηρίου, αλλά ένα μέρος της θα πάει στην αποκατάσταση των βλαβών του από την ακτινοβολία.
Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι αυτή η ανακάλυψη αλλάζει τα δεδομένα για την ύπαρξη ζωής στο διάστημα. Συνήθως ψάχνουμε πλανήτες με πυκνή και πούσια ατμόσφαιρα αλλά τώρα έχουμε ακριβώς το αντίθετο. Ο Duncan Forgan, αστροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του St Andrews στο Ηνωμένο Βασίλειο, πιστεύει ότι σε κόσμους όπως ο Άρης θα μπορούσαν να συντηρήσουν μια μορφή ζωής όπως το D.audaxviator αφού διατηρεί σταθερές θερμοκρασίες και η μορφολογία του είναι παρόμοια με εκείνη του ορυχείου της Νοτίου Αφρικής.
Βέβαια ο Forgan καθιστά την ανησυχία του ότι, σε πλανήτες που το φως και κατά συνέπεια η ενέργεια από τον ήλιο είναι ασθενές, ή δεν διαθέτουν μια υποτυπώδη ατμόσφαιρα για προστασία από τον συνεχόμενο βομβαρδισμό κοσμικών ακτίνων μια τέτοια μορφή ζωής όπως το D.audaxviator ή θα έχει καταψυχθεί από τις τρομερά χαμηλές θερμοκρασίες ή επειδή μορφές ζωής, όπως αυτό θέλουν μια σταθερή ροή ενέργειας από κοσμικές ακτίνες, η συνεχόμενη ροή θα ήταν καταστροφική για το "οικοσύστημα" τους.
Ωστόσο οι επιστήμονες έχουν ξεκινήσει πειράματα να δούμε πώς αντιδρά σε κοσμική επίπεδα ακτινοβολίας ισοδύναμα με εκείνα στον Άρη, την Europa, και άλλα. Θα αποτελέσει την απόδειξη ότι η ζωή μπορεί να αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας σχεδόν οποιαδήποτε πηγή ενέργειας που είναι διαθέσιμη στο σύμπαν.
Πηγή: Science
Δημοσίευση σχολίου