http://eaphelp.blogspot.gr/2016/11/agora-tablet-ti-na-prosekso.html
Με την αγορά να κατακλύζεται από πληθώρα συσκευών υψηλής τεχνολογίας και με δεδομένη την αύξηση του ενδιαφέροντος του καταναλωτικού κοινού  εν όψει εορτών , σχεδιάσαμε ένα “χάρτη” αγοράς με την ελπίδα να βοηθήσουμε στην επιλογή της νέα σας συσκευής.
Σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις ή παρουσιάσεις των δυνατοτήτων συγκεκριμένων συσκευών που έχετε βρει στο διαδίκτυο, και τις περισσότερες φορές αποτελούν πληρωμένες διαφημίσεις από τις ίδιες τις εταιρείες, προχωρήσαμε με αντικειμενικά κριτήρια και απλά λόγια, στο να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε το καταλληλότερο tablet για σας ή για τη οικογένειά σας.

Χρήση 

Απαραίτητο στοιχείο είναι να γνωρίζουμε για ποια χρήση θέλουμε τη συσκευή μας. Με το να ξεκαθαρίσουμε εκ τον προτέρων τι χρήση θέλουμε να κάνουμε θα μπορέσουμε να καταλήξουμε στο σωστό αποτέλεσμα. Σε περίπτωση λοιπόν που προσανατολιζόμαστε σε χρήση παιχνιδομηχανής ή προβολής ταινιών τότε οι απαιτήσεις αυξάνουν, σε δυνατότητα επεξεργασίας, μνήμη και οθόνη, σε αντίθεση με μια πιο “επαγγελματική” χρήση, που τα κριτήρια είναι  η παραγωγικότητα και όχι η διασκέδαση

Ισχύς

Όσο οι νέες εφαρμογές εμπλουτίζονται τόσο μεγαλώνει και η απαίτηση για τον εμπλουτισμό των λειτουργικών συστημάτων. Σε αυτή την πρόταση ισχύει και το ανάστροφο. Δηλαδή η εξέλιξη των λειτουργικών συστημάτων υποχρεώνει την ανάπτυξη νέων εμπλουτισμένων εφαρμογών. Όπως και να ‘χει βασική προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία είναι η ισχύς του επεξεργαστή. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι ένας τετρα-πύρηνος επεξεργαστής μπορεί να αντεπεξέλθει με άνεση σε όποια “σκληρή” δοκιμασία και αν υποβάλετε το tablet σας. 

Μνήμη 

Η μνήμη χωρίζεται σε προσωρινή RAM και μόνιμη ROM. Η RAM έχει να κάνει με τη μνήμη που απαιτείται για την εκτέλεση εφαρμογών. Μια μνήμη τάξεως μεγέθους 2Gb ή 3Gb είναι αρκετή για τις εφαρμογές σας. Ότι αφορά την μόνιμη μνήμη αποθήκευσης ROM σίγουρα θα πρέπει να διαθέτει το κατ’ ελάχιστο 16Gb. Αν σκεφτούμε ότι οι περισσότερες εφαρμογές και τα προϊόντα τους ανεξαρτήτως λειτουργικού (iOS, Android, Win 10) αποθηκεύονται στην ROM και όχι σε κάποια έξτρα μνήμη (κάρτα μνήμης) τότε μπορεί η επιλογή σας να είναι στα 32Gb.

Οθόνη 

Η ανάλυση της οθόνης έχει τον τελευταίο ρόλο. Μια ανάλυση της τάξεως 1000 Χ 1000 pixels θα ικανοποιήσει και τους ποιο απαιτητικούς χρήστες για οθόνες μεγέθους έως 9.7 ίντσες. Βέβαια όσο μεγαλύτερη είναι τόσο καλύτερο θα είναι το οπτικό αποτέλεσμα, ενώ σε οθόνες μεγαλύτερες των 9,7 ιντσών επιβάλλεται μεγαλύτερη ανάλυση. Ωστόσο εξαρτάτε και από την χρήση. Οι οθόνες των 9,7 ιντσών θα ικανοποιήσουν τους περισσότερους χρήστες. Σε αυτό το μέγεθος ιδανικά λειτουργικά συστήματα είναι τα iOS και Android ενώ τα Windows 10 χρειάζονται μεγαλύτερο μέγεθος οθόνης, ακόμα και 11-12 ίντσες για να μπορείτε να δουλέψετε άνετα με αυτά.


Μπαταρία 

Η διάρκεια της μπαταρίας κυμαίνεται από εταιρεία σε εταιρεία και από χρήση σε χρήση αλλά δεν παύει να είναι καθοριστικός παράγοντας της αυτονομίας της συσκευής. Κυρίως προσέχουμε να υπάρχει μεγάλη χωρητικότητα (6000mAκαι άνω) και η συσκευή να διαθέτει ταχυ-φορτιστή (με έξοδο 2000mA). Βέβαια θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η διάρκεια της μπαταρίας μειώνεται με την πάροδο του χρόνο ή με την λανθασμένη φόρτιση. Η φόρτιση θα πρέπει να γίνεται όταν η ένδειξη της μπαταρίας είναι κάτω του 30% και να ολοκληρώνεται στο 100%, ενώ αφαιρούμε πρώτα τον φορτιστή από το ρεύμα και μετά από 5 δευτερόλεπτα αφαιρούμε και το καλώδιο φόρτισης από την συσκευή.

Συμβατότητα 

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των tablet είναι ότι μπορείτε να εργαστείτε με αυτά όπου και αν βρίσκεστε. Κυρίως φημίζονται την φορητότητά τους τόσο λόγω μέγεθος όσο και την ευκολία χρήσης τους. Όμως είναι λίγοι αυτοί που αναλογίζονται την συμβατότητα της συσκευής τους με τις υπόλοιπες συσκευές που ήδη διαθέτουν. Η συμβατότητα έχει να κάνει με την δυνατότητα του tablet σας να “επικοινωνεί” και να “παντρεύει” εφαρμογές που διαθέτει το ίδιο  με τις ίδιες αλλά που βρίσκονται σε άλλες συσκευές. Έτσι σας επιτρέπει να εργαστείτε πάνω σε ένα project τόσο από τον υπολογιστή σας ή το κινητό σας όσο και από το tablet σας. Καλό θα ήταν λοιπόν προτού προβείτε στην αγορά του αγαπημένου σας μοντέλου να ρωτήσετε ή να ψάξετε περισσότερο με ποιες εφαρμογές που εργάζεστε  και σας ενδιαφέρουν είναι συμβατό το συγκεκριμένο tablet έτσι ώστε να δημιουργείτε και όχι απλά να διαβάζετε κάποια αρχεία πχ. του Microsoft Office. 

Συνδεσιμότητα

Η συνδεσιμότητα έχει να κάνει τόσο με την σύνδεσή σας στο internet όσο και με την δυνατότητα να προσαρμόσετε εξωτερικές συσκευές στο tablet σας. Με δεδομένο ότι ο “αέρας” που “αναπνέει” η συσκευή σας είναι το internet για το μεγαλύτερο ποσοστό των εφαρμογών τότε η επιλογή μιας 3G ή 4G συσκευής επιβάλλεται. Υπάρχουν αντίστοιχα προγράμματα από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας είτε αυτά είναι συμβολαίου είτε είναι ογκοχρέωσης που μπορείτε να διαλέξετε ότι ταιριάζει στις ανάγκες σας.
Ότι αφορά την προσαρμογή εξωτερικών συσκευών, όπως εξωτερικά flash drive, projectors, ποντίκια ή πληκτρολόγια αφορά το αν η συσκευή που θα διαλέξετε διαθέτει bluetooth και σε ποια συχνότητα (4.0 ή 4.1) καθώς και το αν η κατασκευάστρια εταιρεία διαθέτει τα απαραίτητα αξεσουάρ στην αγορά για αυτό που θέλετε να κάνετε ή διαθέτει τις απαραίτητες εφαρμογές ώστε να δίνει την ικανότητα να “βλέπει” τις συσκευές αυτές, δηλαδή αν υπάρχει η κατάλληλη υποστήριξη. .

Άλλα Κριτήρια

Αναβάθμιση λογισμικού

Πολλές φορές η κατασκευάστριες εταιρείες για καθαρά εμπορικούς λόγους δεν ενημερώνουν  το λειτουργικό σύστημα των συσκευών τους.  Αυτό έχει παρατηρηθεί σε πολλές Android συσκευές που οι κατασκευαστές περιορίζουν τις δυνατότητες αναβάθμισης του λειτουργικού συστήματος. Κατά συνέπεια το tablet σας μετά από ένα ή δύο χρόνια να μην μπορεί να ακολουθήσει τις βελτιώσεις και τις νέες ενημερώσεις εφαρμογών με συνέπεια να θεωρείται “απαρχαιωμένο” χάνοντας ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων σας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Προτιμήστε συσκευές που διαθέτουν το τελευταίο σε ενημέρωση λειτουργικό σύστημα.

Υλικά κατασκευής 

Σαφώς υλικά κατασκευής όπως αλουμίνιο, αντιχαρακτικές οθόνες, γυαλί κτλ. Δίνουν μεγαλύτερη διάρκεια στην “ζωή” του tablet σας από την άλλη όμως αυξάνουν και το κόστος αγοράς. Η σχέση ποιότητας κατασκευής και χρηματικής αξίας είναι υπερ-κοστολογημένη, αλλά επιβάλλεται αν πρόκειται να κάνουμε μια απρόσεχτη και “σκληρή” χρήση της συσκευής μας. 

Value for money

Η λεγόμενη αξία των χρημάτων ή αλλιώς αυτό που λέμε “αξίζει τα λεφτά του”. Κυρίως έχει να κάνει με όλα τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά και με την τελική τιμή του προϊόντος.  Θεωρώ ότι υπάρχουν τέτοιες συσκευές αλλά απαιτούν έρευνα αγοράς από τον καταναλωτή και να διαθέτει γνώσεις πάνω στο αντικείμενο. Σε καμιά περίπτωση η τιμή δεν θα πρέπει να αποτελεί κριτήριο αγοράς αν και δυστυχώς πολλές φορές, είναι αποτρεπτικός παράγοντας. Αλλά η αγορά μόνο με βάση την χαμηλή τιμή, σε ένα ποσοστό 80% θα μας οδηγήσει σε λανθασμένη επιλογή. Το αποτέλεσμα να χάσουμε τα χρήματά μας και η ανάγκη μας δεν θα ικανοποιηθεί.

Γενικά η αξία της τιμής του προϊόντος είναι υποκειμενική και είναι συνδεδεμένη άμεσα με τη χρήση που προοριζόμαστε να κάνουμε. 


IT Special Advisor