http://eaphelp.blogspot.gr/2016/11/to-cartel-texnologias-stin-Ellada.html
Δεν μπορώ να κρύψω ότι ως άνθρωπος και ως επαγγελματίας στον χώρο της πληροφορικής είμαι λάτρης της τεχνολογίας και των ανά καιρούς "πολύτιμων" gadget της. Βέβαια δεν "φανατίζομαι" με κάθε τι νέο, αλλά με αυτά που μπορούν να βελτιώσουν την παραγωγικότητα μου στον χώρο της εργασίας μου.

Έτσι αποφάσισα, πριν από μερικές μέρες, να "αναβαθμιστώ" προβαίνοντας στην αγορά ενός νέου tablet. Έχοντας υπόψιν μόνο την συμβατότητα και την συνδεσιμότητα ως επιπλέον κριτήρια, εκτός του οικονομικού προϋπολογισμού που αναγκαστικά κρατήθηκε σε μεσαία επίπεδα ως απόρροια της κρίσης, άρχισα την αναζήτησή μου για συγκεκριμένο μοντέλο.

Ξεκινώντας πρώτα την έρευνα αγοράς μέσα από το internet και στα eshops των πέντε μεγάλων καταστημάτων διαπίστωσα με έκπληξη ότι δεν υπήρχε καμία διαφοροποίηση της τιμής, ούτε κατά ένα λεπτό του ευρώ, έτσι απλά για "ξεκάρφωμα", ενώ η επιλογή χρώματος σε άσπρο ή μαύρο χρεώνονταν επιπλέον και στους πέντε. Απορία μου προκάλεσε το γεγονός ότι μιλάμε για πέντε "διαφορετικές" επιχειρήσεις και προφανώς με διαφορετικούς προμηθευτές.

Οι επιχειρήσεις  καρτέλ της Τεχνολογίας στην Ελλάδα:

Πλαίσιο 

Της οικογένειας Γεράρδου καθώς είναι και η πρώτη ελληνική επιχείρηση που έστησε e-shop και εγκατέστησε σύστημα logistics, ERP και CRM της SAP προσπαθώντας να καθετοποιήσει τη διαδικασία και ελέγξει τα κόστη.

Public

Διεύρυνε την ισχύουσα εμπορική πολιτική για επιδότηση συσκευών με νέες συνδέσεις δίνουν πλέον τη δυνατότητα για την αγορά παντός είδους τεχνολογικού εξοπλισμού μέσω της επιδότησης για νέες ή ανανέωση συνδέσεων.

Κωτσόβολος 

Εστίασε σε κινήσεις μείωσης του κόστους και αναδιαπραγματεύτικε εμπορικές και χρηματοδοτικές συμφωνίες εγκαίρως επιτυγχάνοντας συγκράτηση των οικονομικών μεγεθών παρά τη μεγάλη μείωση των πωλήσεων.

Γερμανός

Απόκτησε πρόσβαση σε κοινό που ψωνίζει κατά παράδοση μέσω ξένων δικτύων με το να συνάψει συνεργασία με την  Amazon, και την  Westne ενώ έκλεισε τα θυγατρικά  καταστήματα Multirama και με συνεργασίες όπως της COSMOTE πέτυχε να πάρει μερίδια αγοράς από παραδοσιακούς παίχτες.

Media Markt

Μετά τον οικονομικό θάνατο της Ηλεκτρονικής Αθηνών και καθώς οι πωλήσεις στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες υποχωρούν στη χώρα μας εμφανίζονται αυξανόμενες. Σε αυτό βοηθά το concept των πολύ φθηνών μικροσυσκευών καθώς και οι εμπορικές συμφωνίες σε διεθνές επίπεδο που έχει η μητρική εταιρία.

Σε όλες αυτές, παρόλο τις επιχειρηματικές "κινήσεις" και συμφωνίες για αύξηση των κερδών και μεριδίου αγοράς και κατά παράβαση της αρχής του ανταγωνισμού, οι τιμές παρέμεναν εκπληκτικά ίδιες. Εξάλλου παραθέτω και τα αντίστοιχα link για να κάνετε μόνοι σας την σύγκριση σε όποιο προϊόν και αν διαλέξετε.


Αγορά από το εξωτερικό 

Μην βρίσκοντας καμία διαφοροποίηση στράφηκα στην αγορά του εξωτερικού. Εκεί με περίμενε μια δεύτερη έκπληξη. Μέσα από έγκυρους πωλητές και πάντα από σοβαρές εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορείου διαπίστωσα ότι όχι μόνο οι  Πλαίσιο - Public - Κωτσόβολος - Γερμανός και  Media Markt διατηρούσαν ενιαίο τιμολόγιο αλλά μας κλέβουν συστηματικά. 

Το ίδιο προϊόν, ακόμα και στο eshop της κατασκευάστριας εταιρείας, (και προμηθευτή όλων) ήταν κατά 10-30% φθηνότερο! Ενώ στα διάφορα ηλεκτρονικά καταστήματα το κόστος έφτανε έως 80% χαμηλότερο σε σχέση με την τιμή στην Ελλάδα.!!!  

'Έτσι προτίμησα την αγορά από το  εξωτερικό όχι μόνο της συσκευής αλλά και των αξεσουάρ της.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι η γνήσια θήκη με το γνήσιο πληκτρολόγιο κοστίζει 74$ =69.61 στο κατάστημα της κατασκευάστριας εταιρείας, ενώ στην Ελλάδα το ίδιο προϊόν 169.90€ !!!
Όπως καταλαβαίνεται η διαφορά αυτή μεγαλώνει στα υπόλοιπα ηλεκτρονικά καταστήματα, με το κόστος αγοράς να πέφτει στα 23$ από 74$.  ενώ το κόστος μεταφοράς και τελωνίου μαζί κυμαίνεται από 20 $ με 30$ το πολύ. Δηλαδή μιλάμε για κέρδος 200-300 ακόμα και 500 τις εκατό που δεν πληρώνετε στο εκάστοτε απατεώνα στην Ελλάδα.   

Ίσως είναι καιρός να δούμε με περισσότερο "θετικό μάτι" τις αγορές από το διαδίκτυο και πάντα με γνώμονα το συμφέρων μας ως καταναλωτές. Όσο για τις επιχειρήσεις  καρτέλ της τεχνολογίας στην Ελλάδα και αν πραγματικά υπάρχει τα συμπεράσματα δικά σας...


IT Special Advisor