Σίγουρα όταν ξεκίνησε την πορεία της δεν θα περίμενε να γίνει το πρότυπο για τις γυναίκες στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Μιλάμε φυσικά για την Margaret Hamilton την επιστήμονα που βοήθησε στην ανάπτυξη του κώδικα και του λογισμικού πτήσης για την αποστολή Απόλλων 11 στο φεγγάρι .
Η Χάμιλτον με πτυχίο στα μαθηματικά, έκανε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη μετεωρολογία του MIT και από εκεί συμμετείχε στην ανάπτυξη του Ημί-αυτόματου περιβάλλοντος συστήματος αεράμυνας εδάφους των Ηνωμένων Πολιτειών ( SAGE ) που η συνεισφορά του ήταν μεγάλη στην προώθηση των εξελίξεων στις αρχές των ψηφιακών υπολογιστών κατά τη διάρκεια του 1950 και 60. Η συμμετοχή της ως LEADER στην υλοποίηση του λογισμικού των αποστολών Απόλλων 11 στο φεγγάρι σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας εποχής τόσο στην υλοποίηση λογισμικού όσο και στον προγραμματισμό.
Συνεργάστηκε ακόμα με τη NASA και για το πρόγραμμα SKYLAB εννοώ ήταν αυτή που γνωμοδότησε για τον κώδικα πλοήγησης των διαστημικών λεωφορείων και τις μετέπειτα εξελίξεις τους. Η Margaret Hamilton ως πρωτοπόρος επιστήμονας πληροφορικής και επικεφαλής του τμήματος μηχανικών λογισμικού του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης έθεσε τα θεμέλια για το σύγχρονο και αξιόπιστο σχεδιασμό λογισμικού και τεχνολογίας.
Τη συνεισφορά της στην επιστήμη της πληροφορικής έρχεται να πλαισιώσει η πρόσφατη ανακοίνωση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την απονομή του Προεδρικού Μετάλλιο της Ελευθερίας την ανώτατη πολιτική τιμή του Αμερικανικού έθνους για τη συνεισφορά της στα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και στην παγκόσμια ειρήνη που θα πραγματοποιηθεί στις 22η Νοεμβρίου 2016 στην Ουάσινγκτον.
Ο κώδικας του λογισμικού του προγράμματος Απόλλων 11 είναι πλέον διαθέσιμος σε όλους αφού το μεγαλύτερο μέρος του έχει αναρτηθεί στο γνωστό site GitHub.
Δημοσίευση σχολίου