Κινητά, ταμπλέτες, φορητοί, χειριστήρια, ασύρματες συσκευές, ψηφιακές κάμερες, αυτοκίνητα και η λίστα διαρκώς μεγαλώνει με τα αντικείμενα που μας περιβάλλουν και των οποίων η μπαταρία αποτελεί βασική προϋπόθεση λειτουργίας.

Πόσοι από εμάς δεν έχουν αντιμετωπίσει το δίλημμα «ποια συσκευή να βάλω να φορτίζει;» Το Κέντρο Νανοτεχνολογίας, του Πανεπιστημίου της κεντρικής Φλόριντα με μία πρωτοποριακή ανακάλυψη δίνει τη δίκη του απάντηση με την νανο-μπαταρία. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes, ερευνητές του κέντρου δημιούργησαν έναν ενεργειακό πυκνωτή από νανο-υλικά, ο οποίος βασίζεται στον στατικό ηλεκτρισμό για την αποθήκευση του ενεργειακού φορτίου και όχι σε χημικές διεργασίες, όπως λειτουργούν οι μπαταρίες μέχρι σήμερα.

Οι πυκνωτές μπορούν κι αυτοί να λειτουργήσουν ως συσσωρευτές ενέργειας, όμως φορτίζονται και αποφορτίζονται πολύ πιο γρήγορα, έχουν λιγότερο βάρος και δεν περιέχουν τοξικά και επικίνδυνα χημικά. Το μεγάλο τους μειονέκτημα, μέχρι σήμερα, για να λειτουργήσουν ως εναλλακτική λύση αποθήκευσης ενέργειας ήταν το μεγάλο τους μέγεθος.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο εστιάζεται η καινοτομία του ερευνητικού κέντρου του πανεπιστημίου, καθώς χρησιμοποιήθηκαν νανοκαλώδια, δημιουργημένα από πρωτοποριακά υλικά και με τα οποία έχει επιτευχθεί η σμίκρυνση του πυκνωτή και η αξιοποίηση του στατικού ηλεκτρισμού για την άμεση φόρτισή του. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πυκνωτές με τη χρήση των νανοκαλωδίων(νανο-μπαταρίες) θα μπορούν να φορτίζουν σε δευτερόλεπτα και να διαρκούν ακόμη και εβδομάδα, ενώ θα έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις μπαταρίες λιθίου. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην ακαδημαϊκή έκδοση “Nano” της Αμερικανικής Κοινότητα Χημικών.

IT Special Advisor