Σκοπός του Χάρτη Karnaugh είναι να παραστήσει στο επίπεδο έναν κύβο n-διαστάσεων, διατηρώντας τη σχέση "γειτονικότητας" μεταξύ των κορυφών του. Βασικά είναι ένας πίνακας αληθείας δύο διαστάσεων, στον οποίο η διάταξη των τιμών των συντεταγμένων (μεταβλητών) δεν ακολουθεί την κανονική αύξουσα σειρά αλλά τη σειρά ενός ανακλαστικού κώδικα.

Επειδή, για πολλούς φοιτητές που σπουδάζουν πληροφορική και ιδιαίτερα ασχολούνται με την ψηφιακή σχεδίαση (ΠΛΗ21), ο Χάρτης Karnaugh αποτελεί πολλές φορές ένα "μικρό" έως και "μεγάλο"  πονοκέφαλο, σας προτείνουμε 4 διαδικτυακά εργαλεία(online tools) για να σχεδιάζεται εύκολα ένα Χάρτη Karnaugh.

Αυτό είναι μια online γεννήτρια χάρτη Karnaugh που κάνει ένα kmap, σας δείχνει πώς να ομαδοποιηθούν οι όροι, δείχνει την απλοποιημένη Boolean εξίσωση, και εφιστά το κύκλωμα για μέχρι και 8 μεταβλητές.

Η εφαρμογή αυτή βασίζεται στη λογική της απλούστευσης θα σας βοηθήσει στον σχεδιασμό και θα κάνει την υλοποίηση ενός Χάρτη Karnaugh μια πραγματική διασκέδαση. Ένα σχέδιο προγραμματισμού που μου άρεσε πραγματικά και ελπίζω ότι θα απολαύσετε τη χρήση του.

Άλλη μια  online γεννήτρια χάρτη Karnaugh πιο απλή αυτή την φορά μιας μπορείτε να παραμετροποιήσετε τον πίνακα αληθείας ή τον χάρτη και να δείτε την απλοποιημένη Boolean εξίσωση. Μπορείτε να δουλέψετε μέχρι και με 4 μεταβλητές.

Πρόκειται για ένα online μάθημα στον Χάρτη Karnaugh. Σας εξηγεί ακριβώς την χρήση του Χάρτη Karnaugh ενώ μπορείτε να πειραματιστείτε online σε αυτόν. Διαθέτει και ένα αξιόλογο βίντεο με παραδείγματα τριών και τεσσάρων μεταβλητών.

Αν σας άρεσαν όλα τα προηγούμενα αυτό θα το λατρέψετε. Τώρα μπορείτε να αποκτήσετε την εφαρμογή karnaugh map minimizer στον υπολογιστή σας και να δουλέψετε ότι ώρα θελήσετε.
Η εφαρμογή διατίθεται σε  Linux και Windows ενώ μπορείτε να κατεβάσετε και τον πηγαίο κώδικα της. Με την karnaugh map minimizer μπορείτε να δουλέψετε πάνω από 8 μεταβλητές πάνω στον πίνακα αληθείας ή απευθείας πάνω στον Χάρτη Karnaugh και αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για κάθε φοιτητή πληροφορικής. Η εφαρμογή είναι δωρεάν.

Περισσότερα για ΠΛΗ21