Πόσο σίγουρος είστε πως οι ειδήσεις που διαβάζετε είναι διασταυρωμένες, έγκυρες και επουδενί κατευθυνόμενες; Η σωστή απάντηση είναι πως δεν μπορείτε. Η τραγική αλήθεια είναι πως ούτε καν οι δημοσιογράφοι πλέον μπορούν να είναι τελείως σίγουροι. Πλέον η παραπληροφόρηση είναι πολύ πιο συστηματική, οργανωμένη, καλύτερα χορηγημένη από την πληροφόρηση και δη την ενημέρωση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ευρωπαϊκή υπηρεσία EastStratCom χαρακτηρίζει τα fake news ως ένα παγκόσμιο φαινόμενο με πολιτικό αντίκτυπο, επισημαίνοντας ότι αποτελούν μέρος συντονισμένων σχεδίων παραπληροφόρησης, στα πλαίσια ενός «πολέμου πληροφοριών».

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έρευνες δείχνουν ότι η πλειονότητα των πολιτών έχουν δυσκολίες να διακρίνει ποιες ειδήσεις είναι ψευδείς, συνεπώς είναι ανάγκη να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου από τα αρμόδια όργανα.

Ένας αυξανόμενος αριθμός πολιτών της ΕΕ (46% κατά μέσο όρο το 2016) χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ενημέρωσή τους, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως 6 στα 10 άρθρα που κοινοποιήθηκαν από χρήστες δεν είχαν προηγουμένως διαβαστεί.

Στην Ελλάδα τα Fake News αποτελούν τον κύριο κορμό συμπληρωματικού περιεχομένου "δημοσιογραφικών" ιστοσελίδων ή blogs είτε εκούσια είτε ακούσια συμβάλλοντας την διάχυση της ψεύτικης είδησης μέσα στην προσπάθεια απόκτησης μεγαλύτερου κοινού και πόρων από διαφημίσεις. 

Πολλές φορές δε, ακόμα και μεγάλα ειδησιογραφικά πρακτορεία όπως το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων έχει πέσει θύμα της αναδημοσίευσης ψεύτικων ειδήσεων, όπως για παράδειγμα για την Β. Κορέα, και τα πυρηνικά όπλα της που αποτελούν μια δημοσιογραφική παραφιλολογία ή του ProNews.gr σχετικά με τις δηλώσεις Τράμπ για ΔΝΤ και Ελλάδα που "χάθηκε" την μετάφραση ή ακόμα το βίντεο με την υπέρμετρη μοχθηρία του μικρού κοριτσιού από την Β.Κορέα για τις ΗΠΑ που πρόβαλε το κεντρικό  δελτίο ειδήσεων του καναλιού Epsilon  και  Alpha ενώ απλά ήταν σκηνή από κωμική ταινία.!!! 

 Πως μπορούμε να εντοπίσουμε τα Fake News:

1) Ελέγξτε το μέσο μαζικής ενημέρωσης
Το γνωρίζετε; Ψάξτε για πληροφορίες σχετικά με την ιστοσελίδα. Διασταυρώστε τις πληροφορίες που παρέχει με άλλες αξιόπιστες πηγές.

2) Ελέγξτε τον συντάκτη
Η ταυτότητα ενός αξιόπιστου συντάκτη είναι εύκολο να πιστοποιηθεί. Εάν το όνομα του συντάκτη αποτελεί αποκύημα της φαντασίας, τότε το περιεχόμενο του άρθρου είναι πιθανό να είναι ψευδές.

3) Ελέγξτε τις αναφορές
Χρησιμοποιεί ο συντάκτης αξιόπιστες πηγές; Αν χρησιμοποιεί αναφορές σε ειδικούς, είναι αυτοί υπαρκτά πρόσωπα και πράγματι ειδικοί; Εάν μία είδηση χρησιμοποιεί ανώνυμες ή καθόλου πηγές, τότε ενδέχεται να είναι ψευδής.

4) Σκεφτείτε πριν το μοιραστείτε
Ο τίτλος του άρθρου μπορεί να είναι προκλητικός, προκειμένου να σας δελεάσει να κάνετε κλικ. Θα μπορούσε να είναι παραποίηση νέων ή παλαιών συμβάντων ή σάτιρα. Εάν ένα γεγονός είναι πραγματικό, τότε πιθανότατα θα το καλύψουν και άλλα, μεγαλύτερα μέσα. Συγκρίνετε τις διάφορες πηγές ειδήσεων πριν καταλήξετε σε συμπεράσματα.

5)Αξιοποιήστε online υπηρεσίες ελέγχου εγκυρότητας των ειδήσεων
Ακολουθήστε για παράδειγμα το @EUvsDisinfo @StopFakingNews, το @DFRLab στο twitter ή το ελληνικό ellinikahoaxes.gr και το factchecker.gr