Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο συμμετέχει ως συνδιοργανωτής για δεύτερη φορά στην 4η Έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – Patras IQ (Patras Innovation Quest 2017) που θα πραγματοποιηθεί από 07 έως 09 Απριλίου 2017 στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας.
Στόχος της Έκθεσης είναι η ανάπτυξη και η ενίσχυση της συνεργασίας της ερευνητικής κοινότητας με τον παραγωγικό τομέα και η σύνδεσή της με την κοινωνία. Η Έκθεση παρουσιάζει καινοτόμες ιδέες που έχουν αναπτυχθεί σε Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα και Ερευνητικά Ινστιτούτα. Επίσης προϊόντα που έχουν προκύψει μέσα από την συνεργασία καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ΑΕΙ και ερευνητικούς φορείς. Παράλληλα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με θέμα την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.
Πιο συγκεκριμένα σύγχρονες και καινοτόμες επιχειρήσεις καθώς και ερευνητικές ομάδες έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στον παραγωγικό τομέα και σε επενδυτές τα αποτελέσματα των ερευνών τους με στόχο τις μελλοντικές επενδύσεις ή την επίλυση των προβλημάτων που έχουν αντιμετωπίσει.
Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο συμμετέχει και φέτος στην έκθεση με 5 περίπτερα:
Κεντρικό Περίπτερο του ΕΑΠ: όπου ο επισκέπτης/τρια θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τα προγράμματα σπουδών του ΕΑΠ και να βιώσει δια ζώσης την εμπειρία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με τις σύγχρονες και καινοτόμες εκπαιδευτικές τεχνολογικές μεθόδους που εφαρμόζουμε.
Περίπτερο Ομάδας Νέων Προγραμμάτων Σπουδών: ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για την τη νέα στρατηγική ανάπτυξης του ΕΑΠ που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για δημιουργία νέων Προγραμμάτων Σπουδών σε ποσοστό έως και 50% των υπαρχόντων Προγραμμάτων Σπουδών, με ορίζοντα την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2017-18. Στο πλαίσιο αυτό έξι (6) νέα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών ξεκίνησαν στο ΕΑΠ τον Οκτώβριο του ακαδημαϊκού έτους 2016-17. Η ΟΝΕΠΣ αποτελείται από μία ομάδα νέων ανθρώπων που έχουν σαν κοινές συνιστώσες τη δημιουργικότητα, την όρεξη και τη διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, μέσω της γνώσης και της εκπαίδευσης, αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία που παρέχει το ΕΑΠ. Η ομάδα στηρίζεται σε ειδικό προσωπικό που είτε υπήρχε ήδη στο ΕΑΠ με αξιοσημείωτο έργο εκπαιδευτικής τεχνολογίας, είτε αναζητήθηκε εκτός ΕΑΠ με γνώμονα την εξειδικευμένη γνώση που απαιτούν τα γνωστικά αντικείμενα των νέων Προγραμμάτων Σπουδών. Καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχή λειτουργία της ΟΝΕΠΣ είναι η συμβολή των μελών ΔΕΠ του Ιδρύματος, που έχουν συσσωρεύσει σημαντική εμπειρογνωμοσύνη στην ανάπτυξη διδακτικού υλικού για εξ αποστάσεως τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εμπνευστής της δημιουργίας της ΟΝΕΠΣ και της αναδιαμόρφωσης του ακαδημαϊκού τοπίου του ΕΑΠ είναι ο Γιώργος Ανδρουλάκης, Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Θεμάτων και Διεθνών Σχέσεων του ΕΑΠ. Οι άξονες καινοτομίας των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών περιλαμβάνουν τη δημιουργία εξαμηνιαίων Θεματικών Ενοτήτων, την εφαρμογή νέων παιδαγωγικών και τεχνικών λύσεων παροχής εκπαίδευσης, την προσφορά ψηφιακού και διαδραστικού εκπαιδευτικού υλικού, την εισαγωγή των τηλεσυναντήσεων καθηγητών-φοιτητών και τη διαμόρφωση νέων τρόπων υποστήριξης των φοιτητών. Τα νέα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών καθώς και το εκπαιδευτικό υλικό που τα συνοδεύει προσφέρονται πλήρως ψηφιακά μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας courses.eap.gr.
Περίπτερο Επιχειρηματικού Διαγωνισμού ΕΑΠ: Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο - ΕΑΠ, αντιλαμβανόμενο τις ανάγκες και αγωνίες της Ακαδημαϊκής του Κοινότητας, αλλά και ενισχύοντας έμπρακτα την καλλιέργεια του καινοτομικού πνεύματος και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής κουλτούρας των φοιτητών, των αποφοίτων, του προσωπικού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και της ακαδημαϊκής κοινότητας ευρύτερα, ολοκλήρωσε και για 2η χρονιά τον Επιχειρηματικό Διαγωνισμό – «Ανοικτοί Επιχειρηματικοί Ορίζοντες» με επιτυχία. Ο Επιχειρηματικός Διαγωνισμός και φέτος πραγματοποιήθηκε και πάλι σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και συγκεκριμένα σε σύνδεση με το Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας προγράμματος NBG Business Seeds https://www.nbg.gr/el/nbgseeds/competition
Η συγκεκριμένη συνεργασία του ΕΑΠ με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, προσφέρει στους επιτυχόντες του επιχειρηματικού διαγωνισμού «Ανοικτοί Επιχειρηματικοί Ορίζοντες» την είσοδό τους στη 2η φάση του Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας προγράμματος NBG Business Seeds, δίνοντας μια ευκαιρία να αναδείξουν και να στηρίξουν το επιχειρηματικό τους βήμα. Επιπλέον, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο προσφέρει στους 2 πρώτους νικητές του κάθε διαγωνισμού, πρόσβαση σε ενέργειες και δράσεις στο πλαίσιο της ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ Patras IQ για το έτος 2017. Με αυτό τον τρόπο φέτος για πρώτη φορά στην έκθεση θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους οι νικητές: κ. Καρόπουλος Παναγιώτης με την επιχειρηματική ιδέα UrboTour και κ. Μηλιώτης Δημήτριος με την επιχειρηματική ιδέα -Apollon light.
Περίπτερο Σχολής Θετικών Επιστημών: Στη Σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας (ΣΘΕΤ) του ΕΑΠ θεραπεύονται οι κλάδοι των Φυσικών Επιστημών, Μαθηματικών, Πληροφορικής, Περιβάλλοντος και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, Διαχείρισης και Κατασκευής Τεχνικών Έργων. Το περίπτερο της ΣΘΕΤ στο Patras IQ θα περιλαμβάνει posters από ώριμα αποτελέσματα έρευνας και ανάπτυξης, τα οποία παρουσιάζουν ισχυρό δυναμικό εφαρμογής, είτε σε επίπεδο προϊοντοποίησης είτε σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών ή παροχής εκπαίδευσης. Επιπλέον θα επιδεικνύεται λογισμικό, εξοπλισμός και πειραματικές διατάξεις που ήδη χρησιμοποιούνται για εξ απόστασης εργαστηριακή εκπαίδευση στο ΕΑΠ και μπορούν να υιοθετηθούν άμεσα και από άλλους ενδιαφερόμενους (ΑΕΙ, ΑΤΕΙ, βιομηχανία).
Περίπτερο του Εργαστήριου Εκπαιδευτικού Υλικού & Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας (ΕΕΥΕΜ): το οποίο λειτουργεί ως ανεξάρτητη μονάδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ).Αποστολή του ΕΕΥΕΜ είναι η δημιουργία πρότυπου έντυπου και ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού, η ανάπτυξη και αξιολόγηση μεθόδων εξ αποστάσεως διδασκαλίας, και η παραγωγή και προώθηση σύγχρονων εκπαιδευτικών τεχνολογικών λύσεων για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Το ΕΕΥΕΜ υποστηρίζει και επικουρεί όλα τα μέλη της κοινότητας του ΕΑΠ (ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό προσωπικό, συνεργαζόμενοι επιστήμονες, φοιτητές και ερευνητές) για τη δημιουργία, την πιστοποίηση και την υιοθέτηση ποιοτικού εκπαιδευτικού υλικού, την εφαρμογή σύγχρονων εκπαιδευτικών μεθοδολογιών και την αξιοποίηση καινοτόμων εκπαιδευτικών εργαλείων ΤΠΕ για την υποβοήθηση της διδασκαλίας στην ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση ενηλίκων.
Το ΕΕΥΕΜ στοχεύει στην έρευνα και στην ανάπτυξη καινοτόμων εκπαιδευτικών τάσεων στη διδασκαλία, στη μάθηση και στην αξιολόγηση των εκπαιδευόμενων. Οι επιστημονικές περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, είναι Μεθοδολογίες εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, Προσωποποιημένη διδασκαλία, Συνεργατική μάθηση και συνεργατική παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, Μαζικά Ελεύθερα Διαδικτυακά Μαθήματα (MOOCs), Εκπαίδευση μέσω φορητών συσκευών (Mobile Learning), Εκπαίδευση βασιζόμενη σε παιχνίδια (Serious Games), Αξιοποίηση και αξιολόγηση Συστημάτων Διαχείρισης Μάθησης (LMS) και Εξόρυξη Εκπαιδευτικών Δεδομένων (Learning Analytics).
Tο Σάββατο 8/4/2017 και από 13:30-15:30 θα διεξαχθούν 2 sessions από το ΕΑΠ και συγκεκριμένα:
Έναρξη sessions ΕΑΠ
13.30-13.40 -Σία Αναγνωστοπούλου - πρ. Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας – Χαιρετισμός
Session 1
Τίτλος: ΕΑΠ - Αλλάζοντας το ακαδημαϊκό τοπίο στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση
13.40-14.00 -Γιώργος Ανδρουλάκης - Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Θεμάτων και Διεθνών Σχέσεων του ΕΑΠ/Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - Ανοικτότητα και καινοτομία απέναντι στις προκλήσεις της εξ αποστάσεως τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
14.00 - 14.10 - Λάμπρος Τσίκνας - Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής - Ομάδα Νέων Προγραμμάτων Σπουδών
14.10 - 14.20 - Αγγελική Κουνέλη - Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής - Παρουσίαση πλατφόρμας έων Προγραμμάτων Σπουδών
13.40-14.00 -Γιώργος Ανδρουλάκης - Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Θεμάτων και Διεθνών Σχέσεων του ΕΑΠ/Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - Ανοικτότητα και καινοτομία απέναντι στις προκλήσεις της εξ αποστάσεως τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
14.00 - 14.10 - Λάμπρος Τσίκνας - Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής - Ομάδα Νέων Προγραμμάτων Σπουδών
14.10 - 14.20 - Αγγελική Κουνέλη - Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής - Παρουσίαση πλατφόρμας έων Προγραμμάτων Σπουδών
Session 2
Τίτλος : Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στο ΕΑΠ -Γραφείο Υποστήριξης Ερευνών ΕΔΕΛ -ΕΑΠ
14:30-14:40 – Χαιρετισμοί
14:40-14:55- Παναγιώτης Καρόπουλος- Νικητής Επιχειρηματικού Διαγωνισμού ΕΑΠ 2015-UrboTour
14:55-15:10- Δημήτριος Μηλιώτης - Νικητής Επιχειρηματικού Διαγωνισμού ΕΑΠ 2016- Apollon light
15:10-15:25 –«Προσδιορισμός των θέσεων των αθηρωματικών πλακών στη αορτή με αναλυτική μέθοδο».- Γεράσιμος Μεσσάρης, Υποψήφιος διδάκτωρ ΕΑΠ, Μαρία Χατζηνικολάου, καθηγήτρια ΕΑΠ και Γιώργος Καραχάλιος καθηγητής, Τομέας Θεωρητικής Φυσικής, Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Πατρών -Εργαστήριο Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας
Συντονισμός: Θοδωρής Βαγενάς- Τμήμα Διαχείρισης Ειδικού Λογαριασμού, Γραφείο Υποστήριξης Ερευνών ΕΑΠ
Την Έκθεση PatrasIQ διοργανώνουν από κοινού το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Επιμελητήριο Αχαΐας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας.
14:30-14:40 – Χαιρετισμοί
14:40-14:55- Παναγιώτης Καρόπουλος- Νικητής Επιχειρηματικού Διαγωνισμού ΕΑΠ 2015-UrboTour
14:55-15:10- Δημήτριος Μηλιώτης - Νικητής Επιχειρηματικού Διαγωνισμού ΕΑΠ 2016- Apollon light
15:10-15:25 –«Προσδιορισμός των θέσεων των αθηρωματικών πλακών στη αορτή με αναλυτική μέθοδο».- Γεράσιμος Μεσσάρης, Υποψήφιος διδάκτωρ ΕΑΠ, Μαρία Χατζηνικολάου, καθηγήτρια ΕΑΠ και Γιώργος Καραχάλιος καθηγητής, Τομέας Θεωρητικής Φυσικής, Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Πατρών -Εργαστήριο Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας
Συντονισμός: Θοδωρής Βαγενάς- Τμήμα Διαχείρισης Ειδικού Λογαριασμού, Γραφείο Υποστήριξης Ερευνών ΕΑΠ
Την Έκθεση PatrasIQ διοργανώνουν από κοινού το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Επιμελητήριο Αχαΐας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας.
Πηγή :ΕΑΠ
Δημοσίευση σχολίου