Σίγουρα μερικοί από σας να έχετε ξεκινήσει είδη τις επαναλήψεις σας ή να σκοπεύετε να ξεκινήσετε δομώντας το πρόγραμμα της μελέτης σας με βάση τον ελεύθερο χρόνο και τις υποχρεώσεις σας. Πολύ καλά κάνετε. Αν μερικοί δεν έχουν ξεκινήσει τότε τους συμβουλεύω να παραδειγματιστούν από τους υπολοίπους και να το κάνουν άμεσα.
Ωστόσο κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, προσπαθούμε να δώσουμε μια βοήθεια στους φοιτητές ώστε να ετοιμαστούν κατάλληλα για τις εξετάσεις τόσο ψυχολογικά όσο και πρακτικά. Αν και σε παλαιότερες αναρτήσεις μας θα βρείτε υλικό όπως για την Πλη24 και την προετοιμασία για τις τελικές εξετάσεις. του 2016 ή για τις εξετάσεις του 2015 ή για την ΠΛΗ10 και ΠΛΗ24 σχετικά με την επανάληψη και τις εξετάσεις θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια γενική κατεύθυνση με 5 σχετικά απλούς τρόπους για επιτυχία στις εξετάσεις πληροφορικής του ΕΑΠ.
1. Εφοδιαστείτε με Υπομονή
Ξέρω ότι για πολλούς το Ανοικτό Πανεπιστήμιο είναι δύσκολο και με δύσκολο πρόγραμμα μελέτης. Ξέρω ότι για όσους εργάζονται το πρόγραμμα δυσκολεύει και για όσους έχουν και οικογένεια ακόμα πιο πολύ. Ίσως μερικοί να έχετε είδη αποτύχει σε εργασίες ή να έχετε βρει τα πράγματα πιο σκούρα από ότι περιμένατε. Ποιος σας είπε ότι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο είναι εύκολη υπόθεση; Από την άλλη γνωρίζω και το γλυκό αίσθημα της χαράς και της ικανοποίησης για μια επιτυχημένη προσπάθεια. Εφοδιαστείτε με Υπομονή. Αν έχετε κατοχυρώσει το δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις τότε θα πρέπει να νιώθετε περήφανοι που τα καταφέρατε μέχρι εδώ. Δεν είναι λίγο, αλλά ούτε και αρκετό. Έχετε θετική σκέψη και υπομονή ώστε να ξεκινήσετε τον τελευταίο "αγώνα" για αυτή την χρονιά και θα πετύχετε.
2. Προετοιμαστείτε
Μια επιτυχία μπορεί να έρθει από συγκυριακούς παράγοντες ή από τύχη. Φυσικά όταν παίζεται καζίνο ή όταν τραβάτε κάποιο αριθμό σε κλήρωση. Στην περίπτωση μας όμως η τύχη θα ήταν να πέσουν θέματα που έχετε προετοιμαστεί και διαβάσει. Επειδή όπως καταλαβαίνετε δεν μπορείτε να βασιστείτε μόνο στο παράγοντα "τύχη", η προετιμασία και μάλιστα η καλή προετοιμασία θα σας σώσει. Ξεκινήστε να οργανώνετε την ύλη σας και να την ταξινομείτε σε βαθμό δυσκολίας ανάλογα με αυτόν που αντιμετωπίσατε μέσα στην χρονιά. Αναζητήστε πηγές που μπορούν και είναι ικανές να σας λύσουν απορίες και να εστιάζουν ακριβώς στο ζητούμενο σας. Επικοινωνήστε με τον ΣΕΠ σας και ζητήστε του να αξιολογήσει την "εικόνα" σας μέσα στην χρονιά. Μην το φοβηθείτε, δεν πρόκειται να βρείτε καλύτερο αξιολογητή των προσπαθειών σας και θα κερδίσετε πολλά να γνωρίζετε τα θετικά και τα αρνητικά σας σημεία.
3. Καλές Σημειώσεις
Δημιουργείστε σημειώσεις, όχι "σκονάκια". Με το να δημιουργήσετε σημειώσεις υποχρεώνεστε να διαβάσετε, ακόμα και αυτό το κομμάτι ή κομμάτια της ύλης σας που δεν έχετε ακόμα κάνει. Οι σημειώσεις σας να είναι απλές, κατανοητές και ευκολοπροσπέλαστες ώστε να μπορείτε εύκολα και γρήγορα να αναζητήσετε και ανακαλέσετε την γνώση. Αν έχετε κενά θα σας βοηθήσουν να τα εντοπίσετε και να λύσετε έγκαιρα. Άλλωστε θα σας είναι χρήσιμος βοηθός στις εξετάσεις σας, αν σας επιτρέπετε να τις έχετε μαζί σας. Αν όχι είναι ένας καλός τρόπος επανάληψης, και οργάνωσης της ύλης σας.
4. Οργανωθείτε, Διαβάστε, Τελειώσατε!
Οργανώστε το δικό σας πρόγραμμα μελέτης και επανάληψης. Ξέρετε τις αδυναμίες σας, γνωρίζετε τον χρόνο που διαθέτετε, καλύτερα από τον καθένα. Ξεκινήστε επαναλήψεις, από τα πιο πρόσφατα προς τα παλαιότερα Θέματα Εξετάσεων και με ιδιαίτερο βάρος σε αυτά τα μέρη της ύλης που σας δυσκόλεψαν. Καλύψτε τα κενά σας όσο πιο σύντομα. Διαβάστε μεθοδικά, και ποιοτικά. Ανατρέξτε από την αρχή της χρονιάς και δείτε την συνολική εικόνα της Θεματικής σας Ενότητας.
- Σε τι και ποια "φιλοσοφία" κινήθηκε μέσα στην χρονιά η ύλη σας;
- Υπάρχουν παλαιότερα θέματα ή εργασίες ;
- Μπορείτε να δημιουργήσετε σημειώσεις για αυτά;
- Υπάρχουν μέρη της ύλη σας "μπαλαντέρ" που μπορούν να σας ξελασπώσουν ή να σας κάνουν να θυμηθείτε σημαντικά κομμάτια της;
Διαβάστε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Οι συνεχόμενη πολύωρη μελέτη δεν θα σας βοηθήσει σε τίποτα. Συνήθως δύο ώρες την ημέρα είναι μια "αποδοτική" μελέτη. Αν δεν επαρκεί για να καλύψετε την ύλη και τα κενά σας τότε οργανώστε το διάβασμα σε συχνότερα δίωρα μέσα στην ημέρα, αλλά όχι συνεχόμενα. Δώστε στον εαυτό σας ένα χρονικό περιθώριο να αφομοιώσει την γνώση, κάνοντας ενδιάμεσα τουλάχιστον ωριαία διαλύματα.
5. Ψυχραιμία
Το να εξετάζεται κανείς δεν είναι και ότι καλύτερο. Πάντα υπάρχει η πίεση, η κούραση και η αμφιβολία της επιτυχίας. Ψυχραιμία! Το ότι φτάσατε στις εξετάσεις σημαίνει πολλά. Αν μάλιστα έχετε εφαρμόσει όλα τα προηγούμενα που έχουμε γράψει εδώ, δεν έχετε να φοβηθείτε πολλά πλην του εαυτού σας. Το Άγχος είναι κακός σύμβουλος. Προσπαθήστε να το καταπολεμήσετε. Όταν πάρετε τα θέματα στα χέρια σας διαβάστε τα. Διαβάστε τα όλα ξανά και ξανά με ψυχραιμία για να κατανοήσετε τι σας ζητά.
Για το καθένα από αυτά κρατήστε σημειώσεις στο πρόχειρο, γράφοντας το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό σαν ιδέα επίλυσης ή σαν μέθοδο που θα ακολουθήσετε για την επίλυσή του. Κάντε το για όλα τα θέματα και από την αρχή που ακόμα το μυαλό σας είναι "καθαρό" και ξεκούραστο. Θα σας είναι πολύτιμο να έχετε ένα "μπούσουλα" την ώρα που η κούραση θα αυξάνει και δεν θα έχετε καθαρή σκέψη ή τον απαραίτητο χρόνο. Η όλη διαδικασία δεν θα σας πάρει περισσότερο από το πρώτο δεκάλεπτο. Αφιερώστε το χρόνο αυτό και θα βγείτε κερδισμένοι.
Απαντάτε με την σειρά από το ευκολότερο στο δυσκολότερο όλα τα θέματα. Βάζοντας συνάμα και ένα χρονικό όριο στο μυαλό σας για το καθένα, ώστε να διαχειριστείτε και τον χρόνο σας. Να είστε σύντομοι και περιεκτικοί. Θέματα που μπορεί να γνωρίζετε δεν χρειάζεται να "πλατειάζετε". Δεν θα πάρετε μεγαλύτερο βαθμό πέρα του αναγραφόμενου. Θέματα που μπορεί να μην γνωρίζετε ασχοληθείτε μαζί τους. Μπορεί να κερδίσετε λίγες αλλά χρήσιμες μονάδες.
Γενικά ξεκινήστε την επανάληψή σας και θυμηθείτε αυτούς τους 5 τρόπους για επιτυχία στις εξετάσεις. Αν πιστεύετε ότι υπάρχει κάτι που σας βοηθά και δεν υπάρχει στην λίστα μας, γράψτε το στα σχόλια ώστε να βοηθήσετε με τον δικό σας μοναδικό τρόπο άλλους συναδέλφους σας.
Δημοσίευση σχολίου