Την τελευταία δεκαετία έχει παρατηρηθεί ότι η παράνομη χρήση στο διαδίκτυο έχει αλλάξει τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο τελικού στόχου. Οι σημερινοί χάκερς είναι συχνά μέλη εγκληματικών οργανώσεων, που ενέχονται σε υποθέσεις παραβίασης ηλεκτρονικών συστημάτων.
Τέτοιες ενέργειες είναι συχνά υποκινούμενες από πολιτικά κόμματα, είτε αποσκοπούν σε χρηματικά κέρδη. Οι νέες αυτές εγκληματικές οργανώσεις είναι οπλισμένες με εξαιρετικές ικανότητες προγραμματισμού και αποτελούν μια σημαντική πρόκληση τόσο για τους ερευνητές του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο όσο και για την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Υποστηρίζουμε ότι η έρευνα από μόνη της δεν αρκεί για την καταπολέμηση των σημερινών απειλών του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Η Ευρώπη καλείται να επενδύσει σε έρευνα που συνδυάζει την εκπαίδευση και την κατάρτιση όλων των εμπλεκομένων στην καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2017 εξελιγμένοι και απειλητικοί φορείς εξαπέλυσαν πληθώρα νέων και βελτιωμένων κακόβουλων εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων τριών zero-day exploits και δύο πρωτοφανών επιθέσεων: τις WannaCry και ExPetr. Η ανάλυση των τελευταίων δύο επιθέσεων από τους ειδικούς υποδεικνύει ότι ο κώδικας μπορεί να είχε δραπετεύσει και να κυκλοφορούσε ελεύθερος πριν να είναι πλήρως έτοιμος, μια ασυνήθιστη κατάσταση για επιτιθέμενους που διαθέτουν επαρκείς πόρους.
Το Ελληνικό Κέντρο για το Κυβερνοέγκλημα (GCC) αποτελεί μέρος μιας συντονισμένης ευρωπαϊκής προσπάθειας, να βελτιώσει σημαντικά, αν όχι ριζικά, την εκπαίδευση και την έρευνα στο αναπτυσσόμενο, με γοργούς ρυθμούς, έγκλημα στον κυβερνοχώρο.
Το GCC έχει συγκεντρώσει ένα μοναδικό σύνολο Ελλήνων εταίρων, διακεκριμένους στο τομέα τους, όχι μόνο σε Εθνικό αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) είναι ο διαχειριστής του έργου και διεξάγει έρευνα αιχμής στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, δημοσιεύοντας σε κορυφαία περιοδικά και συνέδρια καθώς και συμμετέχοντας σε έργα σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Το SafeNet τo Ελληνικό όργανο αυτορρύθμισης για το περιεχόμενο του internet έχει σπουδαίο ρόλο στον τομέα του ασφαλούς Διαδικτύου, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε Ευρωπαϊκούς οργανισμούς.
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα μέσω της Νομικής Σχολής,βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της έρευνας σε θέματα που αφορούν το Δίκαιο και τις ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών).
Τέλος το ΚΕ.ΜΕ.Α, το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη που είναι εξουσιοδοτημένο να συμμετέχει σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσεγγίσει τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και Δημόσιου Τομέα στην Ελλάδα και θα οργανώσει τα σεμινάρια κατάρτισης τους.
Δημοσίευση σχολίου