Microsoft:Τέλος σε optimizers και registry cleaners

Τέλος σε optimizers και registry cleaners: Από την 1η Μαρτίου 2018, το Windows Defender και άλλα προϊόντα της Microsoft θα ξεκινήσουν να καταργούν προγράμματα που πιέσουν τον χρήστη να αγοράσει λογισμικό. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται προγράμματα καθαρισμού μητρώου και βελτιστοποιητές συστήματος (registry cleaners και optimizers) που προσφέρουν δωρεάν σαρώσεις, ανιχνεύουν προβλήματα και προβάλλουν ανησυχητικά μηνύματα, ζητώντας από τον χρήστη να αγοράσει κάποιο προϊόν που μπορεί να επιδιορθώσει τα πάντα (όλα).

Προκειμένου να προετοιμαστούν οι προγραμματιστές για αυτήν την αλλαγή, η Microsoft ενημέρωσε τα κριτήρια αξιολόγησης των συμπεριφορών που δεν θα είναι πλέον αποδεκτές.

Τα προγράμματα δεν πρέπει να εμφανίζουν ανησυχητικά ή μηνύματα που αναγκάζουν τον χρήστη με παραπλανητικό περιεχόμενο να πληρώσει για πρόσθετες υπηρεσίες ή για να αποκτήσει πρόσβαση σε περιττές λειτουργίες.

Το λογισμικό που εξαναγκάζει τους χρήστες μπορεί να εμφανίζει και τα ακόλουθα χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων:
  • Να αναφέρει σφάλματα για το σύστημα του χρήστη με υπερβολικό ή ανησυχητικό τρόπο, και να απαιτεί πληρωμή για την επίλυση των σφαλμάτων ή για την εκτέλεση άλλων ενεργειών, όπως τη διεξαγωγή έρευνας, τη λήψη ενός αρχείου, εγγραφή σε κάποιο ενημερωτικό δελτίο (newsletter) κ.λπ.
  • Να αναφέρει ότι καμία άλλη ενέργεια δεν μπορεί να επιδιορθώσει τα αναφερθέντα σφάλματα ή ζητήματα
  • Να απαιτεί από τον χρήστη να ενεργήσει εντός μιας περιορισμένης χρονικής περιόδου για να επιλύσει ένα υποτιθέμενο ζήτημα

Η συγκεκριμένη κίνηση είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, καθώς αυτοί οι τύποι προϊόντων αποτελούν εδώ και καιρό μεγάλο πρόβλημα, ειδικά για χρήστες που δεν έχουν εμπειρία με τους υπολογιστές.

Τα ανησυχητικά μηνύματα που υποδηλώνουν απειλές και σφάλματα, προκαλούν φόβο στους χρήστες και συχνά τους αναγκάζουν να αγοράσουν προϊόντα που αμέσως μετά συνειδητοποιούν δεν επιλύουν τα προβλήματα. 

Συχνά δε, οι προμηθευτές βελτιστοποιητών συστήματος (optimizers) και καθαριστών μητρώου (registry cleaners) κυκλοφορούν την ίδια εφαρμογή με πολλά διαφορετικά ονόματα. Αυτό τους επιτρέπει να συνεχίσουν να πιέζουν για την αγορά του ίδιου προϊόντος, όταν οι τελικοί χρήστες ανακαλύπτουν ότι το προηγούμενο δεν λειτουργούσε όπως αναμενόταν.

Με την έκδοση αυτών των νέων κριτηρίων, οι εταιρείες θα υποχρεωθούν να συμμορφωθούν αλλιώς το λογισμικό τους θα αφαιρείτε από τα Windows. Οι προγραμματιστές που αναπτύσσουν αυτούς τους τύπους προγραμμάτων μπορούν να υποβάλουν το λογισμικό τους στη Microsoft για επικύρωση χρησιμοποιώντας τo Windows Defender Security Intelligence portal της εταιρείας.

Η Microsoft θα αξιολογήσει το πρόγραμμα και θα προσδιορίσει αν το πρόγραμμα θα συνεχίζει να λειτουργεί στα Windows ή θα καταργηθεί την 1η Μαρτίου.