Cosmote, Vodafone, Wind και Ericsson :" Πολύ πρώιμο το στάδιο ανάπτυξης 5G δικτύων"
Η Cosmote, Vodafone, Wind και Ericsson για άλλη μια φορά, χαρακτηρίζουν «επιτακτική» την ανάγκη να αποφευχθεί η δήθεν υπερβολική επιβάρυνση του κλάδου των κινητών επικοινωνιών, με το νέο κόστος αδειοδότησης μιας και χαρακτηρίζεται ως "πολύ πρώιμο" το στάδιο ανάπτυξης για τη ζώνη 3400-3800 ΜΗz η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την παροχή υπηρεσιών 5G.

Η Ελλάδα θα είναι τελευταία στην ανάπτυξη 5G δικτύων

Οι πάροχοι ζητούν χορήγηση αδειών μόνο για πιλοτική εφαρμογή – πειραματικές μετρήσεις στη προαναφερόμενη ζώνη εντός του 2018 και για μια διετία, ενώ θέτουν περιορισμούς, ενός οδικού χάρτη ανάπτυξης για το 5G στη χώρα.

Εντός του πλαισίου  της δημόσιας διαβούλευσης που διενήργησε η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) για τη ζώνη 3400-3800 ΜΗz τονίστηκε η σημαντικότητα για την παροχή υπηρεσιών 5G, καθώς και της επερχόμενης εμπορικής εισαγωγής δικτύων 5G έως το 2020.

Στόχος είναι  όπως και αναμένεται, να αποτελέσει ίσως τη σημαντικότερη 5G ζώνη για την παροχή υψηλών ταχυτήτων και χωρητικότητας σε ευρεία κάλυψη στον ελλαδικό χώρο. 

Ωστόσο,  για την ανάπτυξη δικτύων 5G στη ζώνη των 3400-3800 ΜΗz θα απαιτηθούν νέα κεραιοσυστήματα (Μ-ΜΙΜΟ1) και κατά συνέπεια σημαντικές αλλαγές στους υπάρχοντες σταθμούς βάσης, ενώ παράλληλα θα απαιτηθεί σημαντικός αριθμός νέων σταθμών βάσης.

Προς εξισορρόπηση οι πάροχοι ζητούν, μειωμένο κόστος αδειοδότησης, έως και μηδενικό, θεωρώντας ότι αποτελεί ένα πολύ πρώιμο στάδιο ανάπτυξης και υλοποίησης.

Παράλληλα ζητούν τη διεξαγωγή δημοπρασίας για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη 3400-3800 ΜΗz με χαμηλή τιμή εκκίνησης και άδειες χρονικής διάρκειας 15 ετών, καθώς και δημοπρασία για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη των 700 ΜΗz.

Ακόμα, και προκειμένου να διαμορφωθεί η επενδυτική  στρατηγική τους, οι πάροχοι ζητούν να συμπεριληφθούν όλες τις υποψήφιες φασματικές ζώνες για ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων που να υποστηρίζουν υπηρεσίες 5G,όπως και  την αποφυγή κατακερματισμού της ζώνης.
Βασικός αποτρεπτικός λόγος είναι, η ύπαρξη συστημάτων ραδιοεντοπισμού (πρωτεύοντα ραντάρ, ραντάρ αεράμυνας) στη γειτονική ζώνη των 3300-3400 ΜΗz με αποκλειστικό χρήστη τις ένοπλες δυνάμεις.

Συνεπώς, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία της ΕΕΤΤ και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων, τεχνική ανάλυση σχετικά με την πιθανότητα παρεμβολής από τα δίκτυα MFCN προς τα συστήματα ραντάρ αυτής της ζώνης λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας.

Από την άλλη μεριά η ΕΕΤΤ αφού διαπιστώνει το καταρχήν ενδιαφέρον των παρόχων για την αξιοποίηση του αδιάθετου φάσματος συχνοτήτων στη ζώνη 3400-3800 ΜΗz στα βασικά συμπεράσματα της δημόσιας διαβούλευσης μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο τρέχων περιορισμός των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη 3400- 3800 ΜΗz δεν επαρκεί για την εξασφάλιση των αναγκαίων φασματικών τμημάτων για την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών 4ης γενιάς (4G/LTE), και για την πρώιμη ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς (5G Non Standalone).

 Είναι απαραίτητο, προσθέτει η ΕΕΤΤ, σε συνεργασία με τους υφιστάμενους χρήστες της ζώνης 3400-3800 ΜΗz, να δρομολογηθεί η κατάλληλη χωροθέτηση των υφιστάμενων δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων ώστε να εξασφαλιστεί το ελάχιστο απαιτούμενο συνεχόμενο φασματικό εύρος για την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών 4ης γενιάς και 5ης γενιάς στη ζώνη 3400-3800 ΜΗz.

Το ερώτημα είναι ότι για την ολοκλήρωση των όσων προαναφέρθηκαν δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα, καθώς και το κατά πόσο οι πάροχοι είναι διατεθειμένοι να "χάσουν" από αυτή την κατά τα άλλα κερδοφόρα επένδυση.

Αναφορά-πηγή:infocom.gr