Για πρώτη φορά στα ιστορικά χρονικά μια ακαδημαϊκή προσωπικότητα και μάλιστα ο πρόεδρος του ίδιου του Ιδρύματος προβαίνει σε υπονόμευση του Πανεπιστημίου που διοικεί.



Μόλις χθες ο υπουργός παιδείας κ Κώστας Γαβρόγλου σε συνέντευξή του που δημοσιεύει το Alfavita.gr, άδειασε τον πρόεδρο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου , παρουσιάζοντας τις "σκέψεις"  του Υπουργείου για το μέλλον του πανεπιστημίου όπως το έχει σχεδιάζει ως τώρα η ίδια η κυβέρνηση.

katargisi-eap-gavroglou-kardasis



Οι υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις 


Πριν από μερικές εβδομάδες ο κύριος Καρδάσης διαβεβαίωνε μέσα από τις ενημερωτικές συναντήσεις τους φοιτητές και την ακαδημαϊκή κοινότητα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου ότι η προκείμενη συγχώνευση του πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος αποτελούσε δική του ιδέα και σκέψη για την αναβάθμιση του πανεπιστημίου και την πορεία του ιδρύματος στο μέλλον.

 Επιπλέον διαβεβαίωνε ότι δεν υπήρχε καμία ακόμα σκέψη ή σχέδιο από πλευράς του Υπουργείου και ότι ήταν δική του πρωτοβουλία η οποία παρέμενε  ρευστή και υπό συζήτηση με τον Υπουργό Παιδείας.

 Ωστόσο στην τελευταία συνάντηση του κυρίου Καρδάση με του κοσμήτορα των ανθρωπιστικών επιστημών και φοιτητών του Τμήματος Ελληνικού πολιτισμού, επιβεβαίωσε ευθέως ότι η ιδέα ή σκέψη που παρουσίασε τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη ενώπιον των φοιτητών και των μελών ΔΕΠ ως δήθεν δική του,  ήταν γεγονός υπό συζήτηση, όχι απλά ως ιδέα αλλά ως πρόταση προς τον Υπουργό Παιδείας που έχει τεθεί επί τάπητος.

Παρ όλες τις  άμεσες και έντονες αντιδράσεις τόσο από πλευράς φοιτητών, φοιτητικών συλλόγων καθώς και από πλευρά  ακαδημαϊκών, κοσμητόρων των σχολών και μελών ΔΕΠ, για την ελλιπή ενημέρωση από τον κύριο Καρδάση, μπροστά σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα,  διαφαίνεται ότι ο ίδιος ως πρόεδρος του Ιδρύματος και ως μονάδα, συνέχισε τις διαβουλεύσεις με το υπουργείο “κεκλεισμένων των θυρών”  αγνοώντας τις φωνές αντίδρασης, όλης  ακαδημαϊκής κοινότητας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Μόλις πριν λίγα 24ωρα ο Υπουργός Παιδείας κ. Κωστας Γαβρόγλου σε συνέντευξή του παρουσίασε, το γενικό πλάνο για το μέλλον του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Ανακοίνωσε λοιπόν  τον μετασχηματισμό του πανεπιστημίου σε ένα νέο πανεπιστημιακό ίδρυμα και συγκεκριμένα ως νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος, επιβεβαιώνοντας τις πηγές μας για την επερχόμενη κατάργηση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου .


Στο πλάνο του Υπουργείου, δεν υπάρχει  Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο αλλά  μία συμβατή και σύνηθες μορφή, συνδυασμου εξ αποστάσεως και διά ζώσης παρακολούθησης πανεπιστημιακών μαθημάτων ενώ καταργείται η "ανοικτότητα" που μέχρι στιγμής  διέπει το πανεπιστήμιο, προσφέροντας μόνο  "Ανοικτά Προγράμματα διετούς παρακολούθησης και πιστοποίησης για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ" !!!.

Ο Υπουργός στη συνέντευξή του παρουσίασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, τη δημιουργία νέου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος με έδρα την Πάτρα το οποίο θα προκύψει μετά από συγχώνευση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, τμημάτων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος  και ίσως μέρος του Πανεπιστημίου Πατρών,  δημιουργώντας ουσιαστικά ένα νέο φορέα ,ενταγμένο στα   υπάρχοντα δεδομένα εκπαίδευσης,  χωρίς όμως να διαφαίνεται πουθενά η καινοτόμος ιδέα,  η ανάπτυξη, ή έστω η αναβάθμιση του ΕΑΠ, που τόσο καιρό ο κύριος Καρδάσης διατυμπάνιζε με κάθε τρόπο, υποσχόμενος το μέλλον του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΕΑΠ αποτέλεσε ένα  κακόγουστο  περιπλανώμενο θίασο,  παίζοντας το ρόλο του “λαγού”,  και προσπαθώντας να αποσυντονίσει όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα του πανεπιστημίου, φοιτητές και καθηγητές, υποβαθμίζοντας τον ρόλο, τις σχολές και τα τμήματα που τόσα χρόνια μέσω αυτών, το ΕΑΠ καινοτομεί στο χώρο της εκπαίδευσης.

Αποδείχθηκε ότι ο πρόεδρος του Ιδρύματος και  για πρώτη φορά στα ιστορικά χρονικά, ως  ένας ακαδημαϊκός που θα έπρεπε να πρεσβεύει την ελεύθερη βούληση και σκέψη, γίνεται μία  καθοδηγούμενη καρικατούρα του Υπουργείου.

Οι “ κόκκινες γραμμές” του κυρίου Καρδάση, σε σχέση με τη διατήρηση της ονομασίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου υπό το νέο πανεπιστημιακό φορέα, ή  σε σχέση με τη διατήρηση της Ανοικτής και εξ αποστάσεως πανεπιστημιακής  πλήρους εκπαίδευσης  που μέχρι πρότινος προσφέρει το ΕΑΠ σε πάνω από 40.000 φοιτητές και αποφοίτους του μεταπτυχιακών και προπτυχιακών προγραμμάτων, που με τόσο δραματικό ύφος ο κύριος Καρδάσης δήλωνε δημόσια στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ότι "αποτελούσαν βασικές και αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις του ίδιου για την ένταξη του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου σε συνομιλίες περί συγχώνευσης",  αποδείχθηκαν κλωστές μιας κουρελούς .

Ο κ. Καρδάσης ως Πρόεδρος Πανεπιστημιακού Ιδρύματος απέτυχε παταγωδώς στην διασφάλιση του χαρακτήρα, της συνοχής  και στης συνέχειας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου  απέναντι στις υπουργικές απαιτήσεις, τις οποίες υιοθέτησε μέσα  από συντεχνιακές διαβουλεύσεις “κεκλεισμένων των θυρών”.

Επιπρόσθετα ο κ. Καρδάσης όχι μόνο απέτυχε ως Πρόεδρος της διοικούσας αλλά εξώκειλε θεσμικά και κάθε νομιμοποίησης, αγνοώντας την οποιαδήποτε αντίδραση της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΑΠ , υπονομεύοντας το ανώτατο όργανο του πανεπιστημίου,  τη  κοσμητεία και τα μέλη ΔΕΠ, και ενεργώντας ως προπαγανδιστικό όργανο του υπουργού και της Κυβέρνησης,  υιοθετώντας τακτικές που παραπέμπουν σε  σκοτεινές εποχές  της Ελληνικής Ιστορίας του “Αποφασίζομεν και Διατάσσομεν”.

Δυστυχώς ο πρόεδρος της διοικούσας  κ. Καρδάσης, υποτίμησε το έμψυχο δυναμικό του ΕΑΠ, φοιτητές, απόφοιτους, κοσμήτορες, καθηγητές μέλη ΔΕΠ, πανεπιστημιακούς ΣΕΠ, και συνεχίζει να το πράττει χρησιμοποιώντας το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ως όργανο προσωπικής προβολής, και ως μέσο προπαγανδιστικής προώθησης της Κυβερνητικής κομματικής γραμμής.

Η κατάργηση του ΕΑΠ είναι προσωπικό “έργο και επίτευγμα”  του κ.Καρδάση και φέρει αποκλειστικά και μόνο την υπογραφή του.


“Έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες.”


Μόλις χθες έγινε γνωστό ότι η κοσμητεία δικαίως απαίτησε την παραίτηση του από την προεδρία της διοικούσας επιτροπής για για τον πρωτοφανή εμπαιγμό ενός ολόκληρου  Πανεπιστημιακού θεσμού  που σε καμία περίπτωση δεν συνάδει  με τα ακαδημαϊκά ήθη και το δημόσιο λειτούργημα που έχει κληθεί να επιτελέσει.

Ωστόσο ο πρόεδρος της διοικούσας για άλλη μία φορά κρατώντας την αλαζονική του στάση εξέδωσε ανακοίνωση μέσα από τη σελίδα του ΕΑΠ  προσπαθώντας να επιρρίψει  αποκλειστικά τις ευθύνες και επιπτώσεις  των δικών του ενεργειών και λεγομένων, στους ακαδημαϊκούς, άλλη μια αποτυχημένη προσπάθεια δηλαδή, φίμωσης κάθε μορφής αντίδρασης παραδίδοντας μαθήματα ακαδημαϊκής “ηθικής”.

Η ανακοίνωση του Προέδρου


Σε ένδειξη διαμαρτυρίας η Κοσμητεία αποχώρησε από τη συνεδρίαση της διοικούσας, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να συμμετέχουν εφεξής σε συνεδρίαση του οργάνου υπό την προεδρία του, ασκώντας κάθε νόμιμο δικαίωμα της, προστασίας του ακαδημαϊκού θεσμού και των φοιτητών του.

Υπό αυτές τις συνθήκες η έναρξη του εαρινού ακαδημαϊκού εξαμήνου, διαγωνισμοί προμηθειών, αναθέσεις έργου σε μέλη ΣΕΠ, προκήρυξη επιλογής υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ κ.α. μένουν στον “αέρα” , προκαλώντας την έντονη δυσφορία του προέδρου και του Υπουργείου, αλλά δείχνουν την αποφασιστικότητα του έμψυχου υλικού του ΕΑΠ, για περαιτέρω κινητοποιήσεις ενάντια στο ξεπούλημα ενός πανεπιστημιακού θεσμού.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί υπό δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα, όπου εκεί θα εκφραστούν πλέων εγγράφως τα σχέδια της κυβέρνησης και του Υπουργείου για το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος.

Αναμένουμε λοιπόν τις αλλαγές που θα γίνουν καθώς και τις αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΑΠ που προβλέπονται να κλιμακωθούν τις επόμενες μέρες.


Πηγή :ΕΑΠhelp