Αναταράξεις στους πανεπιστημιακούς και φοιτητές προκαλεί η Συγχώνευση του ΕΑΠ με το ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδος


Σύμφωνα με τις Μνημονιακές δεσμεύσεις  στόχος είναι , να δημιουργηθούν λιγότερα από δέκα πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα(έναντι των είκοσι πέντε αυτή την στιγμή), με βασικές τις μονάδες, εδρεύουσες στις Περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ιωαννίνων και Κρήτης.
 

Η Συγχώνευση του ΕΑΠ με το ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδος  όλο το παρασκήνιο

Μόλις τον προηγούμενο μήνα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, κατ’ άρθρον στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις»,

Οι αναταράξεις  στους πανεπιστημιακούς κόλπους δεν άργησαν, αφού οι πανεπιστημιακοί επισημαίνουν την άκριτη ένταξη του προσωπικού των ΤΕΙ στις πανεπιστημιακές βαθμίδες, ενώ όπου υπάρχει κάποιας μορφής διαδικασία κρίσης για ένταξη (π.χ. στην πρώτη βαθμίδα), γίνεται με καινοφανείς διαδικασίες που δεν έχουν καμιά σχέση με την καθιερωμένη διαδικασία εκλογής μελών ΔΕΠ.

Ωστόσο από τον "χορό" των συγχωνεύσεων δεν εξαιρείται το ΕΑΠ.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού ηλεκτρονικού τύπου  βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και δύο εβδομάδες  οι συζητήσεις στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου Πατρών, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας επί των αξόνων συνεργασίας που μπήκαν σε σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας.

Οι έντονες αντιδράσεις του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών για τις συγχωνεύσεις των πολυτεχνικών σχολών του πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ προκάλεσαν και την εμπλοκή από το υπουργείο Παιδείας, του ΕΑΠ.


Η εμπλοκή-συνεργασία  του ΕΑΠ με το ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδος έχει ξεκινήσειεδώ και καιρό (σε ακαδημαϊκό επίπεδο από την συνεργασία της Βιβλιοθήκης του ΕΑΠ με την αντίστοιχη του ΤΕΙ), ωστόσο οι Κοσμήτορες του ΕΑΠ απορρίπτουν την πρόταση για συγχώνευση με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας κατηγορηματικά.

Μόλις από πέντε ημέρες δόθηκε στην δημοσιότητα το κείμενο της  επιστολής τους, που με ένα ομόφωνο "ΟΧΙ" επισήμαναν προς τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής κ. Βασίλη Καρδάση ότι :

1. Η πρωτοβουλία σας αυτή δεν υπέχει καμίας νομιμοποίησης, από τη στιγμή που δεν την εκφράσατε ή δεν τη θέσατε υπόψη οιουδήποτε ακαδημαϊκού οργάνου.

2. Η αναφορά εκ μέρους σας στα πλεονεκτήματα μίας τέτοιας συγχώνευσης, ακόμα και υπό τις προϋποθέσεις που αναφέρατε ότι θέσατε και εξασφαλίσατε από τον κο Υπουργό, θεωρούμε ότι αποτελούν απλώς το ‘χρύσωμα του χαπιού’.

 3. Ο αντίκτυπος στους φοιτητές, τωρινούς και μελλοντικούς του ΕΑΠ, ενός τέτοιου εγχειρήματος συγχώνευσης ανοικτού και εξ αποστάσεως πανεπιστημίου με ένα συμβατικό πανεπιστήμιο (εγχείρημα το οποίο παγκοσμίως δεν έχει προηγούμενο), θα είναι μεγάλος, καθώς θα αλλοιωθεί ανεπιστρεπτί ο χαρακτήρας του ιδρύματος.

4. Οι επιπτώσεις στην ήδη επιβαρυμένη διοικητική λειτουργία του ιδρύματος θα είναι απροσδιόριστες, καθώς η συγχώνευση μεγάλου αριθμού διοικητικού προσωπικού από το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, θα δημιουργήσει περαιτέρω δυσλειτουργίες στο διοικητικό μηχανισμό του ΕΑΠ, θέτοντας σε κίνδυνο και τη μελλοντική προκήρυξη από το ΑΣΕΠ της ΚΥΑ, μερικώς ή στο σύνολό της.

Παράλληλα οι Κοσμήτορες επισημαίνουν ότι :"Το σχήμα που έχει μέχρι σήμερα γνωστοποιηθεί, δηλαδή ένας πόλος δια ζώσης και ένας πόλος για την ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είναι ένα ακαδημαϊκό και νομικό μόρφωμα, το οποίο δεν έχει προηγούμενο στα διεθνή ακαδημαϊκά δρώμενα. 

Επιπρόσθετα, η προτεινόμενη συγχώνευση δεν τεκμηριώνεται από καμία έρευνα ή αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης, ούτε υπάρχει συγκροτημένη πρόταση για το μέλλον, και θα οδηγήσει νομοτελειακά στην απαξίωση και στο κλείσιμο του ΕΑΠ θίγοντας το κύρος των εκατοντάδων χιλιάδων ακαδημαϊκών τίτλων των αποφοίτων του και των φοιτητών του, δημιουργώντας τους επαγγελματική και οικονομική ανασφάλεια και προκαλώντας τεράστια κοινωνική αναστάτωση."

Ενώ παράλληλα οι πλειοψηφία των καθηγητών ου ΕΑΠ εστιάζονται στα τρία μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών και το μέλος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας που συμμετέχουν στη ΔΕ είτε ως τακτικά είτε ως αναπληρωματικά μέλη, ότι δεν έχουν κατά το νόμο δικαίωμα να συμμετάσχουν σε μία τέτοια συζήτηση, λόγω προφανούς σύγκρουσης συμφερόντων, ειδικά όταν το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει αρνηθεί να συγχωνευτεί με το εν λόγω μέρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Καλούν τέλος, τον Υπουργό Παιδείας, τα πολιτικά κόμματα, το Κοινοβούλιο και τους Έλληνες Βουλευτές, να μην επιτρέψουν την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου, καταστροφικού για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το ΑΕΙ των 45.000 φοιτητών, που εδώ και 20 χρόνια αγκαλιάζει η ελληνική κοινωνία.

Αντιδράσεις για την συγχώνευση, υπάρχουν και από την πλευρά του ΤΕΙ  Δυτ. Ελλάδος.


Σε ανοικτή επιστολή η Κοσμητεία της ΣΤΕ ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, επισημαίνει την επιφυλακτική  στάση τους απέναντι στην πρόταση αυτή της συγχώνευσης με το ΕΑΠ και με το Πανεπιστήμιο Πατρών,(αν και την κρίνουν με θετικό πρόσημο) ωστόσο στο πλαίσιο "αναβάθμισης" του ΤΕΙ, η Κοσμητία θέτει απαραίτητη προϋπόθεση την εξασφάλιση ότι θα εξακολουθήσουν να υλοποιούν δια ζώσης προγράμματα σπουδών, ειδικότερα  στα γνωστικά αντικείμενα μηχανικών που υλοποιούνται έως τώρα.

Αντίθετοι είναι και στην  δημιουργία Προγραμμάτων Σπουδών με "ευφάνταστους τίτλους", λόγω της "αναβάθμισης" τους σε ΑΕΙ,  που όπως κρίνουν,  η βιωσιμότητά τους είναι αναμφισβήτητα καταδικασμένη, προβλέποντας ουσιαστικά την βέβαιη υποβάθμιση, ειδικά για τους φοιτητές τους.


Ωστόσο η πρόταση συγχώνευσης του ΕΑΠ με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος φαίνεται ότι είναι ειλημμένη, βάζοντας , όμως σε κίνδυνο  την ποιότητα της ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης γενικότερα. αφού δεν συνάδει με την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού χαρακτήρα του ΕΑΠ ως ανώτατου τριτοβάθμιου ιδρύματος, αλλά και ως ιδρύματος ΑΕξ Εκπαίδευσης ανοικτού σε ευρείες ομάδες ενδιαφερομένων.


Μόλις λίγα εικοσιτετράωρα ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου προέβη σε ανακοίνωση προς ΣΕΠ και Φοιτητές όπου και δημοσιεύσαμε
 

και όπου κάνει κάλεσμα προς "συζήτηση" ενός θέματος από ότι διαφαίνεται παραμένει αμετάκλητα θετικός προς τις κυβερνητικές θέσεις εξυπηρετώντας αμφιβόλου συμφέροντα.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας  ο προδιαγεγραμμένος πολιτικός χρόνος για το εγχείρημα των συγχωνεύσεων είναι μέχρι τέλος Μαρτίου, καθώς δεν δεσμεύτηκε για μη λήψη απόφασης επί του θέματος μέχρι τότε (τέλος Μαρτίου).

Ο κ. Γαβρόγλου δεσμεύτηκε να υπάρξει  άμεση νέα συνάντηση με τους Κοσμήτορες αφού πρώτα του στείλουν   συγκεκριμένη πρόταση για το μέλλον του ΕΑΠ .

Η εκτίμηση των Κοσμητόρων , μετά τη συνάντηση με τον υπουργό είναι  ότι “αποτελεί σοβαρό ενδεχόμενο η δρομολόγηση ενός μικτού συστήματος με θύμα, λόγω συγκυριών, το ΕΑΠ, πλην όμως αυτό δεν είναι ακόμα αποφασισμένο και οριστικοποιημένο”.


Αντιδράσεις από την πλευρά φοιτητών του ΕΑΠ


Στο  «όχι» των ακαδημαϊκών οργάνων του ΕΑΠ, έχει προστεθεί και θύελλα αντιδράσεων  από τους φοιτητές του πανεπιστημίου.

Κύκλοι φοιτητών σκέφτονται να κινηθούν νομικά , με την επισήμανση ότι  πληρώνουν στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο και μάλιστα ιδιαίτερα υψηλά δίδακτρα. Επομένως δεν είναι δυνατόν με τα δικά τους χρήματα να συντηρηθεί ένα πανεπιστήμιο που θα έχει και μία άλλη κατηγορία φοιτητών που θα σπουδάζει δωρεάν.

Παράλληλα εκφράζουν φόβους για υποβάθμιση των πτυχίων τους καθώς ήδη θεωρούν ότι πτυχία , όπως της Σχολής των Ανθρωπιστικών Σπουδών, δεν έχουν αντίκρισμα στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα προς την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου όπου και θα ανακοινωθούν οι θέσης του Προέδρου του Ανοικτού Πανεπιστημίου, ενώ προβλέπετε υψηλό ενδιαφέρον και προσέλευση.

Συμμετέχοντας σε αυτή την προσπάθεια υπεράσπισης του Ανοικτού χαρακτήρα και του αυτοκέφαλου του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου  καθώς και της προώθησης του καινοτόμου χαρακτήρα και αναβάθμισης του, καλούμε από την σελίδα μας  όλους τους φοιτητικούς συλλόγους δια των εκλεγμένων οργάνων τους,  να πάρουν άμεσα θέση στο ζήτημα.

Παράλληλα θα παρακολουθούμε στενά όλες τις εξελίξεις και θα ενημερώνουμε το άρθρο για όποια νεότερη εξέλιξη.

Περιμένουμε τους δικού σας προβληματισμούς και θέσεις για την πρόταση της Συγχώνευσης του ΕΑΠ με το ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδος καθώς και τα σχόλια σας, τόσο στην σελίδα μας στο 
Facebook όσο και εδώ.

Αφήστε τα σχόλιά σας λίγο πιο κάτω και στις δύο πλατφόρμες που διαθέτει το ΕΑΠhelp