Πέντε πράγματα που μπορείτε να κάνετε τώρα για να παραμείνετε ασφαλέστεροι στο διαδίκτυο
Οδηγίες από την Google


How-to-secure-your-online-account-in-five-simple-steps
Όλο και αυξάνονται  τα κρούσματα ηλεκτρονικής απάτης στην Ελλάδα. Παρόλο τις προειδοποιήσεις πολλοί χρήστες στη χώρα δεν κάνουν τίποτα για να θωρακίσουν την ψηφιακή τους ασφάλεια.

Μόλις ένας στους δέκα χρήστες (το 9%) έχει πέσει θύμα κάποιας ηλεκτρονικής απάτης, ενώ το 49% έχει λάβει μηνύματα ηλεκτρονικού "ψαρέματος" (phishing).

Στο μεταξύ, το 23% έχει εκτεθεί σε κακόβουλο λογισμικό και το 13% έχει πέσει θύμα μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης στα προφίλ που διατηρεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα παραπάνω στοιχεία αποκαλύπτει νέα έρευνα της Google, με αφορμή τη παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.

Αν και το ηλεκτρονικό έγκλημα κάνει θραύση και στη χώρα μας, οι χρήστες δεν φαίνεται να λαμβάνουν τα μέτρα τους. Στατιστικά, περισσότεροι από ένας στους τρεις (το 34%) χρησιμοποιεί τον ίδιο κωδικό πρόσβασης (password) για μερικές ή και όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ενώ το 11% δεν τον αλλάζει ποτέ.

Τέλος, το 20% δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ ένα δεύτερο επίπεδο προστασίας στον λογαριασμό του, όπως η επαλήθευση σε δύο στάδια, ενώ το 38% τη χρησιμοποιεί μόνο σε μερικούς λογαριασμούς, αλλά όχι σε όλους. Αμελείς αποδεικνύονται οι Έλληνες χρήστες και σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση του λογισμικού τους.

 Στην ερώτηση “πόσες φορές ενημερώνετε το πρόγραμμα περιήγησής σας”, το 22% απαντά ότι το κάνει αρκετές φορές τον ίδιο μήνα, αλλά το 12% ότι το ενημερώνει λιγότερο από μία φορά κάθε έξι μήνες. Μάλιστα, ένα ποσοστό 14% δηλώνει ότι δεν το ενημερώνει ποτέ.


Παρόλα τα αποτελέσματα της έρευνας αναφέρουν και θετικά πρόσημα ανά γενεά. Έτσι σε ηλικίες από 16-24 αρέσκονται στο να αλλάζουν τον κωδικό τους κάθε χρόνο, καθώς χρησιμοποιούν διπλό επίπεδο  έλεγχο ταυτότητας στις εφαρμογές τους όπως και ότι διατηρούν τις εφαρμογές τους πάντα ενημερωμένες.

Σε ηλικίες των 50 χρονών και πάνω πιστεύουν ότι η ενημέρωση του λογισμικού ασφαλείας είναι πολύ σημαντική, ενώ χρησιμοποιούν έναν διαφορετικό κωδικό πρόσβασης για κάθε λογαριασμό. Ακόμα έχουν χρησιμοποιήσει πολλές φορές   υπηρεσίες ανάκτησης των κωδικών τους για τους λογαριασμούς τους ενώ διαθέτουν εφαρμογές για την  διαχείριση  κωδικών πρόσβασης.



Συστάσεις προς τους χρήστες

Η Google έδωσε στη δημοσιότητα πέντε πράγματα που μπορείτε να κάνετε τώρα για να παραμείνετε ασφαλέστεροι στο διαδίκτυο

1. Ορίστε έναν αριθμό τηλεφώνου ή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανάκτησης και ενημερώστε τον.


Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχουν είτε μια δευτερεύουσα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (87 %) είτε μια κινητή συσκευή (73 %) που έχει οριστεί για σκοπούς ανάκτησης λογαριασμού και ασφάλειας - και αυτό είναι σπουδαίο.

Για πολλές υπηρεσίες ιστού, ο Λογαριασμός σας Google που περιλαμβάνεται, έχοντας μια μέθοδο ανάκτησης, μπορεί να σας βοηθήσει και να σας ειδοποιήσει εάν υπάρχει ύποπτη δραστηριότητα στο λογαριασμό σας ή εάν πρέπει να αποκλείσετε κάποιον να χρησιμοποιεί το λογαριασμό σας χωρίς άδεια. Και βεβαίως, η προσθήκη πληροφοριών ανάκτησης στον λογαριασμό σας μπορεί να σας βοηθήσει να επανέλθετε πιο γρήγορα εάν χάσετε ποτέ πρόσβαση ή δεν μπορείτε να συνδεθείτε.

Για να ρυθμίσετε τις πληροφορίες ανάκτησης, επισκεφθείτε την ενότητα Ασφαλείας του Λογαριασμού Google και μεταβείτε στην ενότητα "Ασφάλεια".

2. Χρησιμοποιήστε μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για τους λογαριασμούς σας.


Το 65 τοις εκατό των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση, δήλωσε ότι επαναχρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για πολλούς λογαριασμούς, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ασφάλειας. Είναι σαν να χρησιμοποιείτε το ίδιο κλειδί για να κλειδώσετε το σπίτι, το αυτοκίνητο και το γραφείο σας - εάν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση σε ένα, όλα αυτά θα μπορούσαν να διακυβεύονται.

Δημιουργήστε έναν μοναδικό κωδικό πρόσβασης για κάθε λογαριασμό για να εξαλείψετε αυτόν τον κίνδυνο. Βεβαιωθείτε ότι κάθε κωδικός πρόσβασης είναι δύσκολο να μαντέψει και ακόμα καλύτερα, τουλάχιστον οκτώ χαρακτήρες. 

Μπορεί να είναι δύσκολο να παρακολουθείτε πολλούς διαφορετικούς κωδικούς - το 60% των ανθρώπων αναφέρει ότι έχει πάρα πολλούς κωδικούς πρόσβασης για να θυμάται. Για να βοηθήσετε, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης (όπως αυτός που είναι ενσωματωμένος στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome) για να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε, να διαφυλάξετε και να παρακολουθήσετε όλους τους κωδικούς πρόσβασής σας. 

Αν αυτό είναι πολύ δύσκολο, μπορείτε ακόμη και να γράψετε τους κωδικούς πρόσβασης σε ένα κομμάτι χαρτί (αλλά κρατήστε το σε ασφαλές μέρος!), Αφού οι χάκερς είναι πιο πιθανό να είναι σε απευθείας σύνδεση στο διαδίκτυο , παρά στο σπίτι σας.



3. Κρατήστε το λογισμικό σας ενημερωμένο.


Για να προστατεύσετε την ηλεκτρονική σας δραστηριότητα, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε πάντα την πιο πρόσφατη έκδοση λογισμικού σε όλες τις συσκευές σας. 

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν ότι ενώ το 79% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι κατανοούν τη σημασία της ενημέρωσης του λογισμικού τους, το ένα τρίτο των ανθρώπων είπαν ότι δεν ενημερώνουν τακτικά τις αιτήσεις τους ή δεν είναι σίγουροι αν το κάνουν ή όχι.

Αν χρησιμοποιείτε τα παρακάτω λειτουργικά συστήματα, εδώ μπορείτε να μάθετε πώς να ελέγχετε και να ενημερώνετε το λογισμικό στις συσκευές σας:
Ορίστε το λογισμικό σας να ενημερώνεται αυτόματα, ώστε να μην χρειάζεται να ανησυχείτε να το κάνετε μόνοι σας. Για άλλες υπηρεσίες που στέλνουν ειδοποιήσεις όταν είναι ώρα να ενημερώσετε, μην κάνετε κλικ στο "Υπενθύμιση μου αργότερα" - αφιερώστε λίγο χρόνο για να εγκαταστήσετε την ενημερωμένη έκδοση αμέσως.

4. Πηγαίνετε ένα βήμα παραπέρα, ρυθμίζοντας έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων.


Η δημιουργία ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) - επίσης γνωστή ως Επαλήθευση σε 2 βήματα - μειώνει σημαντικά την πιθανότητα κάποιος να αποκτήσει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στο λογαριασμό σας. 

Για την πλειοψηφία των ανθρώπων, βασίζονται στην αυτόματη  προσπέλαση της Google που είναι περισσότερο από αρκετή, αλλά όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι το 2FA είναι μια επιπλέον επιλογή. Ωστόσο, ένας στους τρεις ερωτηθέντες (31%) δήλωσε ότι δεν χρησιμοποιούν 2FA, ή δεν γνωρίζουν αν το χρησιμοποιούν.

Το 2FA απαιτεί να κάνετε ένα δεύτερο βήμα κάθε φορά που συνδέεστε στο λογαριασμό σας πάνω από το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας. Παραδείγματα βημάτων δεύτερης επαλήθευσης περιλαμβάνουν: ένα μήνυμα SMS, έναν εξαψήφιο κωδικό που δημιουργείται από μια εφαρμογή, μια ερώτηση που λαμβάνετε σε μια αξιόπιστη συσκευή ή τη χρήση ενός κλειδιού φυσικής ασφάλειας.

Ορίστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων για το Λογαριασμό σας Google, και μάθετε περισσότερα για την επαλήθευση σε δύο βήματα
 

5. Πάρτε το Google Security Checkup.


Ο έλεγχος ασφαλείας σας δίνει εξατομικευμένες και ενεργητικές συστάσεις ασφάλειας που σας βοηθούν να ενισχύσετε την ασφάλεια του Λογαριασμού σας Google και χρειάζονται μόνο δύο λεπτά για να ολοκληρωθεί.

Η πραγματοποίηση του ελέγχου ασφαλείας δεν βοηθά απλά να σας κάνει ασφαλέστερες κατά τη χρήση της Google. Το Checkup περιλαμβάνει επίσης εξατομικευμένες συμβουλές για να σας κρατήσει ασφαλέστερους σε ολόκληρο τον ιστό, όπως να σας βοηθήσουμε να ρυθμίσετε ένα κλείδωμα οθόνης στο κινητό σας τηλέφωνο και να σας συμβουλεύσει να καταργήσετε τους επικίνδυνους ιστότοπους και τις εφαρμογές τρίτων που έχουν πρόσβαση στον λογαριασμό σας.

Βρείτε περισσότερες συμβουλές σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, όπως αυτές, επισκεφτείτε το Κέντρο ασφαλείας. μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την ενότητα Ασφαλείας του Λογαριασμού σας Google για να βρείτε όλες τις ρυθμίσεις και τα εργαλεία που αναφέρονται σε αυτήν την ανάρτηση. 

Εσείς τι προτείνετε για  την ασφάλεια του λογαριασμού σας; Γράψτε μας το σχόλιο σας ή βαθμολογείστε , αν σας φάνεικε χρήσιμο αυτό το άρθρο.