Μια  είδηση που πέρασε στα "ψηλά"  γράμματα αλλά αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα για την ασφάλεια του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου SCH.GR και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, μαθητών, γονέων, καθηγητών και κρατικών φορέων που δραστηριοποιούνται εντός του δικτύου αυτού.

Πριν από μερικές μέρες (13/4/2020)  ανακοινώθηκε μέσω ανώνυμου ηλεκτρονικού μηνύματος, ότι η ομάδα των Ελλήνων χακερς  Pøwerful Greek Army διέρρηξαν το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο SCH.GR, υποκλέπτοντας  προσωπικά δεδομένα όπως usernames, κωδικούς πρόσβασης, χώρα κατοικίας, οδός κατοικίας, τηλέφωνο καθώς και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες που ήταν αποθηκευμένες στο σύστημα.

Υπόψη ότι το  Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο SCH.GR, είναι το μεγαλύτερο δημόσιο δίκτυο που διασυνδέει όλα τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και πλήθος διοικητικών υπηρεσιών και εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου.

Παράλληλα υποστηρίζει και το διοικητικό έργο της Εκπαίδευσης, καθώς διαθέτει προς χρήση εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για τη διαχείριση της εκπαίδευσης, όπως π.χ. για τη συλλογή στοιχείων του μαθητικού και εκπαιδευτικού δυναμικού, για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των προσλήψεων των εκπαιδευτικών και τη μισθοδοσία τους, για τη διανομή των βιβλίων, κ.α.

Δεδομένα του sch.gr
Κάτω υπό αυτές τις διαπιστώσεις το  Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο SCH.GR υπό την αναγκαιότητα της  εξ αποστάσεως εκπαίδευση λόγω της καραντίνας για τον Κορονοϊό,  δεν ήταν προετοιμασμένο για αυτή τη τόσο μεγάλη αλλαγή. Όπως και άλλες ελληνικές κρατικές διαδικτυακές υποδομές (σ.σ ευτυχώς όχι πολλές), έτσι και το sch.gr δεν είχε πραγματοποιήσει τα απαιτούμενα αναφορικά με την διαδικτυακή και την online ασφάλεια.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα  

Πηγή