Πριν από μερικές μέρες και συγκεκριμένα την 03/04/2020  το ΕΑΠ δια μέσου ανακοίνωσης του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ Καθηγητή, Οδυσσέα - Ιωάννη Ζώρα, στην σελίδα esos.gr,  παρέδωσε στην δημοσιότητα τις διενέργειες του ΕΑΠ για εξ αποστάσεως εξετάσεις τόσο για τους φοιτητές του όσο και για την παροχή "τεχνογνωσίας" του ΕΑΠ στη διάθεση κάθε φορέα, οργανισμού ή ιδρύματος επιθυμεί την παροχή και αυτής της καινοτόμου τεχνογνωσίας και μεθοδολογίας, που θα αναπτύξει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Οφείλουμε να πούμε ότι η εξ αποστάσεως εξετάσεις δεν είναι κάτι καινοτόμο στην εκπαίδευση γενικά τόσο ιδρυμάτων εκπαίδευσης όσο και επιχειρήσεων που θέλουν να αναβαθμίσουν τα τυπικά προσόντα του προσωπικού τους, στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις Η.Π.Α.

 Γενικότερα η διαδικασία  που ονομάζεται exam proctoring υλοποιείτε δια μέσου ειδικευμένων ιδιωτικών εταιριών που προσφέρουν τις πλατφόρμες τους για εξ αποστάσεως εξετάσεων στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, διαθέτοντας την δυνατότητα διενέργειας tests,  διαγωνισμούς και συμπλήρωση ερωτηματολογίων, καθώς και εξετάσεων εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος.

Οι προσφερόμενες αυτές υπηρεσίες των ιδιωτικών εταιρειών, σαφώς και δεν είναι δωρεάν, και επί το πλείστον υπάγονται στο Αμερικανικό Δίκαιο, τόσο φορολογικά όσο και στην διαχείριση των προσωπικών δεδομένων που πηγάζουν από μια τέτοια διαδικασία.

Μια τυπική  διαδικασία του  exam proctoring, ακολουθεί ορισμένους κανόνες, αυτούς που υποβάλει ο ενδιαφερόμενος φορέας για διεξαγωγή των εξετάσεων του,  και αφετέρου τους κανόνες που υποβάλει η ίδια η εταιρεία παροχής της εξ αποστάσεως εξέτασης πλατφόρμας.

Οι βασικές υποχρεώσεις των συμμετεχόντων είναι να διαθέτουν τα κατάλληλα ηλεκτρονικά μέσα και περιφερειακά για την διεξαγωγή των εξετάσεων όπως υπολογιστή , κάμερα, μικρόφωνο, ηχεία καθώς και σταθερή και αδιάλειπτη σύνδεση στο διαδίκτυο και στην πλατφόρμα της εξέτασης.

Επίσης ο κάθε συμμετέχοντας είναι υποχρεωμένος να επιδείξει στην κάμερα, τον χώρο που βρίσκετε καθώς το περιβάλλον γύρο από τον ίδιο, καθώς και τα προσωπικά στοιχεία του όπως αστυνομική ταυτότητα, φοιτητική ταυτότητα , ταχυδρομική διεύθυνση και email, τα οποία και καταγράφονται, για την ταυτοποίηση του συμμετέχοντα.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να προσθέσουμε ότι οι ίδιες οι πλατφόρμες, την όλη διαδικασία της εξέτασης,  συμπεριλαμβανομένου του  περιεχομένου των βίντεο και ομιλίας καθώς  των  απαντήσεων του εξεταζομένου, καταγράφεται για θέματα διαφάνειας και τα στοιχεία αυτά αποθηκεύονται και διατηρούνται στους servers της εταιρείας, ενώ είναι διαθέσιμα μέσω cloud  στους φορείς των εξετάσεων για περεταίρω επεξεργασία και εξαγωγή αποτελεσμάτων-συμπερασμάτων.

Προβλήματα που γεννά το  exam proctoring τόσο στο ΕΑΠ όσο και στην ελληνική επικράτεια είναι ότι ακόμα δεν υπάρχει στην ελληνική νομοθεσία ,δια μέσου του Υπουργείου Παιδείας, καμιά τέτοια πρόβλεψη συνεπώς κάθε λόγος για εξ αποστάσεως εξέταση είναι τουλάχιστον παράνομη και κατά συνέπεια άκυρη και άστοχη.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, στην οποία και υπαγόμαστε ως χώρα, υποχρεώνει το ΕΑΠ και κάθε ενδιαφερόμενο,  να λάβει μέτρα ώστε να μπορούν τα προσωπικά δεδομένων των εξεταζομένων να αποθηκεύονται με ασφάλεια και να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διεργασίες για αυτό.( διαδικασία συμμόρφωσης με το νέο Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων)

 Επιπλέον γεννούνται αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την διαδικασία που ακολουθήθηκε ώστε να γίνει σύναψη συμφωνίας ενός κρατικού ελληνικού πανεπιστημίου με μια ιδιωτική εταιρεία της Silicon Valle;

- Μέσα από ποια διαδικασία αποφασίστηκε η επιλογή της συγκεκριμένης ιδιωτικής εταιρείας και ο αποκλεισμός των δημόσιων φορέων  που εποπτεύουν τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση;

- Ποιο είναι το κόστος αυτής της "αποκλειστικότητας" για τη χώρα μας και της χρήσης των συγκεκριμένων υπηρεσιών;

Ποια υπηρεσιακή διαδικασία και χρονική διαδρομή ακολουθήθηκε η διοικούσα επιτροπή  για την επιλογή των εκάστοτε μεθόδων και εργαλείων και ιδιαίτερα αυτών που ανήκουν σε ιδιωτικές εμπορικές επιχειρήσεις και την εν συνεχεία αποδοχή των προσφορών τους και σύναψη αποκλειστικότητας για τη χώρα μας της χρήσης των συγκεκριμένων υπηρεσιών;

- Έχει ορίσει το ΕΑΠ , Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων με τα προσόντα που ορίζει η σχετική νομοθεσία; Έχει πραγματοποιήσει τους απαραίτητους τεχνικούς αλλά και κανονιστικούς ελέγχους; Ποια είναι η έγγραφη  γνωμοδότηση του;

- Έχουν ενημερωθεί  επαρκώς και όπως ορίζεται εκ του νόμου τα εμπλεκόμενα φυσικά πρόσωπα(καθηγητές ,ΣΕΠ ,φοιτητές) για τους κινδύνους και για την άσκηση των δικαιωμάτων τους σχετικά με την διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων τους;


Επιπλέον θα πρέπει να προσθέσουμε ότι δεν έχουμε αναφερθεί σε προβλήματα της αδιάλειπτης σύνδεσης διαδικτύου, ούτε σε υλικοτεχνική υποδομή που θα πρέπει να διαθέτουν οι εμπλεκόμενοι, ούτε σε προβλήματα που πηγάζουν της διαδικασίας και διατήρησης της διαφάνειας μιας exam proctoring διαδικασίας, με βάση τα Ελληνικά δεδομένα και το πώς παρέχονται οι υπηρεσίες αυτές στην χώρα μας μέχρι τώρα και όχι με βάση των Η.Π.Α. και των τεχνολογικών κολοσσών που διαθέτουν.

Νομίζω ότι μια αναλυτική περιγραφή της Ελληνικής πραγματικότητας στους παραπάνω προβληματισμούς θα ήταν αφορμή να γράψουμε ένα βιβλίο, και όχι μια απλή ανάρτηση σε αυτό το blog.


Υπό το πρίσμα λοιπόν όλων των παραπάνω διερωτόμαστε μήπως  η αναφορά του Προέδρου της διοικούσας του ΕΑΠ για εξ αποστάσεως εξετάσεις αποτέλεσε απλά ένα "επικοινωνιακό πυροτέχνημα" όπως και ο προκάτοχος του πολλές φορές έπραξε.

Άλλωστε  ήδη με την 13/04/2020 ανακοίνωση του ΕΑΠ περί των εξετάσεων και την καταβαλλόμενη προσπάθεια διεξαγωγή τους (κατόπιν απόφασης του Υπουργείου Παιδείας) έως το τέλος Ιουλίου, δεν συμπεριλαμβάνει καμία τέτοια εκδοχή.

Την τελική απόφαση την αναμένουμε  από το Υπουργείο Παιδείας περί το τέλος του Απριλίου αρχές Μαΐου  όπου και θα ισχύσει για όλα τα πανεπιστήμια της επικράτειας, συμπεριλαμβανομένου και του ΕΑΠ.

Καλό λοιπόν θα είναι να περιμένουμε την Υπουργική απόφαση παρά να πλάθουμε σενάρια επιστημονικής φαντασίας, ή να τρολάρουμε με "πρωταπριλιάτικα ψέματα" χιλιάδες φοιτητές και την καταβαλλόμενη καθημερινή προσπάθεια τους.